VELİ ALTINKAYA


CUMHURBAŞKANI BANA DEDİ Kİ...

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Hafta sonu yapılacak bir törenle Kayseri Havaalanı genişleme inşaatının temeli atılacak. Bunu geçtiğimiz hafta AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’den aldığımız bilgi doğrultusunda sizlerle paylaşmıştık.

Sayın Özhaseki de hafta sonu parti binasında ‘akşam vakti’ düzenlediği basın toplantısında bu konuyu ve Kayseri ile ilgili birçok projenin son durumunu anlatı. Sayın Bakan’a ‘akıl vererek’ hadsizlik yapacak değilim; saat 18:00’de parti binasında basın toplantısı yapılması zamanlama açısından kötü. Tahminim o ki Sayın Özhaseki’nin Kayseri programında bir basın toplantısı yoktu. Muhtemel ki İl Başkanı Çopuroğlu’nun telkiniyle böyle bir toplantı yapılmasına karar verildi.

Kayseri’de Cumhur İttifakı vekilleri arasında herkesin bildiği, ama yüksek sesle dillendirmediği bazı projelerle ilgili ‘sen yaptırdın-ben yaptırdım’ yarışı var. Şüphesiz Sayın Özhaseki Kayseri’nin Meclis’teki, AK Parti içindeki en etkili ismi. Sayın Cumhurbaşkanı ile de bakanlar dahil ‘rahat konuşabilen’ üç-beş kişiden biri... Muhtemelen salı günü erken saatlerde Sayın Özhaseki,  Sayın Cumhurbaşkanı’nı da brife edecek. Sunumun konusu yerel yönetimler yasa çalışması ve AK Partili belediyelerle ilgili anket olmalı.

Özhaseki, yerel seçimler arefesi ve hemen sonrasında yaşadığı yoğun tempo nedeniyle Kayseri’ye gelişini uzatmıştı. Son bir yılda neredeyse hemen her hafta sonu Kayseri’de. O’na akıl verecek değilim; ama acizane önerim, bu ziyaretlerinde iki-üç ayda bir öğleden evvel bir yanına Kayseri İl Başkanı’nı, diğer yanına Büyükşehir Belediye Başkanı’nı alarak Kayseri’nin yatırımları dahil gündemi değerlendirmesi. Bunu düzenli olarak her 2-3 ayda bir yapmalı.

Yazımızın konusu havaalanı genişlemesi...

Özhaseki Bakan’ın son toplantısında söylediği gibi havaalanın genişlemesi için askeriyeden 250 dönüm arazi istenmişti. Askerler o araziyi vermemek için ‘olmadık numara’ yaptılar. Özhaseki, basın toplantısında bundan bahsetti...

Kayseri, AK Parti iktidarı ile birlikte havaalanı konusunu gündeme almıştı. Yeri gelmişken bir cümleyle hatırlatalım 16 Kasım (dün) 2002 Kayseri Milletvekili Abdullah Gül’e dönemin Cumhurbaşkanı’nın hükümeti kurma görevini verdiği tarihti. Havaalanımız küçüktü ve genişletilmesi gerekiyordu. Şehirde iki görüş vardı. İlki, Cumhuriyet Meydanı’nda üç-beş dakika mesafede olan havaalanını yerinde genişletebilmek ya da Kapadokya veya Niğde bağlantılı daha geniş bir bölgede havaalanı yeri bulmak...

31 Mayıs 2010’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başkanlığını yaptığım Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’ nu Çankaya Köşkü’nde kabul etmişti. Mesleğimizle ilgili bilgi arzından sonra şehri konuşmaya başladık. Sayın Cumhurbaşkanı’na “Efendim Kapadokya’ ya da hitap edecek bir büyük ve bölgesel havaalanı için ne yapılabilir?” dedim. Sayın Gül de mealen, ‘Bizim havaalanımız şehir içerisinde. Yeni yapalım dersek, şehre 40-50 Km uzakta olur. O mu iyi, yoksa mevcut havaalanının genişletilmesi mi, bunun kararını vermeliyiz’ dedi.

Anladım ki, mevcut havaalanının genişletilmesine karar verilmiş arsa sorununun nasıl çözüleceği üzerinde duruluyordu.

