VELİ ALTINKAYA


CHP’DE MELİKGAZİ SEÇİMLERİ İPTAL

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Geçtiğimiz hafta ‘CHP Üyesi Pazarı Bekliyor’ başlıklı bir yazı ile CHP’deki kongre sürecine dair bazı tespitlerimi aktarmıştım.

O yazının bir bölümü şöyleydi:

“... CHP’yi ara ara eleştiren bir gazeteciyim. Ama, delege seçimleri konusunda CHP’nin AK Parti ve MHP’ye kıyasla çok demokratik bir yaklaşım ortaya koyduğunu söyleyelim.

Pazar günü birçok mahallede en az iki, hatta yer yer üç liste ile kıran kırana delege seçecek CHP... Bir ay içerisinde AK Parti’de de delege seçimi yapılacak. ‘Seçimi’ demeyelim’ yazımı’ dersek daha doğru olur. Keza aynı şekilde MHP’de de delegeler seçilmiyor; tıpkı diğer siyasi ortak gibi bazan masa üstünde, bazan da masa altında yazılıyor delegeler...

Sonra buna da hep birlikte demokrasi diyoruz.

Daha önce de yazdığım gibi, CHP Melikgazi, Kocasinan ve Talas’ta 2’şer adayla kongre yarışına gidiyor. Melikgazi’de mevcut Başkan Yakup Yılboğa yeniden aday. Yılboğa, İbrahim Kaan’ın milletvekili adaylığı için istifasından sonra yönetim içinden seçilmişti. Yılboğa’nın rakibi geçen dönemde aday olan Nurettin Parlak. Önceki İlçe Başkanı İbrahim Kaan bu kez kendi yerine seçilen Yılboğa ‘yı değil, geçen kongrede rakibi olan Nurettin Parlak’ı destekliyor. Anlayacağınız CHP Melikgazi’de kıran kırana bir yarış olacak.

Milletvekili Çetin Arık ve İl Başkanı Ümit Özer’in Melikgazi’de mevcut başkanı, muhaliflerin ise Parlak’ı desteklediğini ifade edelim.

Kocasinan İlçe Başkanı Mazhar Oğuz Özsoy da milletvekili adaylığı için istifa etmişti. O’nun yerine de yönetim içinden Erkan Karabulut seçildi. Karabulut yeniden aday. Karabulut’u ‘kadim Kocasinan tabanı’, yani il yönetimine muhalif ekip destekliyor. Karabulut’un rakibi ise önceki hafta adaylığını açıklayan Ceren Aydemir. Henüz delege bile seçilmeden konuşmak doğru olmaz; ama Kocasinan’da Ceren Hanım’ın işi hiç de kolay değil.

Gelelim Talas’a...

Mevcut ilçe başkanı aday olmuyor. İlçe yönetimi, milletvekili ve İl Başkanı Nejat Erhan’ı aday gösterdi. Muhalifler ise Talas’ta Mustafa Karaca ile yarışa giriyor. Talas’ta da Karaca’nın işinin zor olduğunu ifade edelim.

CHP İl Kongresi’nde 400 kadar delege oy kullanacak. Bu delegelerin 150 kadarı Melikgazi, 120 kadarı Kocasinan ve 55 kadarı da Talas’tan gelecek. 80 civarında delege de diğer 13 ilçeden geliyor...”

Evet CHP üyesi bazı ilçelerde delege seçimlerini yaptı. Tomarza, Akkışla ve Kocasinan’da delege seçimleri tamamlandı.

Peki ya Melikgazi ve Talas?

Yukarıda da belirttiğim gibi, geçtiğimiz pazar günü Kocasinan ve Melikgazi’nin delege seçimleri yapılacaktı. İki büyük ilçede de üyeler sandığa gitti, Kocasinan’da geçtiğimiz hafta yaptığımız tahmin doğrultusunda ‘kadim ilçe tabanı’ mevcut yönetimin ‘beyaz’ listesine destek verdi. Yani Kocasinan’da mevcut İlçe Başkanı Erkan Karabulut’un ‘beyaz’ listesi kazandı.

