VELİ ALTINKAYA


CHP NASIL KONGREYE GİDECEK?

CHP NASIL KONGREYE GİDECEK?


CHP’de Sadık Atila’nın istifasından sonra yeni il başkanı arayışları sürüyor. Cumartesi günü toplanan 14 kişilik il yönetim kurulu ve ilçe başkanları adeta kongre kararı aldılar.

Karardan sonra aynı gün akşam il yönetiminden iki isimle telefonla görüştüm. Kongre kararı aldıklarını, bugün bir heyetin CHP Genel Merkezi’ne giderek başta Adnan Keskin olmak üzere  diğer yöneticilerle görüşeceklerini ifade ettiler.

Dün Ajanslara düşen haberlerde bu bilgileri teyit ediyor.  Bugün Oğuz Özsoy ve Faruk Tan Milletvekili Şevki Kulkuloğlu ile birlikte Ankara’ya giderek Keskin ve diğer üst düzey yöneticilerle görüşecek.

Bu arada sadece geçtiğimiz hafta 30’dan fazla ismin il başkanlığı konusunda Adnan Keskin’i arayarak görüştüğünü belirtmek isterim.

Bu görüşmenin iki ayağı var. Birincisi yaklaşan yerel seçimlere yönelik aday tespit çalışmaları, ikincisi ise il başkanlığı sorunu...

Yerel seçimler konusunda il yönetimi ve ilçe başkanları “ön seçim” kararı almışlar. Genel Merkez’e de böyle bir karar telktininde bulunacaklar.

Burda iki açmaz var. Birincisi CHP’nin  Büyükşehir başta, ilçelerde ön seçime katılacak birden çok aday adayı var mı ki?. Bu bir... İki, YSK seçim sürecini resmen başlatmadığı için şimdiden hakim gözetiminde bir ön seçim yapılması mümkün değil. Bu ancak ocakta olabilir. O zamana kadarda geç kalınmaz mı? Muhtemelki Seçim kurullarını karıştırmadan Genel Merkez ve il-ilçe örgütünün kontrolünde bir ön seçim denemesi yapılabilir.

Elbette belediye başkan adaylarının tespit usulü önemli. Ama, daha önemlisi yeni il başkanının nasıl belirleneceği. Mevcut 14 kişilik yönetim bir isim üzerinde uzlaşamadılar.Yönetimde ön plana çıkan Oğuz Özsoy, Halil Yıldız ve Behzat Usta’ya karşı çıkan isimler var. Yani şimdilik mevcut yönetimden ittifakla bir karar alınması zor gözüküyor. Bu durumda cumartesi toplantısında gündeme gelen kongre süreci işletilecek.

Kongre’nin nasıl yıpalacağı tüzükte belli. Normal kongre sürecinin başlamasına daha bir yıl var. Bu olağanüstü kongre demek. Bu durumda il yönetiminin olağanüstü kongre kararı alma yetkisi yok. İl yönetimi, ilçe başkanları ön ayak olacak ve tüzüğün öngördüğü oranda delegeden imza toplayarak partiyi kongreye götürecek. Aksi takdirde kongre  tüzük gereği yapılamaz.

Ajans haberinde yoktu, aldığım duyuma göre  Genel Merkez’in bir Kayyum Heyeti atayacağı ve bu heyetin partiyi kongreye götüreceği söyleniyor.

Buna il yönetimi razı olur mu bilemem...

Peki öyle veya böyle bir olağganüstü kongre olması halinde durum ne olur?.. Büyük oranda son kongrede 20 oyla seçimi kaybeden Mustafa Ayan yeniden aday olursa kazanır. Ayan’ın aday olacağınıda ifade edelim.

Yine o kongrenin adaylarından Ayhan Gülsoy’un bu yönde hiçbir hesabının olmadığını söyleyelim. Gülsoy, cumartesi  televizyona uğramış ve yeniden il başkanlığı gibi bir hesabın içinde asla olmadığını söylemiş.

Kongre sürecinde delege üzerinde etkili isimlerin tavrının ne olacağını da merak ediyorum. Mesela Ali Paşa Tan veya  Çetin Arık gibi... Böyle bir durumda Sadık Atila’yı destekleyen ekibin Mustafa Ayan’ın karşısına olası bir aday çıkartma ihtimali yüksek. Ayan’ın lokomotif ilçesi malum Melikgazi...

Milletvekili Şevki Kulkuloğlu’nunda bu süreçte kimin yanında yer alacağı önemli

CHP içindeki kongre hesabı yerel seçimlerden çok, iki yıl sonra yapılacak milletvekilliği hesabına yönelik olarak şekillenir. Mevcut milletvekili Kulkuloğlu dahil, 2015 hesabı yapanlar asla olası il kongresinde, ya da atamayla gelecek bir il başkanlığı sürecinde kesinlikle müdahil olmak isteyeceklerdir.

CHP’li kardeşlerimizin kabul etmesi mümkün değil; ancak, partinin yaklaşan yerel seçimlerde bırakın mevcut üç ilçe belediye başkanlığını korumasını bir ilçede bile seçim kazanması çok zor. Bu partiden çok adayın yereldeki etkisi ile belki mümkün olabilir.

Kongre ya da gayrı resmi ön seçimle aday tespiti CH tabanında bir hareketlilik yaşanmasına neden olur. Bakalım bu hareketlilik yerel seçimlere nasıl yansıyacak?