VELİ ALTINKAYA


DEMEKKİ POLİS TAKİP ETMİŞ


  Türk Dünyası Belediyeler Birliği´nin davetlisi olarak, Mayıs 2013´te Talas Belediyesi´nin ev sahipliğinde Kırgızistan´a gittim.
Kayseri Talas ile Kırgızistan´ın Talas şehri arasındaki kardeşlik protokolü çerçevesinde, burada kurulan fırının açılışı vardı... Fırın makinaları ve masrafları Talas Belediyesi´nce karşılanmış olmasına rağmen bu organizasyona TİKA aracılık etmişti.
Türk Dünyası Belediyeler Birliği başkan ve üyeleri ile geziye katılanlar Bişkek başta, Kırgızistan´ın üç şehrinde incelemelerde ve ikili görüşmelerde bulundular.
Dünyanın en büyük krater gölü olan Issık Gölü´ne giderken yol üzerinde Fethullah Gülen Cemaati´ne ait olan bir okula uğrayıp, öğle yemeği yedik... Talas vilayeti ziyaretimizde de bölgede bir otel bulunmaması nedeniyle yine Fethullah Gülen Cemaatinin okulunda yattık iki gece...
Türkiye o tarihte ?PDY´nin farkında değildi... Doğrusu, Fethullah Gülen Cemaati ile doğrudan hiçbir ilgim olmasmasına rağmen, yurtdışındaki okul çalışmalarını takdirle karşılıyordum. Gittiğimiz ülkelerde bizi Türk bayrağının, İstiklal Marşı´nın , Türkçe konuşan yabancı ülke çocuklarının karşılamasından nasıl mutlu olmazdım?..
Sonra anladım ki bu ?güzellik? bir ?küresel proje?nin sadece bir ayağıymış... Bu gerçeği öğrendiğimde üzülmediğimi söylersem yalan olur.
Kırgızistan´da bizi iki gece misafir eden okul yöneticilerine Cemaat´e yakın ülkede kaç okul olduğunu sordum. 21 ilk ve orta dereceli okulla, iki üniversite varmış... Okul müdürü, o tarihte bölgede faaliyet gösteren Selefi´ lerden dert yanarak, ?Kırgızlar, bu Selefilerin şahsında İslam´ı tanısınlar istemiyoruz? mealinde yorumlar yapmıştı.
O gün anladım ki Fethullah Gülen Hareketi Kırgızistan´da epeyce etkili...
Kayseri´de iki ay kadar önce askeri lise sınavları ile ilgili bir operasyon yapılmış, bu çerçevede bazı isimler gözaltına alınmış; 3 ismin ise ABD-Kırgız istan´a kaçtığı iddia edilmişti.
O gün Kırzgızistan adını duyunca hiç şaşırmadım ve eski bilgilerimden hareketle kendi kendime, ?Kırgızistan´a gitmeyip de nereye gidecekler?? türü bir yorum yaptım.
Gelelim son eperasyona...
İzinli veya izinsiz,?dinleme? işini ?PDY? içinde yer alanlar iyi bilir. Türkiye son iki yılda dinleme işinin endazesinin kaçtığını ve bu kayıtların bir bölümünün hiç de iyi niyetle kullanılmadığını gördü. Hatta bu dinlemelerin devletin en önemli yöneticilerinin mahremlerine, devlet sırlarına kadar ulaştığına da maalesef şahit olduk...
Belli ki Kayseri polisi Cemaat´e yakınlığı ile bilinen bazı isimleri takibe almış... Yoksa bu şehrin ünlü işadamlarının Bişkek´e gideceği ve onların valizlerinde ?şüphe uyandıran? bazı bilgi ve belgelerin olabileceği zehabına niye kapılsın?
Kayseri´nin ünlü işadamları GESİAD Başkanı Hamdi Kınaş ve yöneticileri Halil Gazezoğlu, Ali Ezinç´in Kırgızistan´a giderken Kayseri havaalanında Savcılık talimatı ile ifadelerine başvurulması ve valizlerinin aranarak bazı elektrikli eşyalara el konulması haftasonu Kayseri kulislerinde en çok konuşulan konu idi..
Olayla ilgili soruşturma devam ettiği için, fazlaca yorum yapmamız hem yasal, hem de doğru olmaz; duyumlarıma göre Savcılık bu üç işadamının gözaltına alınmasını mahkemeden talep etmiş. Mahkeme, şahısların gözaltına alınmaları talebini reddederek ifadelerinin alınması ve valizlerinin aranmasına karar vermiş. Mehkemenin bu kararı doğrultusunda havaalanında üç işadamı, polis tarafından nezaketle davet edilerek ifadelerine başvuruluyor...
İfadelerde ne var bilmiyoruz?.
Gerçekten Sabah Gazetesi´nde iddia edildiği gibi, PDY Kayseri imamı olduğu ileri sürülen S.B. isimli şahıs Kırgızistan´da mı?. Daha önce defalarca şu veya bu çerçevede yurtdışına giden işadamları Kırgızistan´a turistik veya ticari bir gezi amaçlı mı, yoksa, ?kuvvetli şüphe? odaklı PYD imamı olduğu iddia edilen kişiyle ?malum konuları? görüşmeye mi gidiyorlardı?.
Biraz sabredelim, herşey ortaya çıkar.

00- Türkiye´nin koalisyon mu, seçim mi kararı bu hafta netleşirmiş.
00- Olası bir yeniden seçimde AK Parti, MHP ve CHP´de kıyasıya bir liste yarışı muhtemelmiş.
00- Eski vekilimiz Elitaş, AK Parti TBMM Grubu´ nda Bülent Arınç´ın eski odasına taşınmış.
00- Eski büyükşehir başkanımız Karatepe´nin Saray ´a ?resmi? danışmanlığı söz konusu değilmiş.
00- ?Paralel yapı Operasyonu? çerçevesinde, bazı belge-eşyalarına el konulan ünlü işadamları Hamdi Kınaş, Halil Gazezoğlu ve Ali Erinç´in Kırgızistan´a hangi amaçla gittikleri merak ediliyormuş.

DADALOĞLU ŞENLİKLERİ
Yaklaşık 25 yılı aşkın süredir geleneksel halde devam eden?Dadaloğlu Kültür ve Sanat Şenliklerinin ilk yıl nasıl düzenlendiğinın öyküsü çok ilginçtir. Birgün anlatırım. Tomarza Belediyesi, Dadaloğlu Vakfı, Dadaloğlu Derneği ve Talas Avşar Türkmenleri Derneği başkanları dün ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısı ile, bu yıl yapılması planlanan etkinliklerin terör saldırıları ve şehitlerimiz nedeniyle ertelendiğini belirtmişler. Başkanlarımız doğru bir karar almış. Erdoğan?Doğan´ın Dadaloğlu Vakfı başkanlığı ve bizim de bu şenlikleri düzenleyen komitenin içinde olduğumuz yıllarda, biri Marmara depremi, diğeri de yine toplu bir terör saldırısı nedeniyle iki kez bu etkinlikleri iptal etmiştik.


10 AGUSTOS 2015 HABER paylaşan: kaytv