VELİ ALTINKAYA


CHP ADAYLARINI BELİRLİYOR

CHP ADAYLARINI BELİRLİYOR


Dün CHP İl Başkanı Mustafa Ayan’a “hayırlı olsun” ziyaretine gittim. Parti kalabalıktı. İçeride bazı il yöneticilerinin yanısıra Pınarbaşı  İlçe Başkanı ve Pınarbaşı adayı da vardı.

    Hal hatır faslından sonra Ayan önceki hafta ilçe örgütleri ile yerel seçimlere yönelik yapılan toplantıdaki sözlerine dair yorumlarımızdan alınmış olmalı ki,“Biz şefaf bir partiyiz. Partimizin Kayseri’de daha aktif ve etkin olması için ne gerekiyorsa yaparız. Kimseyle kavgalı değiliz.Yapılan iyi şeyleri söyleyip, kötü olduğuna inandıklarımızı da usulü dairesinde eleştireceğiz.” dedi.

     Ayan’a yerel seçim çalışmalarını sordum. Aday tespitinde epeyce bir mesafe katetmişler.

Sarız’da mevcut Belediye Başkanı Ömer Faruk Eroğlu büyük ihtimalle yeniden aday gösterilecek. Pınarbaşı adayı emekli eğitimci Salim Doğan’la partide tanıştık. Salim Hoca Pınarbaşı’nın siyasetçi yetiştirmekle mahir köylerinden B.Karamanlı’lıymış. Bünyan’da İbrahim Marzıoğlu,Tomarza’da Mehmet Erdoğan, Develi’de Burak İstanbulluoğlu,Yeşilhisar’da Mehmet Harmancı, Yahyalı’da  Mehmet Ağarbaş veya Erol Karapınar, Sarıoğlan’da Mehmet Bayraklı, Akkışla’da mevcut belediye başkanı ile Gömürgen Belediye Başkanı arasında “eğilim yoklaması” yapılacakmış.Felahiye’de Gürsel Kısır’ın adaylığı kesinmiş. Özvatan ilçe örgütü adayını bugün-yarın belirleyip, İl’in onayına sunacakmış.

     Merkez ilçeler ve Büyükşehir’le ilgili belirsizlik sürüyormuş. Büyükşehir için İsmail Yavuz’un adaylık başvurusu yaptığı biliniyor. Kocasinan’da eski ilçe başkanı Mustafa Yıldız’a yönelik ısrar sürüyormuş.”Mustafa Bey biraz gönülsüzmüş” dediğimde İl Başkanı “Yok yok, aday olacak”  diyerek kesin konuştu. Melikazi,Talas, İncesu ve Hacılar’a dair ise belirsizlikler devam ediyor.

    CHP’de son durum şimdilik böyle... Genel Merkez yöneticileri Adnan Keskin ve Bihlun Tamaylıgil’in telefonları üzerine il yönetimi 16 ilçe ve büyükşehir adaylarının isimlerini “en kısa” sürede, muhtemelen önümüzdeki haftasonuna kadar bir paket halinde PM’nin onayına sunacak.

   Elbette CHP’de de adaylar kazanmak için yola çıkıyor. Bu noktada göreve geleli henüz iki ayını doldurmuş olan Ayan ve yönetimini aslında masum...Yani bir başarısızlık halinde bunun faturasının yeni başkan ve yönetimine kesilmemesi gerekir.

   Önceki seçimlerde Enver Özdemir’in il başkanlığı döneminde 16 ilçeden üçünü kazanan CHP’nin bu üç ilçeyi koruyup koruyamayacağını yaşarsak göreceğiz.

 

GÜRÜLTÜ, GÖRÜNTÜ VE  ÇEVRE KİRLİLİĞİ

     Yaklaşan yerel seçimlere yönelik siyasi partiler oldukça hareketli. Adayların bir bölümü sahada, bir bölümü  aday olabilmek için kulis çalışmalarını sürdürüyor.

