SAMİ DAYANGAÇ


ÇAY SEVERLER

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Kimi yörelerde milli içeceğimiz ayran sayılsa da ülke genelinde en çok sevilen ve tüketilen içeceğimiz çaydır. Elbette çayın tarihçesi yazı konusu olmamakla birlikte dünya üzerinde sudan sonra en çok tüketilen çayla ilgili çok kısa bilgi verelim.

Çay M:Ö 2747 yılında Çin İmparatoru Shen Nung tesadüfen bulunmuştur. Bir gün su kaynatırken içine bilinmeyen bir bitkinin yaprakları düşer. Kokusu hoşuna gider ve içer. Harareti aldığı, rahatlattığını söyler ve herkese içirir.

Türklerin çayla tanışmaları ise 12 yüzyılda Kazakistan’da Hoca Ahmet Yesevi’ye ikram edilen çayı çok beğenmesi, tavsiye etmesiyle yaygınlaşır.

Karadeniz, çay bitkisinin yetişmesi açısından son derece elverişli iklim şartlarına sahiptir. Çay tiryakisi olduğumuz için de son yıllarda içtiğimiz çok kaliteli bir çayı tiryakilerin beğenilerine sunacağız.

Çay bildiğiniz gibi sohbetlerin vazgeçilmez içeceğidir. Kimi tavşan kanı ister, çok azı da açık olanı tercih eder. Harareti aldığı vs yararları saymakla bitmeyen çay milli içeceğimiz durumundadır. Altı kaynayıp kısık ateşte demlenmeye bıraktığımız çayın kaynadığını en iyi anlayabileceğimiz yöntem aradan yaklaşık 5 ya da 6 dakika geçtikten sonra çaydanlığın üst kapağını kaldırıp çayın çöküp çökmediğine bakmak. Eğer yüzeyde yüzen çaylar varsa henüz hazır değildir.

Çayın tamamen demlenmiş olduğunu çayın yüzeyinde gezen çay yapraklarını görmediğimizde anlamış oluruz. Çünkü çay tamamen suyunu çekmiş, adabıyla olmuş ve dibe çökmüştür.

Çoğunlukla çay kaynayıp demlendikten sonra çaydanlığı ocaktan almak gibi bir hata yapılır. Çaydanlığın üstündeki çay yoğun ve seyretilmesi gereken bir içecek olduğu ve su ne kadar kaynarsa o kadar berrak bir çay ortaya çıkacağı için kaynatılmaya devam edilir. Bu sırada ocak daima en kısıktadır.

 

 

 

Kaliteli ve iyi demlenmiş bir çayı içmenin zevki bambaşkadır. Çay içmek gibi bir alışkanlığınız yoksa bile eşinize eşlik etmek amacıyla lütfen deneyiniz. Çayın ideal demlenme süresi farklı yansıtılıyor. Kimi 15-20 dakika demini almalı derken kimi de uzun olmalı diyor. İdeal içme şekli elbette ince belli bardaklarda olmalı. İyi demlenmiş bir çaya mümkünse şeker, tatlandırıcı atılmamalı. Hele hele şerbet içer gibi içmek hem çaya hakaret, hem de sağlığa zarar. Ya hakkıyla içelim, ya da hiç.

Çayı ister porselen demlikte ister közde demleyelim, iyi demlenmiş çayın yanında muhabbet edecek bir dost varsa değmeyin keyfe. Kola gibi şekerli içecekler yerine mutlaka tercih edilmesi gereken çayımızı doğru marka tercihleri ile kaliteye döndürelim. İngiliz gelip çayımızı alıyor, markasını basıp yine bize satıyor. Bunun nedeni yerli üretimdeki kalitenin düşüklüğü. Unutmayın kaliteli çaya doyum olmaz.