VELİ ALTINKAYA


CHP’Lİ VEKİLE, CHP’Lİ AVUKATTAN ALACAK DAVASI

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Ali Mahir Başarır CHP Mersin Milletvekili. İki ay öncesine kadar bu vekilin adını seçim bölgesindeki insanlar ve takipçileri biliyordu. Ama artık ülkemizde meşhur oldu bu vekil...

Niye meşhur olduğunu hatırlatayım. Ali Mahir Başarır, kasım sonunda katıldığı bir TV programında, “Cumhuriyet tarihinde ilk kez devletin ordusu Katar’a satılmış” deyince kızılca kıyamet kopmuştu.

CHP Melikgazi üyesi Kayserili avukat Ömer Osman Soylu, Mersin’de mukim müvekkili Akkoza Reklam ve Matbaacılık işletmesi adına partili Milletvekili Ali Mahir Başarır hakkında önce icra takibi, sonra da ‘alacak davası’ açmış.

Avukat Ömer Osman Soylu, Başarır’ın milletvekili adayı olduğu 2018 seçim çalışmaları için müvekkiline el ilanı-broşür vs. matbaa işi yaptırdığını ve 53 bin 563 liralık borcunu ödemediği için Kayseri’den 2018/13317 ve 2018/13528 esas nolu dosya ile icra takibi başlatmış. Başarır’ın milletvekili olması hasebiyle dosya Ankara 19. İcra Dairesi’ne 2019/525 esas no ile intikal etmiş.

Başarır’ın avukatları ‘borçlu vekili’ sıfatıyla, hem icra takibinin Kayseri’den başlatılmasına, hem de talepteki rakama itiraz ederek, alacak konusunun 15 bin lira olduğunu, bu paranın 10 bin lirasının alacaklıya elden, 5 bin lirasının da banka aracılığı ile ödendiğini iddia ederek icra takibine itiraz etmiş.

CHP Melikgazi Üyesi Avukat Ömer Osman Soylu bu itiraz üzerine Ankara 12. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne 2021/13 nolu dosya ile ‘alacak davası’ açmış. Avukat Soylu, ‘borçlu vekilleri’nin itirazlarında belirttiği hususların, ‘Bizzat borçlunun beyanı olup olmadığı hakkında tereddütler hâsıl olmuştur. Bu tereddüdün giderilmesi için borçlunun bizzat duruşmaya davet edilmek suretiyle ödeme ile ilgili beyanların kendisi tarafından yapılıp yapılmadığının sorulmasına, şayet duruşmaya gelme imkânı yoksa ıslak imzalı dilekçe ile dosyaya bilgi vermesini’ istemiş.

Avukat Soylu devamla partili Milletvekili Başarır için, ‘Borçlu kötü niyetli davranmış ve bugün-yarın ödeme yapılacak şeklinde beyanlarla müvekkilimi oyalamıştır. Hatta faturayı da borç ödenince kesilsin sözü ile sözlü olarak beyan etmiştir. Ayrıca borçlu faturada belirtilen evrakları bastırdığını ve aldığını kabul ve ikrar etmiştir’ diyerek, ‘Borçlu Milletvekili müvekkilimin alacağını ödesin’ talebinde bulunmuş.

Hemen herkesle ilgili böyle bir dava olabilir. Adliyelerimiz bu tür davalarla dolup taşıyor. Ama ‘borçlu’ olduğu ileri sürülen kişi milletvekili olunca, hele hele “Ordu Katar’a satılmış” diyen bir vekil olunca muhtemelen meslektaşlarımız ve muhalefet bu yargılama sürecini de takip edecektir.

Ali Mahir Başarır’ın ‘canını sıkacak’ bu davayı açan avukatın da partili olması ayrıca manidar. Elbette avukatlar dava alırken müvekkilin siyasi kimliğine bakmaz; ama kamuoyu ve gazeteci açısından bu, haberi ilginç kılan bir figürdür şüphesiz.

Bakalım bu davanın sonucu ne olacak?

 

RASİM ARI İLE İŞİMİZ OLMAZ

Komşumuz Nevşehir’in Belediye Başkanı Rasim Arı ile ilgili spekülasyonlar geçtiğimiz hafta Kayseri’de de konuşuldu.

Rasim Arı söylentiler ayyuka çıkınca, “İstifam söz konusu değil. Benim veya partim tarafından bir açıklama yapılmadığı sürece söylenenlere itibar etmeyin” dedi.

