VELİ ALTINKAYA


ÇİLSAL MI, TOK MU?

ÇİLSAL MI, TOK MU?


CHP’de Büyükşehir adaylığı ile ilgili trafik yoğunlaştı.

Ayrıntılarına gireceğim özellikle dün Genel Merkez binasında iki ayrı koldan sürdürülen kulis çalışmaları vardı.

DYP Eski milletvekili ve genel başkan yardımcısı Osman Çilsal’ın adaylığı ile ilgili kulis bilgilerini dün ayrıntılı olarak aktarmıştım.

Çilsal dost ve yiğit bir insandır. Ama belli ki CHP Örgütü Çilsal’ın adaylık sürecinden rahatsız olmuş ve yeni arayışlara girmiş...

Çilsal’ın aday olmamak için uzun süre direndiğini biliyoruz. Dünkü yazımızda ayrıntılı olarak Çilsal’ı ikna etmek üzere daha önce DYP’de siyaset yapmış olan  Sarız Dallıkavaklı hemşehrim Fuzuli Bektaş’ın Hollanda’ya kadar gittiğini ve Çilsal’ı ikna ederek beraberinde Türkiye’ye dönmek üzere olduklarını ayrıntılı olarak aktardım.

Bu arada CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu’nun da cumartesi günü Çilsal’la yaptığı dolaylı  telefon görüşmesinden sonra parti il merkezine gittiği ve İl Başkanı ve bazı yöneticilere “Çilsal adaylığı kabul etti, siz de kararınızı alarak biran önce Genel Merkeze gönderin” dediğini biliyoruz. Cumartesi il binasında bazı yöneticilerle Milletvekili Kulkuloğlu arasında adaylık tartışmasının yaşandığı da iddia ediliyor.

Kulkuloğlu’nun Çilsal’ın adaylığında ısrarcı olması, CHP örgütü dışındaki bazı isim ve çevrelerinde bu noktada devreye girmesi Kayseri’de sancı” doğurdu. Bu sancı en yüksek oranda da CHP Örgütü’nde hissedildi...

Ankara’da Mansur Yavaş’a yönelik tepkilerin benzeri Çilsal’ın adaylığında CHP İl Örgütü’ne iletildi.

Aslında Çilsal, büyük dedelerinden Adem Ağa (Çilsal) başta olmak üzere CHP’li bir aileden gelmesine ve Kayseri’de belli çevrelerle yakın ilgisi bulunmasına rağmen Örgüt’teki bazı isimler tarafından “yabancı” gibi görüldü.

 Bu noktada yüksek sesle dillendirilmeyen bir sıkıntı da Milletvekili Şevki Kulkuloğlu’nun aday tespiti sürecinde Örgüt’ün dışında ”iş” çevirmesi iddiası.

CHP içindeki bazı çevreler Kulkuloğlu’nun sonraki genel seçime yönelik bir hesap nedeniyle böyle bir tavır takındığını ileri sürüyor. Bu da benzeri hesapları olan isimlerin karnını ağrıtıyor.

 İsmail Yavuz ve Seyit Medet’in resmen adaylık için başvurduğu, Türker Tok ve Cemal Sümengen’in ise büyükşehir adaylığının teklif edilmesi halinde kabul edebileceği bir ortamda Çilsal’ın da uzun süre nazlı davranması CHP İl Örgütü’’nü rahatsız ediyor.

Gelelim son duruma...

CHP İl Meclisi Mustafa Ayan başkanlığında pazartesi akşam saatlerinde toplanıyor ve Örgüt Çilsal’ın değil, son seçimlerde milletvekili adayı olan eski savcı Türker Tok’un aday olması kararını alıyor.

Ve bu kararı Genel Merkeze bildirmek üzere İl Başkanı Mustafa Ayan görevlendiriliyor. Ayan dün öğle saatlerinde Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile yüzyüze görüşerek Örgüt’ün eğilimini ve Türker Tok’u aday göstermek istedikleri yolundaki kararlarını Genel Başkanın ve PM’nin takdirine sunuyor.

İl Başkanı ile Genel Başkan arasındaki konuşmanın detaylarını şimdilik bilmiyoruz.

Mustafa Ayan’ın Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun odasından çıkmasından hemen sonra Milletvekili Şevki Kulkuloğlu ile Osman Çilsal giriyorlar aynı odaya...

Kılıçdaroğlu ile Çilsal, Kulkuloğlu’nun ısrarı üzerine daha önce iki kez telefonla görüşmüş... Ama o görüşme öncesinde  Çilsal’ın adaylığını Genel Başkana üfleyenler “Efendim, ben de Örgütümüz de Çilsal’ı istiyor.Bir telefon etseniz” diyorlar. Genel Başkan bu cihetle arıyor Çilsal’ı...

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’ Kulkuloğlu’na “Şevki sen böyle diyorsun, ama, biraz önce İl Başkanı buradan ayrıldı Örgüt Türker Tok’u istiyormuş” deyip demediğini bilmiyorum. Ama dememesi mümkün mü?

  Mış… Miş… Muş…

00- MHP Melikgazi adayı Kamil Karamete eski partidaşı Osman Çilsal’ın CHP’ den aday olacağı iddialarından rahatsızmış.

00- CHP’de birçok isim Çilsal’ın yerine Türker Tok’un aday olmasını istemiş.

00- Dün, CHP Genel Merkezi’nde  iki ayrı koldan Büyükşehir adayı trafiği yaşanmış.

00- Bazı özel idare memurları ince ince koltuk hesabı yapıyormuş.

00-Vali Düzgün Sultan Sazlığı’nda incelemelerde bulunarak Develi Belediye Başkanı Recep Özkan’dan bilgi almış.

00- Bazı CHP’li vekiller Özhaseki ile ilgili olarak eski defterleri karıştırıyormuş.

00-Geniş kapsamlı Kabine değişikliği halinde iki vekilimiz de bakanlık bekliyormuş.

 

 KARAMETE’NİN

ÇİLSAL HESABI

MHP Melikgazi belediye başkan adayı Kamil Karamete DYP il başkanı iken Osman Çilsal milletvekili ve GİK üyesiydi. Aslında o tarihte Çilsal’la Karamete aynı partide siyaset yapmalarına rağmen iki ayrı ekip gibiydi. Karamete daha çok rahmetli Ayvaz Gökdemir’e yakın bir çizgideyken Çilsal rahmetli Mustafa Azgın, Erol İnanır, Ahmet Çapar, Adnan Yıldırım’a yakın siyaset yapardı. Osman Çilsal’ın CHP’den büyükşehir adayı olabileceği söylentileri Karamete’yi belli ki rahatsız etmiş. Karemete eski DYP’li arkadaşlarının kendi etrafında toplanacağına inanıyor. Çilsal’ın CHP adaylığının da bunu böleceğini düşündüğü için O’nun CHP adaylığına sıcak bakmıyormuş.