VELİ ALTINKAYA


CHP, KCETAŞ'DEN PARA İSTEMİŞ


    Kayseri ve Civarı Elektrik Türk Anonim Şirketi, siyasetçiler nedeniyle bugünlerde fazlaca gündemde...

   Geçtiğimiz günlerde KCETAŞ'ın Kayseri'de Bir İnci” başlıklı güzel bir çalışması elime geçti...

   Bir faaliyet raporundan çok, Kayseri tarihi de dahil ilk defa rastladığım fotoğraf ve bilgiler var bu çalışmada.

   Bu çalışmaya katkı veren herkesi tebrik ediyorum. Özellikle Kayseri ile ilgili bazı fotoğrafların temininde belli ki epeyce zorlanılmış.

    Kayseri'de Bir İnci”nin ilk bölümünde şehrimiz tarihi günümüze kadar bilgi, belge ve fotoğraflarla aktarılmış... Sonra da Şirket'in kuruluş süreci ve günümüze kadar yaşadıkları yine belgeleriyle ortaya konulmuş.

   KCETAŞ'ın İdare Meclisi ilginç kararlara imza atmış. Bu kararların bir bölümünü kısaltarak dikkatlerinize sunuyorum.:

   Karar: 0044/12,

   Tarih: 56 Kasım 1931.

   Kuvvei muharrike olarak elektürik ceryanı kullanan şehir dahilindeki bilcümle müessesat için halihazır tarifenin devam ettiği müddetçe elektrik ceryanının beher kilovat saatinin  1. Teşrinisani 931 tarihinden itibar edilmek üzere 5 kuruştan hesap ve tahsil olunmasına...

   Karar: 0101/7,

   Tarih: 26 Mayıs 934

   Halk Fırkası(CHP) ve Halkevi'ne  şimdiye kadar sarfiyatları mühendislikçe tahakkuk ettirilerek  talep edilmesine,vermedikleri takdirde ceryanın kesilmesine...

   Karar:0478/22

   Tarih: 4 Temmuz 1947

   Bünyan'da Bekçibaşı Kadir Solağın dikkatsizlik ve ihmali yüzünden su kesilerek fabrikanın beş dakka kadar durmuş olduğu. Santral ustabaşlığının yazısından anlaşılmakla, ilk defa olmak üzere Bekçi Kadir'in üç günlük yevmiyesinin kesilmesine ve tekerrürü halinde vazifesine son verileceğinin kendisine tebliğine...

   Karar: 0340/1

   Tarih: 22 Ocak 943

   Cumhuriyet Halk Partisi Vilayet İdare Heyeti Reisliği'nin yazıları okundu. Kayseri halkevi Yardım Kolu'na Şirketimizden yardım olarak verilmesi talep olunan 500 liranın Kayseri halkevi Sosyal Yardım Koluna, yardım olarak verilmesinin kabulüne...

   KCETAŞ İdare Meclisi kimsesiz ailelere, giyecek, yiyecek ve yakacak, fakir talebelere burs, Kızılay ve diğer kuruluşlara yardım,asker ailelerine karşılıksız bağış gibi çok sayıda  sosyal sorumluluk projesine imza atmış.

   İdare Meclisi kararlarından ilginç bulduğumuzu aktarmaya devam edelim.

   Karar: 31

   Tarih:04.11.1967

   ...Büyük sanayiye satılan enerjinin diğer şehirlere nazaran daha pahalı olması şehrimiz sanayici gelişmesini engeller mahiyette bulunduğundan bu maninin kaldırılması şehrimiz yararına görülmektedir.

   Karar:0066/21-34

   Tarih: 13 Ekim 1932

   İstasyona yapılan hat güzergahında çiğnenen ve telef olunan lahanaların  zarar bedeli olarak sahibine dört lira verilmesine...

   Karar: 3

   Tarih: 18.4.1967

   Bünyan'da şebeki direğimize ceryan geçmesi sebebiyle  Ahmet Doğan'a ait merkebin ceryana kapılarak  öldüğü, santral ustabaşılığının yazısından anlaşılmıştır. Tazminat olarak merkep sahibi Ahmet Doğan'a 200 lira ödenmesine karar verildi.

   Karar:0077/3

   Tarih: 6 Şubat 1933

   Talas'ta şebeke yapıldığı esnada kafesli direklerin mahallerine konması için  duvarı yıkılan ademe zararı mukabili olarak altı lira verilmesine..

   Gazeteci büyüğümüz Asım Yahyabeyoğlu 1958-1960'da Şirket'in genel müdürlüğünü yapmış. Anılarında aktardığı şu ilginç anektodun, hem siyasilere, hem de gazetecilere ders olması gerekmez mi?

    ...1958 yılı eylül ayıydı sanıyorum. Genç, dinamik ve siyasette aktif bir kişiydim. Siyasi sebeplerle yönetim kurulunun dikkatini çekmiş, Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi'ne genel müdür olmuştum.(Atamam) Demokrat Partililerce büyük bir sevinç ve coşkuyla karşılanırken, muhalifler açısından tepkiyle karşılanmıştı. Hatta ertesi gün CHP taraftarı bir gazetenin sürmanşetini hiç unutmam. Küçücük puntolarla Asım Yahyabeyoğlu Elektrik Şirketi'ne genel müdür oldu (diye yazarken) altına ise kocaman puntolarla Bu bebe, bu Şirket'i yönetemez” (diye yazmışlardı) Bebe bendim; çünkü daha 29 yaşındaydım...”

   KCETAŞ İdare Meclisi kararlarının ilginç olanlarını aldım. Bu Şirket, sadece Kayseri'nin elektrikle tanışmasına,  sanayileşmesine katkı vermekle kalmamış her manada hakkaniyetten ayrılmayarak dar gelirli insanların taleplerine de her türlü katkıyı vermiş. Kazandığını hem şehirle hem de ihtiyaç sahibi halkla paylaşmış.

   45 yıla yakın süreyle daha şehrimizde elektrik dağıtımı yapacak olan KCETAŞ'ın önümüzdeki yıllarda da diğer 20 dağıtım bölgesine örnek olmaya devam edeceği muhakkak.

    Kayseri'de Bir İnci”yi kuran ve bugünlere getiren, başta Gazi Mustafa Kemal Paşa olmak üzere herkese teşekkür...