VELİ ALTINKAYA


CUMHURİYET, MADEN KAZASI VE CHP

CUMHURİYET, MADEN KAZASI VE CHP


Allah hayırlı ömürler versin Süleyman Demirel’e 1980 öncesi başbakanlığı döneminde “ tepki odaklı yürüyenler” sorulduğu zaman, 35 yıldır siyasi litaratürümüzde yerini alan o meşhur sözü sarfetmişti.

   “...Bırakın yürüsünler. Yürümekle yollar aşınmaz...”

   Ermenek’te meydana gelen maden faciası nedeniyle tüm yurtta Cumhuriyet bayramları sadece resmi geçit töreni babında kutlandı. Yani buruk bir kutlama yapıldı. Cumhurbaşkanı dahil tüm illerde resepsiyonlar iptal edildi, belediyeler müzikli eğlence yapmadı.

     CHP, milli günler ve törenler yönetmeliğinin değişmesinden sonra, kendine göre haklı gerekçelerle milli bayramlarla ilgili “farklı” programlar uyguluyor.

   Bu Cumhuriyet Bayramı’nda da Sivas Caddesi istikametinde Meydana kadar yürüyerek Atatürk Anıtı’na karanfil bırakıp mum yakmışlar.

     “Ne var bunda?” diyebilirsiniz. Bu yürüyüş anında en önde maden faciasında yaşanan acıyı paylaştıklarına dair bir de pankart taşıyorlar...

   Ne güzel...

    ‘Böyle bir yürüyüşe gerek var mıydı?’ tartışması yapılabilir. Kimisi “Ne var kardeşim yürümüşlerse?”  şeklinde tepki gösterebilir; kimisi de “18 can yeraltındayken yürüyüş yapılmalı mıydı?  Nitekim aynı gün parti binasında düzenlenen basın toplantısı ile gerekli tepkiyi ve mesajı zaten verdiler” diyebilir...

    Ben “Bırakın yürüsünler. Yürümekle yollar aşınmaz” diyenlerdenim. CHP’li birçok kardeşimin, hatta o yürüyüşe katılanların kahır ekseriyetinin maden faciasına benden fazla üzüldüğünden şüphem yok.

      Ancak, Atatürk Anıtı önünde bir grup CHP’linin halay çekmesini, hatta karşılıklı çiftelli oynamasını parti yöneticileri görmemiş olabilir mi?

    Parti yönetimi bu acıyı hatırlatarak gerekli uyarıyı önceden yapmaz mı?...

    İnanmayan varsa kimin nasıl halay çektiğini ve çiftetelli oynadığını TV kameralarının görüntülerinden izleyebilirsiniz.

   Benim ayıpladığım budur.

   Bu eleştirimize Sayın İl Başkanı sosyal medya üzerinden cevap vermiş. Elbette biz eleştiriyorsak, eleştirilmeye de hazır olacağız.

   Bakın ne demiş Sayın Mustafa Ayan.:

   “AKP yanlısı bazı yayın organlarının hoşuna gitmese de Kayseri’de hem Cumhuriyet Bayramımızı kutladık hem de Karaman’da yaşanan acı olaya tepkimizi gösterdik...”

    İl Başkanının bu eleştirisini doğal buluyor ve “cevap hakkı” kabilinden paylaşıyorum...

  Ama Sayın Ayan’ın Anıt önünde halay çeken partililerinin bu tavrını “Bayram kutlama” faslından  görüp görme diğini de merak ediyorum.

YENİ UFUKLAR

VE ÖDÜLLERİ

   Yeni Ufuklar Derneği acizane benim de kısa süreli yönetiminde görev yaptığım, çalışmalarını takdirle takip ettiğim STK’lardan biri.

   Dernek “milli bir duruş” ortaya koyarak faaliyet gösteriyor. ERÜ merkezli çok sayıda hocamızla birlikte milli ve manevi değerler noktasında hassasiyeti olan epeyce bir isim katkı veriyor dernek çalışmalarına... Tabi en büyük hamisi de aynı hassasiyetle yetişmiş bulunan dostumuz İbrahim Sungur.

   Dernek, geçtiğimiz hafta “Türk Kültürüne Hizmet Edenleri” ödüllendirmiş. İyi bir konu seçilmiş. 5 dalda ödül verilmiş. İki değerli isim şehir dışından. Üç isim de Kayseri’ den. Kayseri’den bu dalda ödüle layık görülen isimleri tanıyorum. İsmail Ediz, Yard. Doç. Kadir Özdamarlar ve S.Burhanettin Akbaş 30 yıldır tanıdığım ve ödülü hak etmiş isimler...

   Ödüller kurumlar bazında verilebiliyor mu bilmiyorum. Ama Selçuklu Medeniyetleri Müzesini yapan, Kayseri Mahallesini hayata geçiren, Kültür Yolu’nu  hizmete sunan, Kaleiçi dahil üç müze projesi devam eden,Yoğunburç’u  sanatçılara tahsis eden, 100’ ün üzerinde kitabı Kayseri’ye kazandıran Büyükşehir Belediyesi veya Başkanı, demek ki Türk  kültürüne yeterince hizmet etmemiş!..

   Ne dersiniz Argunşah Hocam.

00-Maden faciası nedeniyle resepsiyonlar dahil bir çok etkinliğin iptal edildiği Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında,  bazı CHP’lilerin Atatürk Anıtı önünde halay çekmesi tepki görmüş.

00-Zengin ilk 100’de epeyce Kayserili varmış.

00- Sayıştay raporuna göre Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü 114 gayrimenkulü ihalesiz vermiş.

00- Kayseri merkezli Birsen Güven ve Narlıtepe firmalarının peynirleri sıkıntılıymış.

00-Vali Düzgün’ün Karpuzatan için “oluşturan” talimatını verdiği komisyon bir ay süreyle çalışacakmış.

ÖNCEKİ, ESKİ VE

YENİ HAL BİNASI

   Günler ne çabuk geçmiş. Geçtiğimiz hafta Başbakan Davutoğlu’nun katıldığı törenle yeni hal kompleksi açıldı. Büyükşehir Belediyesi Encümeni geçtiğimiz gün eski hal binasının yıkımını ihale etmiş.1986 veya 87’ydi. Hüsamettin Çetinbulut’un başkanlığı döneminde yeni hal binası yapılmış ve hizmete açılmıştı. Demek ki Aradan geçen 28 yılda hal şehir merkezinde kalmış... Daha önce halin nerede olduğunu 40 yaşın altındakiler bilmez bile... Bugün Hunat’ın kuzeyindeki Telekom ve PTT binasının olduğu yer, yani Orduevinin karşısı eski haldi... Günler ne çabuk geçiyor. Kayseri ne kadar hızlı büyüyor.  Hayırlı bir ömürle sonraki hal binasını görene ne mutlu...