Bu konuyu Rasim Arı’nın bir süre önce Erciyes ve Kayseri ile ilgili yaptığı ‘Talihsiz açıklama’ ile ilişkilendirmek doğru olmaz.

Rasim Arı o ‘talihsiz konuşma’ nedeniyle Memduh ve Haseki Başkan ile görüşerek ‘yanlış anlaşıldığını’ söyledi ve geri adım attı. Sosyal medya hesabından da bir düzeltme yaptı.

Nevşehir’de AK Parti İl Kongresi var. İl başkanlığı için 4 isim kıyasıya kulis yapıyor. Rasim Arı da avukatını il başkanı yapmak için çalışıyor. Tabi il yönetimi ve diğer adaylar da bu süreçte doğal olarak ‘taraf’ olan Rasim Arı’ya karşı tavırlı. AK Partili iki vekil de öyle.

Özhaseki’nin Yerel Yönetimler Başkanlığı nedeniyle Rasim Arı ile ilgili Kayseri odaklı bir tasarruf var gibi anlaşılması doğru değil. Bir belediye başkanının istifası isteniyorsa (kimse böyle bir talebi henüz doğrulamadı) bu şehrimizle ilgili daha önce yapılmış ‘lüzumsuz bir açıklama’ nedeniyle olmaz. Böyle bir varsayımla Arı hakkında bir tasarruf varsa bunu Kayseri’ye mal etmek Özhaseki Başkan’a da, Memduh Başkan’a da, şehrimize de haksızlık olur.

Nevşehirli bir hemşerimizin ‘Kayserililer bizim başkanı görevden aldırdı’ diye düşünmesi şehrimize yapılacak en büyük kötülüktür. Arı ile ilgili bir karar verilecekse bu Kayseri’yi ilgilendirmez. Nevşehir’in ve AK Parti Genel Merkezi’nin meselesi olarak bakmak lazım sürece...

 

KULİS BULVARI

BAŞSAVCI AKIN ARADI

Geçtiğimiz hafta ‘Savcılarımız Ağır Çalışıyor’ diye bir yazı yazmıştım. Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Akın aradı. Yazıda bahsettiğim iki dosya hakkında genel bir bilgi verdi. Bir emniyet müdürü ile ilgili adliyedeki ‘hakaret-küfür-tehdit suçlamalı’ dosyada 30’dan fazla şüpheli olduğunu belirterek, “Savcı arkadaşımız bu şüphelilere tek tek ulaşmaya çalışıyor. Kolay değil. Ama ağırlıklı bir bölümüne ulaştı. Bu haliyle iddianamesini yakında tamamlar” dedi. Yahyalı’da zikrettiğim dosya konusunda da ilgili savcının ‘uzlaşma çabası’ndan dolayı iddianame sürecinin uzadığını söyledi Başsavcı  Akın. Başsavcımıza gösterdiği ilgi nedeniyle teşekkür ediyorum. Gündemde bulunan yargı reformunun maddelerinden biri de savcılarımızla ilgili. O düzenleme yasalaşırsa savcılara soruşturma-iddianame için belli bir süre verilecek. O zaman bu şikâyetler kökünden çözülür.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı ile ilgili yaşananları Kayseri ile irtibatlamak doğru değilmiş.

00-Vali Günaydın sosyal medya hesabından, ‘her daim ve her şartta devletimin ve aziz milletimin emrindeyim’ diye anlamlı bir paylaşım yapmış.

00-Özhaseki, AK Parti Denizli Kongresi’nde Divan Başkanlığı yapacakmış.

00-AK Parti il teşkilatı sessiz sedasız ‘garibanları’ ziyaret ederek doğum günlerini pasta bırakarak kutluyormuş.

00-İstanbul merkezli ‘tapuda rüşvet’ operasyonunun Kayseri’deki tapu daireleri ile hiçbir ilgisi yokmuş. İstanbul Tapu’da çalışan ve olaya adı karışan bir memur Kayseri’ deki ailesinin evinde yakalanmış.

00-Pazar günü Erciyes’e çıkışlarla ilgili Kayseri-Ankara arası siyaset-bürokrasi odaklı yoğun telefon trafiği yaşanmış

00-KAYSO ve KTO, meclis toplantılarını salgın nedeniyle online yapmayı sürdürüyormuş.