VELİ ALTINKAYA


CHP BU TABLOYU İYİ OKUMALI

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


2018 seçimlerinden hemen sonra, ‘Kayseri’de Sol’un Son 40 Yılı’ başlıklı bir yazı yazmıştım. Daha uzun olan yazının bir bölümünü aşağıya aldım.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu önceki gün şehrimize gelmiş. Muhtarlar ve bazı STK’ların temsilcileri ile bir toplantı yapmış. Keşke pandemi izin verse de o toplantı daha geniş katılımlı yapılsaydı. Keşke Kılıçdaroğlu doğrudan esnafla da temas kursaydı. CHP aşağıdaki fotoğrafı iyi okuyamazsa bir sonraki seçimde de son 40 yılda yaşadıklarını yaşayabilir. İşte o fotoğrafın rakamları:

“... 1980 darbesi ile siyasi partiler kapatıldı. Milli Güvenlik Komitesi 1983 yılında yapılacak seçimlere katılacak partiler ve bu partilerin genel başkanları, kurucuları ve adaylarını bugünlerin moda tabiriyle ‘akredite’ etti. Çok sayıda isim ve yeni kurulan parti, ‘80 öncesi partilerin devamı’ gerekçesi ile veto edilmişti.

Aslında darbecilerin günlündeki parti, General Turgut Sunalp’ın ‘horoz amblemli’ MDP’siydi. Ama dışarıya karşı ‘bir sağdan, bir soldan’ iki partiye daha izin vermek gerekiyordu. Bu cihetle de Demirel’in müsteşarı Turgut Özal’ın ANAP’ı ile İnönü’nün Özel Kalem Müdürü Necdet Calp’e parti kurma izni verildi.

Calp’in Genel Başkanlığını yaptığı Halkçı Parti (HP) 1983 seçimlerine girdi.

1983’de HP, Kayseri’den % 23,2 oy alarak Muzaffer Yıldırım ve Mehmet Üner’i TBMM’ ye gönderdi.

1987 seçimlerine geldiğimizde bu kez İnönü’nün Özel Kalem Müdürü Calp’in partisi HP ile oğlu Erdal İnönü’nün kurduğu parti, (SODEP) Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) adıyla birleşmiş ve seçimlere girmişti.

1987 seçimlerinde SHP Kayseri’den % 17 oy aldı. Yerel baraj nedeniyle vekil çıkartamadı.

1987’de yapılan anayasa değişikliği ile 80 öncesinin siyasilerinin yasakları ‘kıl payı’ kalkmıştı. Ecevit, eski Genel Başkanı İnönü’nün oğlunun partisine katılmak yerine kendi partisi DSP’yi kurmuştu.

1991 seçimlerine SHP ile DSP de katıldı. O seçimlerde Kayseri’den SHP % 15,7, DSP ise % 7,5 oy almıştı. İki sol partinin oy toplamı % 23 gibiydi. Yine yerel baraj nedeniyle, her iki parti Kayseri’den vekil çıkartamadı.

1995 seçimleri arefesinde 1980 öncesi siyasi partiler yeniden açıldı. HP ve SODEP’nin SHP olarak birleşmesinden sonra bu kez de SHP, Baykal’ın başında bulunduğu ‘Yeni CHP’ ile birleşmişti.

1995 seçimlerinde DSP Kayseri’ den % 10,6, CHP ise % 6,7 oy almıştı. CHP’nin oyunun düşük olmasının en önemli nedeni Genel Başkan Baykal’ın Nevşehirli arkadaşı Cemal Seymen’i Kayseri’ den liste başına koymasıydı. DSP ise İsmail Cem’i Kayseri Milletvekili olarak Meclis’e göndermişti.

Yerel ve genel seçimlerin birlikte yapıldığı 1999’da sol siyasi tarihin ibretlik bir sonucuyla karşılaştık. Cumhuriyet’ten önce kurulan, Atatürk’ün partisi CHP ilk kez ülke genelinde baraj altında kalmıştı. Seçimlerde Kayseri’den DSP % 16, CHP ise % 5 oy almıştı. Öcalan yakalanmış ve DSP ülkenin en büyük partisi olmuştu. DSP’den İsmail Cem 2. kez Kayseri milletvekili seçilmişti.

