VELİ ALTINKAYA


CENAZE CAMİİ, HASEKİ VE MEMDUH BAŞKANLARA ÇAĞRIM

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


 

15 yıl kadar önceydi; Kayseri’de bir‘Cenaze’ cami yapılması fikrini ilk olarak döneminKayseri Müftüsü NecmeddinNursaçanHocamızdan duymuştum. Hatta Hocamız bir sohbetinde konu hakkında döneminBaşbakanı Recep TayyipErdoğan’a mektup yazarak destek istediğini de uzun uzun anlatmıştı.

Yine o tarihlerde dönemin BüyükşehirBelediye Başkanı Mehmet Özhaseki, hem sohbet ortamlarında, hem de kamuya açık toplantılarda Kayseri’nin bir ‘Cenaze Camii’ne ihtiyacı olduğunu yüksek sesle dillendirdi.

Özhaseki Başkan ve Nursaçan Hoca cenazelerin kaldırıldığı Hunat ve Cami Kebir’in şehir içinde kalması, trafik yoğunluğu vs. gerekçesi ile bu noktada bir kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlardı.

Yeni yapılacak ‘Cenaze Camii’ halk arasındaki bir söylentiyi de ortadan kaldıracaktı. Şehrin kadim geleneğine göre, ‘köylülerin’ cenazeleri ağırlıklı olarak HunatCamii’nden, ‘yillilerin’ veya çarşıda işyeri bulunanların yakınlarının cenazeleri de Camii Kebir’den kaldırılıyordu. Şakayla karışık dillendirilen bu konudan da şehir kurtulacaktı.

Öyle ya... Cenaze camiini ‘her yerden gözüksün’ diye Ali Dağı’nın veya Yılanlı Dağı’nın tepesine yapacak halimiz yok ki... CumhuriyetMeydanı’na, çarşıya-pazara yürüyüş mesafesinde olması gerekirdi bu yeni camiinin yerinin...

Bir ara, halk arasında Yapı MeslekLisesi olarak bilinenMimarsinan Endüstri MeslekLisesi’nin lojmanlarının olduğu Cezaevi’ne bakan tarafta bu caminin yapılıp yapılamayacağı konuşuldu. Sonra SeyyidBurhaneddin Hazretleri Mezarlığı’nın içerisinde bulunan ve Talasyolu üzerindeki camiyi de içine alacak şekilde, MerkezEndüstri MeslekLisesi’ne bakan kısma bir cami yapılması fikri gündeme geldi. Etüt, proje vs. yapıldı. Ancak mezarlığın tescilli olması nedeniyle AnıtlarKurulu bu işe ‘hayır’ dedi.

Yine o tarihlerde Kale içinin boşaltılması gündemdeydi. Kale içindeki esnafın da Dedeman Orta Okulu arkasına yapılacak ‘Hunat Katlı Otoparkı’nın altındaki dükkanlara taşınması fikri oluştu. Belediye bu yönde çalışma yaptı ve burada bulunan tescilli, ‘KalemKırdı Mescidi’ nin taşları ve tüm unsurları numaralandırılarak AnıtlarKurulu’nun izin ve gözetiminde SeyyidBurhaneddinMezarlığı yanındaki Namazgah’a taşınması fikri kabul edildi.

O tarihler şehitlerimizin naaşlarının kaldırılmasının nedameli olduğu yıllardı... Şehit cenazeleri HunatCamii’nde kaldırılıyor ve alınan güvenlik önlemlerine rağmen, o acı ve manevi atmosfer siyasi tartışmalara zemin oluşturuyordu...

KalemKırdı Mescidi’nin taşınmasında bu olayların da etkisi oldu. Zira, mescidin taşınmasından sonra şehit naaşları buradan kaldırılacak ve hemen yakınındaki KartalŞehitliği’ne defnedilecekti.

KalemKırdı Mescidi taşındı. Ama ‘Tescilli Mescid’ küçüktü. Doğal olarak büyütme imkanı da yoktu.

Yanılmıyorsam 2012 gibiydi. Özhaseki Başkan kafasında belki Hava İkmal arazisinin bir ‘büyük park’ (daha o tarihte millet bahçesi fikri oluşmamıştı) olarak inşasını tahayyül ederken temel hareket noktası işte bu ‘cenaze camii’ idi. Camiyi daha uzağa yapamazdınız, hatta bazı çevreler buraya yapılacak bir caminin bile Meydan’a uzak olduğunu söylüyordu.

