VELİ ALTINKAYA


DEMİRYOLLARI HIZLANMIŞ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Kayseri-Ankara arası Yüksek Hızlı Tren hattı bizim için ‘takıntı’ haline geldi ya...

Geçtiğimiz hafta bir vesile ile MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir’le telefon görüşmesi yaptım. Özdemir’in babası DDY’den emekli. Kendisi de çocukluğunda eski terminalin karşısında bulunan Depo Müdürlüğü’nün arkasındaki toprak zeminde top oynamış.

Gazeteciliğe başladığım 80’li yılların başında amatör kümenin en başarılı üç-beş takımından biri de Demirspor’du.

Demirspor aynı adla Süper Amatör Küme’de hala mücadele ediyormuş. Sanıyorum bu takımımızın antrenman vs. için bir saha sıkıntılı olmuş, yöneticileri Milletvekili İsmail Özdemir’den rica etmiş, o da yapılacak bir şey olup olmadığını görüşmek üzere DDY Genel Müdürü’nü ziyarete gitmiş.

Malum bizim YHT projesi ana istasyon nedeniyle kısmi değişikliğe uğramak zorunda kalmıştı. Ağustos 2018’den önceki çalışmalarda YHT ana istasyonu olarak Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nin karşısı planlanmıştı. Genel Seçimlerin akabinde AK Parti kurmaylarının Bakanlık yetkilileri ile yaptığı görüşmeden sonra Kuzey Çevreyolu üzerinde planlanan ana istasyon binası Mustafa Elitaş’ın muhalefeti ve teklifi üzerine mevcut gar binası olarak kabul edilmişti. Daha doğrusu DDY’nin eski açık hava sinemasının olduğu alan...

Aradan tam iki yıl geçti; ben yeni istasyon binasına göre Bakanlığın proje çalışmalarını revize ettiğini düşünüyordum. Ana istasyonun şehir içinde olması ile birlikte Şeker, Yeni Sanayi ve Gaziosman  alt ve üst geçitlerinin YHT’ye göre yeniden projelendirilmesi gerekiyor.

Bu çalışma bitti sanıyordum. Daha doğrusu bitmeliydi...

Sanki bitmemiş gibi...

Milletvekilimiz İsmail Özdemir yetkililerle Demirspor’un talebini görüşürken, ilgililer yukarıda kısaca özetlediğim ‘istasyon değişikliği’ni de ifade ederek Demirspor ’ un eskiden kullandığı alanla ilgili YHT nedeniyle sıkıntı olacağını söylemiş. Ve en önemlisi de, ‘Bakanlık çalışmaları hızlandırma talimatını verdi’ demiş...

Demek ki Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Kayseri ziyareti sonrasında proje bitmemişse, bitirilmesi ve tüm eksikliklerin tamamlanarak dosyanın ihaleye hazır hale getirilmesi talimatını vermiş...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de on gün kadar önce yaptığımız TV programında sorum üzerine halef-selef bakanların Çin’den bir kredi görüşmesi yapıldığını söylediğini hatırlatarak mealen, ‘Bakanlarımız bu yıl içerisinde ihale yapılacağını söylüyor’ demişti...

Bakan Karaismailoğlu da Kayseri dönüşünde YHT hattının 2024’te tamamlanacağı yolunda sosyal medya hesabında paylaşımda bulunmuştu.

‘Umut, fukaranın ekmeği’ imiş. Rabbim ömür verirse YHT Kayseri’ye gelinceye kadar usanmadan bu konuyu yazmaya devam edeceğiz...

 

GÖZÜN AYDIN NİĞDE, NEVŞEHİR, AKSARAY

İki yıl kadar önce Ankara-Niğde otobanının temeli atılmıştı. Bu projenin tamamlanması ile sadece Niğde değil Nevşehir Acıgöl civarından, Aksaray da 30 Km mesafeden otobana bağlanacak.

Ne güzel...

Adana’ya, Mersin’e gidenler bilir, biz buradan Niğde’ye kadar bir kısmı bitmiş, ağırlıklı bölümü tamamlanmamış olan bölünmüş yoldan tıngır-mıngır gidiyoruz, sonra o güzelim otobana düşüyor ve 1,5 saatte yaklaşık 200 Km’lik Adana ve Mersin yolunu su gibi katediyoruz...