2002 seçimleri ibretlik rakamları ihtiva ediyor. Bir önceki seçimde Kayseri’den % 16 oy alan DSP, 2002’de % 0,6 oy ancak alabilmiş, CHP ise oylarını % 11,2’ye çıkartmış, işadamı Muharrem Eskiyapan Meclis’e gitmişti. Eskiyapan bir süre sonra da AK Parti’ye katılmıştı.

2007 seçimlerinde DSP neredeyse siyasi tarihten çekildi. Bu kez CHP Kayseri’den % 9,8 oy aldı ve Şevki Kulkuloğlu Meclis’e gitti.

2011 seçimlerinde CHP Kayseri’den % 12,1 oy aldı ve Kulkuloğlu ikinci kez seçildi.

7 Haziran 2015’de CHP 12,4, 5 ay sonra, yani 1 Kasım 2015 ’de yapılan seçimlerde de % 12,2 oy alarak Çetin Arık’ı Meclis’e gönderdi. Ve 24 Haziran 2018’de yapılan seçimlerde de CHP % 12,2 oy alarak Çetin Arık 3. kez vekil seçildi.

1977’de yapılan son genel seçimde Ecevitli CHP Kayseri’den % 31,3 oy alarak Gani Aşık, Mehmet Yüceler ve Mehmet Gümüşcü’yü vekil olarak Ankara’ya göndermişti.

CHP baraj altı kaldığı 1999 seçimleri sonrasında, Kayseri’de % 10-12 aralığına sıkışmış gözüküyor.

Peki...

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Kayseri’den % 18,5 oy alabilirken, bu parti milletvekilliğinde niye 12’ye demir atmış gözüküyor?

Bu sorunun cevabını en çok da CHP’liler aramalı. 77’de % 31, 83-87 seçimlerinde toplamda % 23 gibi oy alabilen sol partiler ne oldu da 2002’den sonra 10-12 arasına sıkıştı?

Bu sorunun genel manada cevabını elbette genel merkez politikalarında arayabiliriz. Ancak yerel yöneticiler de, ‘Benim bu işte hiç kabahatim yok mu?’ sorusunu sormalı...”

 

KULİS BULVARI

‘HACILAR KAVŞAĞI’NDAN DÜŞTÜK YOLA

Bizim Hacılar’ın herhangi bir kavşağından bahsedecek değilim. Önceki gün 8 saatliğine Ankara’ya gittim. Dönüşte Ankara Gölbaşı ’nın çıkışında, Niğde Otoyolu’nun başlangıcı olan ‘Hacılar Kavşağı’ ndan bahsedeceğim. Dönüşte Niğde Otoyolu’nu görmek istedim. Hacılar Kavşağı’ndan otoyola girdik. Kayseri 300 Km gösteriyor. Muhteşem güzellikle 4 artı 4 toplamda 8 şeritli otoyol olmuş. Otoyol Ankara çıkışından yaklaşık 150 km sonra bitiyor. Niğde bağlantısının arasındaki bir bölüm hala tamamlanmamış. Otoyol çıkışından sonra Kaman ve Şereflikoçhisar yolları ayrılıyor. Otoyolun kalan kısmı tamamlandığı zaman, Aksaray’a uğramadan Acıgöl’de otoyoldan çıkıp Nevşehir-Kayseri’ye döneceksiniz. Kayseri Ankara arası bu haliyle 3, Acıgöl ’den Kayseri’ye otoyol bağlantısı olursa da 2,5 saate düşer... Gelin de bu otoyol bağlantısını istemeyin.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Virüs nedeniyle Kayseri’de hastaneler tıklım tıklımmış.

00- Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik mütevazi tavrı ile herkesin takdirini ve duasını alıyormuş.

00- Başkan Büyükkılıç, bir dergiden ‘Yılın Büyükşehir Belediye Başkanı’ ödülünü almış.

00-Türkiye Barolar Birliği Başkanı hemşerimiz Prof. Dr. Metin Feyzioğlu yeni yargı reformu ile ilgili Bakan Abdülhamit Gül ile görüşmüş.

00-ANAP’ta ve Kayserispor ’da başkanlık, KAYSO’da da meclis başkanlığı yapan sanayici-hayırsever Sami Yangın’ın vefatı herkesi üzmüş.

00-Erciyes’e kayak için yurtdışından her hafta 10 uçak turist gelecekmiş.

00-Erciyes Anadolu Holding’in uçağı 18 Aralık’ta 5,5 milyon dolar muhammen bedelle satılacakmış.

00-Palancıoğlu, ilk defa Serbest Bölge yönetimine başkanlık etmiş.