O tarihte Şehitliğin karşısına ‘cenaze cami yapılabilir’ mealinde bir yazı yazmıştım. Devrin Hava Kuvvetleri Komutanı Kayseri’de de görev yapmış bir isimdi. Sonraki ise zatenKayseriliydi. Haseki Başkan’ın ‘Park’ fikrine genel bakışları sıcaktı. Nitekim bu düşünce 2014 Yerel Seçimleri arefesinde bir ’Avan Proje’ olarak kamuoyuna takdim edildi... Ama hala yaklaşık 1,5 milyon m2’lik parkın köşesine bir cami yapılacağı fikri ‘yüksek sesle’ dillendirilmiyordu. Askerlerin bu işten tedirgin olabileceği düşünülmüştü. Çok da haksız sayılmazdı böyle düşünenler.

Uzatmayalım.... Özhaseki, Hava İkmalParkı projesini başlattı, girişimlerde bulundu ve bir süre sonra görevi bıraktı. Yerine Mustafa Çelik geldi... ÇelikBaşkan da 4 yıllık görevi boyunca Hava İkmal Parkı konusunda onlarca görüşme yaptı ve konuyu sözleşme aşamasına getirdi.

Tam da o tarihlerde Kara Kuvvetleri Komutanı olan hemşehrimizOrgeneral Hulusi Akar Genelkurmay Başkanı olmuştu. Galiba Ağustos 2015...

Kısa süre sonra Akar Paşa’nın Eğribucak’ta babasından kalma bağ arsasına cami yaptırma fikri gündeme geldi. ÇelikBaşkan’ın da önerisi ile ve doğru bir yaklaşımla bu cami fikri Asri Mezarlık girişine taşındı ve buraya Paşamız (Bakanımız) ve ailesi tarafından Selçuklu mimarisine uygun güzel bir cami yapıldı.

Bir süredir, özellikle pandemi süresince cenazelerin önemli bir bölümü Hulusi AkarCamii’nden kaldırılıyor.

Yeri gelmişken bir vasiyetimi ve notumu aile fertlerimle ve siz dostlarımla paylaşmama izin verin.

‘Şüphesiz her nefs ölümü tadacaktır’. Bu ilahi emre kayıtsız şartsız iman etmiş biri olarak bir gün bu fakire de, ‘Emri HakVaki’olduğunda cenazeminHulusi Akar Camii’nden kaldırmasını vasiyet ederim.

Bin yıllık tarihimizin en meşum (alçak) girişimlerinden biridir 15 Temmuz... O melun girişimden sonra şehir içindeki askeri tesislerin bir bölümünün şehir dışına çıkartılması ve yerlerine de ‘Milletbahçeleri’ yapılması fikri oluştu. Bu fikrin mimarlarından biri de döneminÇevre ve ŞehircilikBakanı Mehmet Özhaseki idi ve o fikir çerçevesinde bizimHava İkmal arazisi de Cumhurbaşkanımızın iradeleri ve belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz, askeri erkan ve diğer ilgililerin gayreti ile MilletBahçesi olarak ihale edildi. Geçtiğimiz hafta ihale de onaylandı. Şimdi buraya bir milyon 260 m2 lik güzel bir ‘Kültürpark’ yapılacak.

Konumuz park değil, yazı da uzadı, biz tekrar cami fikrine dönelim.

Tescil edilen imar planı ve ‘Avan Proje’ye göre Hava İkmal’den alınan arazinin ErciyesYolu ve KartalŞehitliği’ne bakan kısımdaki 80 bin m2’lik (80 dönüm) bölüme ‘Cenaze Camii’ yapılacak.

Hayırlı olsun; münasip...

Bu şehrin son çeyrek asrında emekleri ve alınterleri bulunan MehmetÖzhaseki ve MemduhBüyükkılıç Başkanlarıma aşağıdaki birkaç cümleyi söylemek için bu uzun yazıyı yazdım.

Değerli Başkanlarım;

Şehrimizde son yıl 40-50 yılında yapılan mimarisi kötü camilerimiz var. Sırf bodrum katına ‘Kur’anKursu’ odaları çıkartacağız mantığıyla 70 basamakla çıkılan yeni camilerimiz olduğunu sizler benden çok daha iyi biliyorsunuz.