  Yerel seçimler öncesi tüm partilere ve adaylara yönelik bir çağrı yapılır. Gürültü ve çevre kirliliği konusunda vatandaş artık daha bilinçli... Evde yaşlısı, hastası veya çocuğu olan bir seçmen asla kendisini rahatsız eden bir hoparlör sesi duymak istemez... Bu ses oy vereceği partinin adayına ait bile olsa rahatsız olur.

   Bazı meslek kuruluşları haklı olarak siyasileri gürültü kirliliğine karşı uyarıyorlar.Evinizde ,işyerinizde,okulda,hele hele hastane çevresinde yüksek sesle yapılan anonslar kesinlikle tepki alır ve oy getirmez...

     Keza aynı şekilde rastgele yerlere yapıştırılmış aday fotoğrafları ve mesajların da hem görüntü, hem de çevre kirilliğine yol açacağı kesin.

   Bu noktada yerel basının tüm adayların mesajlarını az-çok seçmenle buluşturma gayreti içinde olacağı bilinir. Yeter ki siyasi partiler ve adaylar mesajlarını “ilkel” metodlarla değil, basın yoluyla daha fazla seçmene ulaştırmak istesin.

   Kıldı ki televizyonlarda siyasi parti ve aday tanıtımlarının yapılmasına dair RTÜK yeni düzenleme ile yasal engeli kaldırdı. İsteyen siyasi parti ya da aday münferid veya müşterek olarak aday televizyonlarda RTÜK’ün uygun gördüğü şartlarda tanıtım yapabilir. Bu noktada şehrimizdeki tüm televizyonların taleplerin karşılanmasına özen göstereceğinden şüphem yok. Yeter ki gerekli köprü kurulabilsin...

    Özetle Türkiye bir seçime gidiyor. Teknoloji, bilişim, iletişim araçları oldukça gelişti. Böyle bir zaman diliminde  eski usulle siyaset yapma mantığını tüm partilerin bırakması gerekir. Kahve veya ev toplantıları ile 30-40 kişiye verilecek mesajlar yerine gazete haber-reklamları, TV haber, program, tanıtım CD’leri ile daha kısa sürede daha çok seçmene ulaşılabilir. Böylece gürültü, görüntü ve çevre kirliliği de oluşmaz...

 

 

00-AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz, kendisine ‘densiz’ diyen CHP’li vekil Kulkuloğlu’nu mahkemeye verecekmiş.

00- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş  bugün Kayseri’de sanayici ve tüccarlarla ekonomiyi konuşacakmış.

00-CHP büyükşehir ve üç ilçe hariç adaylarını belirlemiş.

00-MHP Büyükşehir adayı Özsoy, daha işin başındayken karanlıkta göz kırpıyormuş.

00- AK Parti Melikgazi, Kocasinan ve Talas adayları konusunda top Başbakanın önündeymiş.

00- Özhaseki’nin yeniden adaylığı resmen kesinleşmiş.

00- Yaklaşan yerel seçimlerde parti ve adaylar gürültü ve çevre kirliliğine karşı uyarılmış.

 

 

YAZICIOĞLU OLAYI VE ESKİ VALİMİZ

 

BBP Lideri merhum Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının elim bir kaza sonucunda hayatını kaybetmesine ilişkin spekülasyonlar bitmek bilmiyor. Devlet Denetleme Kurulu da  bu kazada üstü örtülü bazı hususların olduğunu rapora bağladı. Malatya Savcılığı neredeyse iki yıldır hazırlık soruşturmasını sürdürüyor. Bir türlü iddianame yazılamadı. BBP yöneticileri başta, bu kazanın bir tertibin sonucu olduğuna inananlar ara ara Kayseri Eski Valisi Mevlüt Bilici’nin iyi niyetle yaptığı bir telefon görüşmesinin altında “buzağı” arıyorlar. Bir süredir danıştay üyeliği yapan Valimiz iyi niyetinin kurbanı oldu. Kimse buradan hareketle bir yere varamaz.