Erciyesevler Mahallesi’nde iki liste arasında kıyasıya bir yarış yaşandı. Karabulut’un beyaz listesinin karşısına, güya İlçe Başkan Adayı Ceran Aydemir değil de ‘mahalle sakini’ sıfatıyla eski Meclis Üyesi Dinçer Erdem bir liste çıkarttı. CHP’de adı il başkan adayları arasında geçen muhalif gruptan 4- 5 isim bu mahallenin ‘beyaz’ listesinde yer alıyordu. Milletvekilinin destek verdiği ekip Erciyesevler’i kazanırlarsa ‘bir zafer’ elde edeceklerini düşünüyorlardı.

Bu saatten sonra Kocasinan’da mevcut Başkan Erkan Karabulut’un ilçe başkanlığı ‘kesin gibi’ dersek abartmış olmayız.

Talas delege seçimleri önümüzdeki pazar günü yapılacak. Talas’ı şimdilik fazlaca yorumlamaya gerek yok...

Gelelim Melikgazi’ye...

Melikgazi delege seçimleri Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın talimatı ile iptal edildi. İptal gerekçesi bazı sandıklarda kullanılan oyla, sandıktan çıkan zarflar arasında ciddi farkların olmasıydı. Bu gerekçeyle CHP’de yıllardır ilçe başkanlığı yapan ‘parti büyüklerinden’ Seyit Bektaş başta, bazı isimler Oğuz Kaan Salıcı’ya ulaşmış ve seçimlerin iptalini istedi.

Kaseria İş Merkezi’nde eski İl Başkanı Sadık Atilla’ya ait Taç Düğün Salonu’nda gerçekleşen delege seçimleri, daha önce ifade ettiğimiz gibi ‘kıran kırana’ geçti. CHP delege seçimleri İl Başkanlığı’nın gözetiminde ilçe yöneticilerince yapılıyor.

Gerginliğin zaman zaman sert tartışmalara, hatta ‘ağız dalaşına’ kadar vardığı Melikgazi’de, delege seçimi bu pazar Salıcı’nın görevlendireceği milletvekillerinin gözetiminde yapılacak.

Arık ve Özer, Melikgazi delege seçimini kaybederse, Talas’ı alsalar bile işleri zor.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Kayseri’de bir süredir ‘Urfalı Muro’ adlı Murat Demir’in kim olduğu sorusuna cevap aranıyormuş.

00- CHP Melikgazi delege seçimleri, sandıktan fazla zarf çıkması nedeniyle iptal edilip, ertelenmiş.

00-ERÜ Akademik yılının ilk dersi bugün TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu tarafından verilecekmiş.

00- Yeni yıl, AK Parti ve MHP yönetimleri için de kongre ve yenilenme yılı olacakmış.

00- Yarın yapılacak AK Parti İl Başkanları ve Belediye Başkanları Toplantısı öncesi yine ‘mini Kayseri Zirvesi’ gerçekleşecekmiş.

00- Kayserispor’a ‘paralı’ başkan aranıyormuş.

00-Erciyes’e yeni otellerin yapılması için arsa alanların daha fazla sıkıştırılması isteniyormuş.

 

KULİS BULVARI

KİM BU URFALI MURO?

Nur topu gibi bir ‘Urfalı Muro’muz oldu haberiniz var mı? Urfalı Muro denilen zatın adı Murat Demir. 10 gün kadar önce bir hastanemizde kendisinden bahsedilince ‘tanışalım’ dedik ve 2- 3 dakika konuştuk. Bir bakandan bahsediyorsunuz, cep telefonunu ezberlemiş söylüyor. Cumhurbaşkanı’ndan bahsediyorsunuz koruma müdürününün adını, telefonunu söylüyor, sonra da yanındakine, ‘Arayayım da görüşür müsün?’ filan diyor. Kayseri bürokrasisinde ne kadar ‘büyüğümüz’ varsa ya Urfalı Muro’yu ziyarete geliyor ya da makamlarında kabul ediyorlar. MİT’çi desen değil, polise, jandarmaya çalışıyor desen, ihtimal vermem. Ruh hali ve tarzı muhbiri andırmıyor. Zira çok lavgar. Eşinin rahatsızlığı nedeniyle bir aydır Kayseri’de bulunan Urfalı Muro en lüks otellerde kalıyor, yiyor, içiyor, para ödemiyor. Büyüklerimizle sarmaş- dolaş. Allah aşkına kim bu adam? Niye büyüklerimiz bu adamı ziyaret eder veya makamında ağırlar?