Yakın dönemde mütevazi, Selçuklu mimarisi tarzında güzel cami projeleri gördüm...

Yapılacak cenaze cami yüzlerce yıl hizmet verecek. Bugün 800-900 yıl önce ecdadımızın yaptırdığı camilerle gurur duyuyoruz.

Bu camiler bin yıldır ayakta ve hepimiz o camilerin banilerini rahmetle anıyoruz.

‘Cenaze Camii’ fikri oluştuğunda yukarıda tarihi seyrini özetle anlattığım yer ve mekanların darlığı nedeniyle, iki kat bodruma inilmesi, cenazelerin burada muhafazası ve yıkanması, otomatik bir sistemle namazın kılınacağı alana çıkartılması gibi fikirler oluşmuştu...

Bugün gelinen noktada bu fikirlerin hepsi sanıyorum çöpe atılmıştır. Atılmalı... Bu noktada Haseki Başkan ve MemduhBaşkan’a ‘akıl verecek’ hadsizlik içerisinde asla olmam... Onlar ‘imam-hatip’ kökenli şehri eminler bu konuda benden çok daha hassas olacaklardır.

Ama lütfen 80 bin m2 arazisi olan bir cami alanında iki kat bodrumlu, 20-30 basamaklı, sekiz-on kubbeli bir cami filan yapmayalım.

Bizim mimarlarımızın bir bölümü de, benim bu telkinlerle yaptığım gibi hadlerini aşarak üstadları Sinan’la yarışma aymazlığı gösteriyor...

Bu caminin projesini yapan mimar, Selimiye, Süleymaniye, hatta Çamlıca camileri ile yarışmaya kalkabilir.

Hiç gerek yok...

Selçuklu ortada. Bu şehir, Selçuklu şehri. Selçuklu’ya, beyliklere başkentlik yapmış bir şehir.

Öyle 10-20 bin kişilik cami filan yapmaya da gerek yok. Gidin OSB’deki camimize bakın yılda kaç kez doluyor.

Makul büyüklükte bir cami... Mümkünse tek kubbeli. Konferans salonundan, Kur’an Kursu’na, cenaze muhafaza alanlarından minyatür kütüphanesine kadar 80 bin m2’lik araziye yayılmış bir proje hayata geçmeli ve o proje KartalŞehitliği’nin manevi atmosferi ile Erciyes’in muhteşem görüntüsü ile de uyumlu olmalı.

Cumhurbaşkanımızın birkaç yıl önce ABD’de bir eyalette açtığı caminin muhteşem bir külliye olduğu söyleniyor...

Benzeri olabilir. Veya ona da gerek yok. Ecdadımızın yanı başımızdaki külliyelerini örnek alırsak yeter...

Son cümle: Bu şehrin çeyrek asrında emek ve alınterleri bulunan Özhaseki ve MemduhBaşkan’ın yüzlerce yıl sonra kendilerinin de rahmetle anılmasına vesile olacak, bir cami projesine onay vereceklerinden şüphem yok.

 

 

 

MIŞ…MİŞ…MUŞ…

 

00- Koronavirüs, Kayseri dahil yurt genelinde birçok ilde tehdit boyutuna ulaşmış.

00- İlHıfzıssıhha Kurulu virüsle mücadele noktasında daha kararlı adımlar atacakmış.

00- Virüsün artmasına rağmenKayseri’de kamu ve özel sektöre ait sağlık altyapısı vatandaşın talebini karşılayacak boyuttaymış.

00-Vali Yardımcısı ve KTO Başkanı çarşı-pazarda korona önlemlerini denetleyip uyarılarda bulunmuş.

00- Bir süredirValilik’te önemli bir soruşturma yürütenKayserili Mülkiye Başmüfettişi’ne verildiği söylenen ifadeler‘dudak uçuklatacak’ türdenmiş.

00-Bir vekilimiz Kıbrıs gazetelerine manşet olmuş.

00- MHP’de önümüzdeki haftasonu yapılacak ilçe kongreleri ile kasımda yapılması beklenen il kongresi tek adaylı olacakmış.

00- Şehrimize yeni atanan iki paşa ay sonunda göreve başlayacakmış.

00- Kayserili çiftçiler ‘şemşamer’ ithalatındaki düzenlemeden rahatsızmış.