VELİ ALTINKAYA


DEMOKRASİNİN İDAMI VE YEŞİLHİSAR OLAYLARI 5 173 DAKİKA BEKLETİLEN TREN


Menderes'ten aldığı emri Himmetdede'de bulunan Vali Muavini ve diğer yetkililere ileten Vali Kınık, Muavini Şükrü Kenanoğlu'na Paşa ile görüşerek Başbakan'ın talimatını iletmesini ve herhangi bir taşkınlığa neden olunmaması ricasını iletmesini söylüyor.

Bu arada Başbakanla bu konuşmalar sürerken İsmet Paşa'nın treni 173 dakika yani 3 saatten fazla istasyonda alıkonuyor. Artık akşam olmak üzere iken trenin yola çıkmasına izin veriliyor. İsmet Paşa'yı Kayseri Garı'nda 5 bin kişinin karşıladığı belirtilmektedir.

Bu arada Gar'daki karşılaşmaya DP'nin ileri gelen bazı simalarınında katıldığı belirtiliyor.

 

İSMET PAŞA YEŞİLHİSAR'A

GİTMEK İSTİYOR

 

O gece Kayseri'de kalan İsmet Paşa sabahleyin İncesu üzerinden Yeşilhisar'a giderek olayları bizzat yerinde incelemek istediğini belirtiyor. Bu haberi alan Kayseri Valisi Ahmet Kınık'ı arıyor. Çakın'da DP'ye yakınlığı ile bilinen 2 ordu komutanı Orgeneral Suat Kuyaş'ı arayarak Vali'nin isteklerini anlatıyor. Kuyaş Vali'nin isteklerine aynen uyulması emrini veriyor.

 

İSMET PAŞA'NIN YOLU

ÜZERİNDE

KURULAN BARİKATLAR

 

İsmet İnönü ve beraberindekiler sabahleyin yola çıkıyorlar. Bu arada 5. Yurtiçi Bölge Komutanı General Kemal Çakın'ın talimatı üzerine İncesu istikametine hiçbir insan ve araç sokulmuyor. Vali Ahmet Kınık, Kayseri Milletvekilleri, Emniyet Genel Müdürü, Emniyet Başmüfettişi ve Ordu Komutanı İncesu Kaymakamı'nın makam odasında gelişmeleri takip etmektedirler.

İsmet Paşa ve beraberindekiler Boğazköprü yakınlarında kurulan ilk barikatları aşarak yoluna devam ediyorlar. Bu arada İncesu yolu sağlı sollu halk yığını halindedir. Her taraf silahlı askerlerle sarılmıştır.

İsmet Paşa ve beraberindekiler İncesu'ya geldikleri zaman etrafı askeri birlikler tamamen sarıyor. Paşa daha fazla ileriye gidemiyor.

Bu olaylar üzerine CHP Milletvekilleri ve o zaman Sivas Milletvekili olan Kayserili Turan Fevzioğlu hükümet konağına giderek Vali Ahmet Kınık'a şunları söylüyor: Seyahat haklarının bu şekilde tehdit edilmesi Anayasaya mugayyirdir. Yarın açılacak meclis toplantısına katılmamıza engel olunmak isteniyorsa konunun verdiğimiz şu dilekçemiz altına derc edilmesini istiyoruz.”

Vali Ahmet Kınık CHP Sivas Milletvekili Turan Fevzioğlu'na Milletvekillerinin seyahat özgürlüklerini kısıtlamak istemediklerini, Ankara'ya gidebileceklerini yalnız Yeşilhisar istikametinden değilde, Ürgüp yolu üzerinden gitmelerine izin verilebileceğini söylüyor. Bu kararını da dilekçenin üzerine, Ürgüp tariki (yolu) gidilebilir” şeklinde düşüyor. Bunun üzerine İsmet Paşa ve etrafındakiler Yeşilhisar'a gitmekten vazgeçerek Ürgüp yolu ile Niğde üzerinden Ankara'ya gidiyorlar.

 

İSTİFA EDEN ÜÇ ALBAY

 

2. Ordu Komutanı ve 5. Yurtiçi Doğu Bölge komutanı'nın emirleri üzerine İsmet Paşa'nın yolunun kesildiğini belirtmiştik. Konumuzla ilgisi olması hesabıyla belirtelim. Komutanlarından bu yönde talimat alan Selahattin Çetiner, Bahri Yazır ve Osman Özcan isimle albaylar istifa ediyorlar.

Daha sonra 12 Eylül harekatını takiben Bülent Ulusu Kabinesi'nde İçişleri Bakanlığı yapan General Selahattin Çetiner'e bu olaylar hakkındaki düşüncesini sorduğum zaman şunları söylemişti:

İstiklal mücadelesine katılmış, bu ülkede Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapmış bir zat'a böyle bir tedbirin uygulanması fevkalade çirkindi. Bunu içimize sindirmediğimiz için üç arkadaşımızla birlikte istifa etmeyi uygun gördük.”

 

İSMET PAŞA VE

KAYSERİ MİLLETVEKİLLERİ

KONUYU TBMM

GÜNDEMİNE

GETİRİYORLAR

 

Gruplarda hem DP Kayseri Milletvekillerinin hemde İsmet Paşa' nın milletvekillerine bilgi vermesinden sonra Yeşilhisar olaylarında TBMM'nin 18 Nisan tarihinde yapılan genel kurulunda gündeme geliyor. Kayseri'nin iki milletvekili İnönü'nün Kayseri'ye gelmesinin yanlış olduğunu, kendisini Kayseri'de 5 bin kişinin karşıladığı hükümetin bu seyahatle ilgili aldığı kararların yerinde olduğunu, aksi takdirde Yeşilhisar'da bir kan gölünün oluşabileceğini söylüyorlar.

 

FEVZİOĞLU'NDAN

SATAŞMA

 

DP Milletvekilleri Hakkı Kurmel ve Kamil Gündeş konuşurken CHP Sivas Milletvekili Turan Fevzioğlu da bu milletvekillerine taş atarak Kayseri'yi tüm dünyaya kötü tanıttıklarını söylüyorlar ve seyahat özgürlüğünün önlenemeyeceğini belirtiyor. Kamil Gündeş ise bu sözler üzerine Sen bilmiyorsun Turan Bey” diye cevap veriyor.