VELİ ALTINKAYA


CUMHURBAŞKANI HAKSIZ MI?

CUMHURBAŞKANI HAKSIZ MI?


Dün cumadan evvel Kayseri dışından gelen bir telefon şaşırttı.

Kayseri Emniyet Müdürlüğü’ne eski müdür Arif Akkale’nin yargı kararıyla döndüğü ve görevine başladığı söylendi.

Aslında 8-10 ay kadar önce Akkale’nin İdare Mahkemesi’ne açtığı dava ile görevine döneceği söylenmişti.

Ciddiye almamıştım...

Hatta haberi verene “Roma’dan döndü mü ki?” diye sormuştum...

Arif Akkale, Orhan Özdemir’in Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne atanması ile Adana’dan Kayseri’ye geldi. Kayseri’de kısa süreli bir görev yaptı. Sanıyorum 7-8 ay kadar.

Türkiye’nin her gün şehit verdiği günlerdi o günler... Bir şehit cenazesinde bir öğretmen, şehitlikte Bakan Yıldız’a yumruklu saldırı da bulunmuş, Yıldız burnundan darbe almıştı...

Bu süreçten sonra görevden alındı...

Bu saldırı da güvenlik zaafiyetinin olduğu yolunda çok eleştiriler almıştı Akkale...

Bir ara eleştiriler had safhaya ulaşınca beni makamına davet etti ve Emniyet kamerasının kaydettiği görüntüleri birlikte izledik...

O saldırının olduğu esnada İçişleri Bakanı da Kayseri’deydi. Dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay cenaze namazından sonra Şehitliğe gitmemişti.

Akkale Valilikte yapılan değerlendirme toplantısında provokasyon olacağının Bakanlara arz edildiğini ifade etmişti...

   Uzatmayalım; işte böyle bir süreçten sonra alındı Akkale Kayseri’den Karabük’e verildi. Yerine Maraş’tan Cuma Ali Aydın gelmişti.

Akkale Roma’ya “güvenlik ateşesi” olarak görevlendirildi. Sanıyorum Roma’dan döneli de neredeyse bir yıla yakın oldu.

Demek ki dava süreci devam ediyormuş...

Karar Ankara İdare Mahkemesi’nin kararı mı, yoksa temyiz yolu da kapandı Danıştay kararına mı dönüştü? detayını bilmiyorum...

Ama, bildiğim birşey var. Akkale’nin muhtemelen pazartesi günü koltuğuna resmen oturacağı. Belki de dün akşam saatlerinde oturmuş olabilir de.

Haberi alır almaz Emniyeti aradım. Emniyet Müdürü İbrahim Kulular izin alarak şehir dışına çıkmış. Cep telefonundan da ulaşamadım. Emniyet içindeki bir çok üst düzey yönetici dahil, bir çok kimsenin gelişmelerden haberi yoktu.

 Kayseri’nin nurtopu gibi yeni bir tartışması daha oldu...

   Gelen bilgilere göre İçişleri Bakanı Ala, Arif Akkale’ye Ege-Akdeniz’in incisi iki ilimizin emniyet müdürlüğünü teklif etmiş... Kabul etmemiş. Roma görevini istemiş.

Bunları “mişli” söylüyorum zira tam teyitli değil. Ama Bakanlığın “Görevine başlarsan, hemen geri alırız” ifadesi kesin...

Bakanlık “gerekçesiz” olarak görevden alsa bile, Mahkeme on dakika da yürütmeyi durdurma kararı verebilir...

 Vallahi Cumhurbaşkanı Erdoğan haksız değil...

İdare, yani Hükümet istediği bürokratla çalışabilmelidir. Yargı bazı kararlarıyla adeta Yürütme’nin elini kolunu bağlıyor...

Arif Akkale, hakkında olumsuz bir duyumum yok. Hatta arkadaşlarından “iyi bir polis şefi” olduğu bilgisini görev yaptığı dönemde almıştım. Cemaatle falan ilgisi de yok... Elbette Yürütme, her hangi bir bürokratla çalışırken görevden aldığının özlük haklarını da ihlal etmesin... Kaldı ki bu noktada Roma’da 3-4 yıl süreyle görevlendirilen Akkale’nin ekonomik olarak iyi bir gelir ettiği de muhakkak.

Gelinen noktada Arif Akkale’nin Kayseri için ısrarlı olmaması daha doğru olurdu.

Bir zamanlar Erzurum Milli Eğitim Müdürü 8 defa alınmış, 9 defa yargı tarafından görevine iade edilmişti...

İnşallah Kayseri Emniyeti böyle bir sürece girmez. Girerse hassas olan bu günler, şehir için sıkıntılı geçer.

Emniyet Genel Müdürlüğü Akkale’nin özlük haklarına halel getirmeden başka bir göreve vermeli ve İbrahim Kulular da görevine tekrar başlamalıdır.

Yoksa bize çok daha haber malzemesi çıkar.

 

00- Hava İkmal Projesi’nde olumlu gelişmeler varmış.

00- Adaylığı ile ilgili soruların henüz cevap bulmadığı Başkan Özhaseki, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’ndan 11 milyar lira daha kazanmış.

00-Kayseri bütün partiler için “ithal aday” istemiyormuş.

00-Başkan Çelik, Karpuzatan’ın taşınmasında kararlıymış.

00- H.Ali Hamurcu İstanbul’daki duruşmasında bazı iddiaları için “paralelci polisleri” işaret etmiş.

00-Bölge Adliye Mahkemesi değil, Bölge İdare Mahkemesi lağvedilip Ankara’ya bağlanıyormuş.

00-  Arif Akkale yargı kararıyla Kayseri Emniyet müdürlüğü’ne tekrar dönmüş.

 

SORUMSUZ MEDYANIN ADAY ADAYLARI

   Sosyal medya denilen “sorumsuz medya”da AK Parti Kayseri aday adayları ile ilgili bir liste gösterdiler. Yaklaşık 170 kişilik bir liste... Benim sosyal medya ile aram yoktur, listeye bakınca güldüm. Kimler yok ki... Üç dönem yasağı kapsamındaki Taner Yıldız, Sadık Yakut, Mustafa Elitaş dahil, il başkanı Hüseyin Cahit Özden, Ömer Dengiz vs. kadar epeyce bir isim. Kayseri’de bir söz var; “Biraz ufak at da civcivler de yesin” derler... Tam o türden... Öyle bir atmışlar ki, demeyin gitsin. Ve işin garibi bu üfürük listenin ciddi olduğunu sanan yüzlerce isim tercih de bulunmuş, adayların karşısına oy kullanmış. Muhtemel ki birileri her aday tercihinde SMS vari para kazanıyordur. Yoksa aklı başında biri böyle liste yapmaz.