Bakan Özhaseki haklı, askerler 250 bin m2 arsayı vermemek için ‘ipe un seriyorlardı’ . O sorun da Nisan 2014’de ilk dev askeri nakliye uçağımız A400M’nun 12. Üs’teki devir-teslim töreninde çözüldü. Törene Gül’ün yanı sıra Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk de katılmıştı. Özhaseki’nin askerlerin arsa devri ile ilgili ipe un serdiğini Cumhurbaşkanı Gül’e arzından sonra, zor da olsa o arsa devri tamamlandı.

Şehrin 40-50 Km dışına yeni bir havaalanı fikrinden çok, yerinde genişleme daha doğruymuş. Bugün bunu daha iyi anlıyoruz.

Havaalanı genişleme ihalesini 360 milyon lira bedelle Sera Yapı almış. Şirkete geçtiğimiz hafta yer teslimi yapıldı. Projeyle mevcut iç ve dış hat birleştirilecek ve ‘Yeni dış hat terminali’ olarak hizmet verecek. Mevcut binaların doğusuna da 37 bin m2’lik kapalı alanda 5 körüklü hattın bulunduğu iç hat terminali yapılacak. DHMİ sitesindeki avan çalışmaya baktım, yeni iç hatla mevcut hat arasında kapalı bir bağlantı yok. Yurtdışından aktarmalı gelenlerin dış hat terminaline de geçerek valizlerini almalarında sıkıntı yaşanabilir. Bunu da yetkililerin takdirine sunalım. Havaalanı genişlemesine katkı veren herkesin emeğine sağlık. Hafta sonu iki temel atacak olan Ulaştırma Bakanı’ndan ‘YHT ihale tarihi’ müjdesini bekliyoruz.

 

KULİS BULVARI

O VEKİLİN ADI TEKİRDAĞ’DA HASTANEYE VERİLMİŞ

Geçtiğimiz hafta ‘İsmail Fehmi Cumalıoğlu Tekirdağ Şehir Hastanesi’ açıldı. Peki, bizimle (Kayseri ile) ilgisi ne? İsmail Fehmi Cumalıoğlu, 10 Ekim 1965’de yapılan genel seçimlerde Millet Partisi listesinden Kayseri Milletvekili olarak Meclis’e girdi. Cumalıoğlu emekli askeri hakimdi. 1973-1977 seçimlerinde de MSP İstanbul Milletvekili seçildi ve Çalışma Bakanlığı da yaptı. O günkü Millet Partisi aslında bugünkü MHP’nin devamı olduğu partidir. Rahmetli Türkeş ve MBK’den ayrılan 14’ler (Muzaffer Özdağ dahil) bu partide (CKMP) siyasete başlamıştır. 1965 seçimlerinde Millet Partisi’nden Kayseri Lisesi’nin efsane müdürlerinden Mehmet Ateşoğlu ve İsmail Fehmi Cumalıoğlu Meclis’e gitmişti. Turhan Feyzioğlu, Ahmet Atıf Hacıpaşaoğlu, Feyyaz Köksal, Cengiz Nayman, Vedat Ali Özkan ve Mehmet Yüceler de diğer vekillerdi.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Virüsün tırmanışının devamı halinde Kayseri ve Türkiye genelinde sokağa çıkma yasakları uygulanabilirmiş.

00-Başkan Büyükkılıç, perşembe günü Kayseri’nin ulaşımını rahatlatacak 4 projenin açılışını yapacakmış.

00-AK Parti İl Başkanlığı Divanı bugün yarın belli olacakmış

00-Hafta sonu Ulaştırma Bakanı’nın Kayseri-Ankara YHT ihale tarihini açıklaması bekleniyormuş.

00- Talas’ın kadınlara yönelik ‘Mahir Eller’ projesi takdir görmüş.

00- Dar kapsamlı önemli bir kararname, Ankara’nın gündemindeymiş.

00- Başkan Palancıoğlu, ‘80 günde 80 park’ çalışmasını erken tamamlayacakmış.

00- Kocasinan’ın Yunus Emre Kentsel Dönüşümü örnek olmuş.