SAMİ DAYANGAÇ


DİŞ HEKİMLERİ HAFTASI

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Ağız ve diş sağlığı, sağlıklı bir yaşam sürecinin vazgeçilmezlerindendir. Hastalıkların büyük bir kısmının ağız yoluyla bulaştığını göz önünde bulundurduğumuzda, ağız ve diş sağlığının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz. Bir başka ifadeyle ağız ve diş sağlığının korunması, aslında olası birçok hastalığın başlamadan bitmesi demektir.

Bu nedenle diş hekimlerimize, insan sağlığı için son derece önemli olan ağız ve diş sağlığının korunması gibi büyük bir sorumluluk düşüyor. Böylesi seçkin ve kutsal bir mesleğin mensupları diş hekimlerimizin, Dünya Diş Hekimliği Günü’nü ve yine aynı tarihe tekabül eden Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nı kutluyoruz.

Bilindiği gibi şehrimizde modern bir diş hastanesi var. Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde her türlü diş muayene ve tedavisi yapılıyor. Çok bilinmese de Hürriyet Mahallemizde bulunan diş hastanesinde de bu tür muayene ve tedaviler modern araç ve donanımlı personelle yapılıyor. Corona illeti çıktıktan sonra bu merkezde bulunan tüm ekip filyasyon ekibine kaydırıldı. Yani muayenelerde çalışan diş hekimlerimiz ev ev, kapı kapı dolaşan ekiplere dahil edildi. Bir kişi bile ben diş hekimiyim gitmem demedi.

Diş Hastanesi’nde çene cerrahisi uzmanlarından tutun, ağız ve çene ile ilgili her türlü tedaviyi yapan uzmanlar filyasyon ekibinde görevdeler. Diş Hastanesi’nin bu fedakar ekibi, diğer bazı sağlık ekipleri gibi sağlığımız için kapı kapı dolaşıyor. Biz ne yapıyoruz? Yapılan tetkikleri pozitif çıkanlar, birkaç gün önce kimlerle birlikte olduğunu açıklamıyor, ayıp bir şeymiş gibi saklıyor. Oysa bu illet sadece sağlık sorunu değil, öldürücü bir toplumsal sorun. AİDS hastalığı gibi utanılacak, toplum tarafından kınanacak bir hastalık değil. Pasta, kek, katmer, kete, çaman yemeye de gitmeyin nolur, gitmezseniz aç kalmazsınız ama giderseniz ölüm var.

Bağlarda arkadaş oturmalarına, arabaşı sohbetlerine, taziye ve geçmiş olsun ziyaretlerine katılmak insanlık suçudur. Okey oynayacak evinde internette oynasın. Uyarılar boşuna değil. Kısıtlamalara uymazsak yasaklar gelecek, sokağa çıkılmaz olacak. Esnaf, ticaret erbapları çok sıkıntı yaşayacak. Çocuklarımıza mutlaka tehlikeyi anlatalım ve onlardan büyüklerini uyarmalarını isteyelim, belki utanır maske takar, mesafeye uyar ve gerekmedikçe evden çıkmazlar.

Şehir Hastanesi var gücü ile mücadelesini sürdürüyor, bu çalışma her türlü takdirin üzerindedir. Elbette binlerce çalışan değil. Sadece bu illetle mücadele eden birim desteklenmeli, hadi onlara bir şey yapamıyorsak maske ve mesafeye sıkı sıkı uyarak destek olmalıyız. Aynı şekilde fedakar diş hekimlerimizi de yürekten tebrik ediyoruz.

Hastalık zengin fakir ayırımı yapmıyor. Kimse parasına, malına mülküne güvenmesin. Henüz çaresi bulunamayan minicik bir mikrop imanımızı tazelemeye, herkesi aynı hizaya getirmeye yetti. Artık toplumumuz maske kullanmayı, iç çamaşırı kullanmak gibi algılamalı ve asla çıkarmamalı, aşağı indirmemelidir. Çenenin altıdaki maske asla korumaz. Bakıyorsunuz, duyarsız maskeyi arka cebinde taşıyor. Artık nefesi nerden alıyorsa...

Valimiz, İl Sağlık Müdürümüz, Şehir Hastanesi Başhekimimiz ve ekibi, Diş Hastanesi ekibi ve 112 çalışanları çok yoruldu, çok yıprandı. Bizden tek istekleri var, maske takın, mesafeyi sağlayın ve temiz olun. Bu talepler insani ve uyulması gereken kurallar. İnsanlar için istenen bu üç maddeyi her insan uygulamalıdır. İnsan olmayana, kul hakkına giren bu davranışta bulunanlara yapılacak tek şey para cezası vermektir.

Bu hafta Diş Hekimleri Haftası. Fedakarca çalışan tüm diş hekimlerimizin haftalarını kutluyor, sağlık ve esenlikler diliyoruz. Bu günler de geçer inşallah.