Yıllardır Acıgöl’den 105 Km uzunluğundaki bir sapakla bizi de Ankara otobanına bağlayın diye feryad ediyoruz, ama sesimizi duyan yok.

Bu iş olmaz da... Biz yine de istemeye devam edelim.

Bu arada duydunuz mu bilmiyorum komşularımız Niğde, Nevşehir ve Aksaray’ı Ankara’ya ulaştıracak olan otoban 29 Ekim 2020 Cumhuriyet Bayramı’nda açılıyormuş. İnşallah bu açılışı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yapar...

Niye mi?

Cumhurbaşkanımız açılışı yaparsa TV’ler canlı verir. Tüm Kayseri de otobanın ‘burnumuzun dibinden’ geçtiğini duyar ve ‘Hani bana, hani bana’ demeyi tıpkı YHT’de olduğu gibi yüksek sesle söylemeye başlar...

 

ATAMAN’I TEBRİK EDİYORUM

Son yazımda İYİ Parti İl Başkan adayları Metin Soylu ile Sebati Ataman arasında 40-60 arasında fark olacağını öngördüğümü söylemiştim.

Yanılmışım.

Ataman, Soylu’ya müthiş fark attı... Soylu’yu kendi kalesinden vurdu Ataman...

Kocasinan’ın 164 delegesi vardı. Bendeki bilgilere göre Soylu yanlıları burada en az 140 oy bekliyordu. 90 kadar ancak oy alabildiler. Neredeyse Kocasinan ortadan ikiye bölündü. Melikgazi’nin 234 delegesinden Soylu cephesi 100 kadar oy bekliyordu. Hatta daha fazla. Ben ise bunun 60-70 olacağını tahmin ediyordum. 50’yi buldu bulmadı Melikgazi’den Metin Soylu’ya gelen oy...

Talas’ın 85 delegesinin 70 kadarının da Süleyman Bozkurt’tan dolayı Soylu’yu destekleyeceğini tahmin ediyorduk. Son yerel seçimde Millet İttifakı Talas Adayı olan Osman Haymana Sebati Ataman’ın listesinde yer aldı. Haymana en az 30-35 delegeyi etkilemiştir.

Özetle Sebati Ataman titiz ve asker emeklisi olmanın verdiği örgütlü çalışma ve kararlı duruşunun semeresini gördü ve kazandı. Ataman ve ekibini tebrik ediyorum. Telefonda da kendisini tebrik ettim.

Bu arada kongreden sonra Ataman yanlılarından bir grubun salon dışında halay çektiği kulağıma geldi. İnşallah doğru değildir. Doğruysa İYİ Parti’nin bu zamana kadar yürüttüğü ‘mutedil-örnek kongre süreci’ne yakışmayan bir görüntü olmuş demektir.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Birçok kişi ve kurum temsilcisi 15 Temmuz öncesinde kendini gösterme çabasındaymış.

00- Bakan Karaismailoğlu’nun Kayseri ziyaretinden sonra bizim YHT ile ilgili ‘çalışmaların hızlandırılması’ talimatı verilmiş.

00- Kayseri bekleye dursun, Ankara, Aksaray, Nevşehir, Niğde Otobanı’nın açılışı 29 Ekim’de yapılacakmış.

00- Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kayseri dış kalesinin içinde yapılacak kentsel dönüşümle ilgili umut veren konuşma yapmış.

00-DEVA Partisi Kayseri’de il başkanı arayışını hızlandırırken epeyce isim üç kişilik komisyondan dönmüş.

00- MHP İl Başkanı Serkan Tok’ un ‘15-16 Ağustos’ta 16 ilçe kongresini yapacağız’ açıklaması parti içi muhaliflerin hesabını bozmuş.

00-Cuma günü adını taşıyan üniversitenin mezuniyet törenine katılacak olan 11. Cumhurbaşkanı Gül’ü havaalanında kimlerin karşılayacağı merak ediliyormuş.

00-Geçen yıl İSO ilk 500’de 18 firması olan Kayseri, yeni listede 15 firmaya düşmüş.