H. Ali YILDIRIM


DOLAR SAVAŞLARI

Yeni Dünya - H. Ali Yıldırım


Dünya Ticaret Savaşları başladı. Dolar ve buna bağlı olarak Avro başını aldı gidiyor. Son üç ayda 4´ten 6,5TL ye çıkan Doların 3 aylık artışı %50´den fazla. Avronun mevcut krizle bir ilgisi olmadığını ancak kasıtlı olarak yükseltildiği belli. Doların yerini almasın diye?

Türkiye-İran-Rusya (TIR) ekseninden bahsetmiştik. TIR kendi oyununu kurarak ABD´nin Suriye oyununu bozmuştu. Bu yüzden şimdi bu üç ülke ekonomik yaptırımlarla cezalandırılıyor. TIR´ın para birimleri değer kaybediyor, petrol düşüyor. Petrolün düşmesi, Rusya´yı fakirleştirir. ABD, Gezi ve 15 Temmuz ile giriştiği yıkım ve işgalin yerine şimdi Dolar savaşı açmış durumda. Amaç yıkmak ve yalvartmak? İran ekonomik ambargo ile köşeye sıkıştırılıyor. İran´ın Dolar kullanması ve altınla ticaret yapması ABD tarafından yasaklanıyor. Ne hakla? Deli Dumrul işlerine benziyor. İran´la ticaret yapan ABD ile yapamayacakmış. Bu da Avrupa, Türkiye ve Rusya´ya verilen mesaj. ?İran´a yardım etmeyin? diyor. Kurdu kurda boğduracak!...

ABD niye kızgın? Yapılan operasyon nedir?

Konu Rahip Brunson ile ilgili olamaz. Normalde bu konular gizli toplantılarda görüşülür, kamuoyuna duyurulmaz. Öyleyse ABD hedef saptırıyor, iç siyasete yatırım yapıyor, zayıf ülkelere gözdağı veriyor. Bu kesinlikle bir ekonomik saldırıdır? Sebep belli: ?Niye eski düzen yok? Niye Merkez Bankası onlara bağlı değil? Niye IMF yok? Niye Türk Milletinin sırtından yüksek faizle tatlı para kazanmıyorlar? Niye S-400 alıyoruz? Niye Rusya ile yakınlaşıyoruz? Niye İpek Yolu´nda ABD yanında değiliz? Niye Stratejik avantajlarımızı ABD´ye sunmuyoruz?? Dert bu! Yöntem ekonomik savaş!...

Söylenen o ki, önceden sürülen 19 Trilyon Dolar ABD´ye çekiliyor. Bu bolluğa alışan piyasa şimdi zor durumda, çünkü hacim daralıyor. Dolar azaldıkça Dolarla yapılan ticaret durma noktasına geliyor. Hesaba göre; ?Dolar borcu olan şirketler değer kaybedecek, ABD daha sonra bu şirketleri 1/10 fiyatına geri alacak. Böylece İpek Yolu projesinde gücü ele geçirecek.? Plan buymuş. Zor duruma düşmek istemeyen büyük şirketlerin varlıklarını ABD´ye aktardıkları söyleniyor. Dolar kaçtıkça da kur yükseliyor. Operasyon böyle okunuyor?

Böyle gitmesi halinde;

  • Trump´ın çılgın aklı büyük bir sürprizle yeni tip dolar basıp dünyada saklanan kayıt dışı doları çöp yapabilir.
  • Dünyanın geri kalanında çaresizlik ve hakkaniyetsizlik nedeniyle altınla ticaret başlayabilir.
  • Dünya yeni bir kutuplaşmaya (Doğu-Batı) gidebilir, ülkeler seçim yapmak zorunda kalabilir.
  • Bu saldırı Doları saçma bir duruma düşürebilir, başka ülkeleri de Dolardan vazgeçirebilir.
  • Atlantik Paktı anlamını yitirebilir, yeni ekonomik kutuplaşma Türkiye-ABD müttefikliğini farklı kılabilir.
  • TIR (Türkiye, İran, Rusya) daha fazla dayanışma içine girebilir, hatta başka ülkeler de katılabilir.
  • Dolarla aldığımız Petrol vb ürünler nedeniyle Dış Ticaret Açığımız büyüyebilir, lüks ithal tüketim azalabilir.
  • Ucuzluktan dolayı ülkemize gelen Turist sayısı ve yabancıya gayrimenkul satışları anormal artabilir.
  • Kasım´da İran´a yapılacak yeni yaptırımlar bizi de dolaylı olarak etkileyebilir, başka sıkıntılar gelebilir.
  • Kötü komşu Türkiye´yi yeniden ev sahibi yapabilir, S-400 gibi yeni projeler ortaya çıkabilir.
  • Konunun ucu bir süre sonra Akdeniz ve Kıbrıs´a uzanabilir?

Daha önce, Dünya genelinde Silahçılar ile Finansçılar arasında bir gizli savaş olduğundan bahsetmiştim. Bu savaşta Silah Lobisi ?Silah satalım, savaş çıksın, para kazanalım?, Finans Lobisi de ?Silah ve savaş olmasın, ticaret yapalım insanların alım gücü artsın ve daha fazla satalım? diyordu. Bu maksatla, Finansçılar zengin ettikleri Çin üzerinden İpek Yolu Projesini ortaya atmış, yatırımlara başlamıştı. Bu küresel ticaret ağı 65 ülkeyi ve dünya nüfusunun %70´ini ilgilendiriyor. ABD ise İpek Yolu´nu şu an önde olan Çin´in elinden almak istiyor, geri plandaki amaç bu. Türkiye ise 65 ülkenin içinde en önemlilerinden, çünkü dağıtım noktası konumunda. Bu da bizi hedef tahtasına koyuyor?

Dolar operasyonu saldırı ve şantaj niteliğinde, Afrin´in rövanşı kokusunu veriyor. Her özgürlüğün bir maliyeti vardır. Ekonomik özgürlüğün de öyle. Bu maliyet Irak, Mısır ve Suriye´nin ödediği maliyetten iyidir. Ne Çin ne Rusya, ne İran, ne de ABD´ye bel bağlamamalıyız. Zaman ve duruma göre adım atıp kendi çıkarlarımızı korumalıyız. Atlatılacak bir badire var ise milletçe sıkı durmak ve dayanışma içinde hareket etmek durumundayız?