VELİ ALTINKAYA


ÇARŞI, BÜYÜK KİLİSE VE HAVUZLU HAN

ÇARŞI, BÜYÜK KİLİSE VE HAVUZLU HAN


KTO Meclisi’nde konuşulan konulardan biri de “Çarşı”nın durumuydu. Meclis Üyesi Hüseyin Tekin, KTO yönetiminin Çarşı’ya yönelik belediye ile yapmak istediği çalışmayı “Gecekondu AVM” olarak tanımladı.

Toplantı sonrasında hem genel bir değerlendirme yapmak, hem de soruları cevaplandırmak üzere kürsüye gelen KTO Başkanı Hiçyılmaz, Tekin’in “Gecekondu AVM” yorumuna katılmadığını belirterek “Çarşı’nın hareketlenmesi için 30’a yakın toplantı ve 3 anket çalışması yaptık” dedi.

Hiçyılmaz, daha önce Vatan Caddesi’nin üstünün kapatılmasına dair bir avam proje hazırlandığını hatırlatarak “Şimdilerde Büyükşehir Belediyemiz bu avam projeyi geliştirecek çalışmalar yapıyor. Vardığımız mutabakata göre Divan Pastanesi yanından Ziraat Bankası’na kadar uzanan Mevlevi Caddesi ile Vatan Caddesi’nin üzerini kapatmayı planlıyoruz. Buranın üç girişi olacak. Şefaf bir malzeme ile yapılacak bu çalışmanın maliyetinin yarısı Belediyemizce, yarısı ise bölge esnafı tarafından karşılanacak” dedi.

Vatan Caddesi’nin üzerinin kapatılması daha önce gündeme gelmiş, ama esnafların bir bölümünün maliyete katılma noktasında mesafeli durması nedeniyle adım atılamamıştı...

Anlaşılan o ki KTO ve Belediye esnaftan gelen serzenişe bağlı olarak eski çarşı dediğimiz bu bölgeyi hareketlendirme adına böyle bir adım atma niyetindeler...

KTO Başkanı Havuzluhan’ın yeri konusunda da bir çalışmanın beyin fırtınasını yaptıklarını ifade etti. Havuzluhan’ın yıkılarak altının tamamen birkaç katlı otopark, üstünün de işyeri olmasının gündemde olduğunu söyledi...

Çarşı da otopark problemi ve trafik akışını çözmeden yapılacak uygulamalar sıkıntı yaratır. Bizim insanımız aracını bir yere koyarak en fazla 100 metre yürüyor.” 500 metre yürü” dediğinde oraya gitmez.

   Belediye ve KTO’nun üst kapatma çalışmasına paralel otopark konusunu da gündeme alması gerek... Aksi takdirde “geleneksel çarşı” zamanla ticari hareketliliğini daha da yitirecektir.

KTO, üyelerinden gelen talepler doğrultusunda bir dizi çalışma yapıyor.  Belediyelerin de katkı verdiği bu çalışmalar inşallah Çarşı’yı hareketlendirir.

Gelelim yazının başlığına.

  “Çarşı ile Havuzluhan’ın ilgisini anladık. Havuzluhan zaten Çarşı’nın göbeğinde, kilise de nereden çıktı?” diyenleriniz olabilir...

Etrafınızda yaşı 65’in üzerinde ve Kayseri ile irtibatlı olanlara “Havuzluhan’ın yerinde Büyük kilise adıyla bir kilise varmış, hatırlıyor musunuz? ” diye sorduğunuzda cevap alırsınız.

Şimdiki Havuzluhan’ın bulunduğu yerde halkın “Büyük Kilise” dediği bir Rum kilisesi vardı. Mabadele ile birlikte Rumlar Kayseri’yi tamamen terkedince bu kilisede ibadete kapandı. Kısa süre sonra cezaevi ve Türk Ocağı olarak hizmet verdi. Kavuncu’nun belediye başkanlığı döneminde bir ara belediye araçlarının tamirhanesi-garajı olarak kullanıldı. Bölgenin imara açılması ile birlikte kilise yıkıldı gitti.

   AB Türkiye’ye eski vakıf mallarının geri iadesi için yıllardır dayatır. TBMM bu çerçevede on yıl kadar önce çıkarttığı bir kanun da 1933 yılına kadar tapu kayıtlarını baz alarak bazı azınlık vakıflarının mallarını iade etti. Bu tarihi 1933 değil de 1923 olarak kanunlaştırsaydık, bugün Cumhuriyet Mahallesi’nde tek bir tapu kalmazdı. Zira neredeyse mahallenin tamamı Büyük Kilise Vakfı’nın malıydı.

Lozan Antlaşması’na bağlı olarak yapılan mübadelenin şartlarından biri de mülkiyetlerdi.  Bu cihetle mülk sahiplerinin tedirgin olmasına gerek yok.

  Meclis toplantısında Başkan Hiçyılmaz Havuzluhan’la ilgili olası çalışmayı yüksek sesle dillendirince yukarıdaki tespitler aklıma geldi, aktarayım istedim.

 KTO ve Belediye Çarşı’nın ticari yönden hareketlenmesi için doğru bir iş yapıyor. İnşallah muaffak olurlar. Çarşı esnafının da bu çalışmalara katkı vermesi gerekir.

 

00-Başkan Özhaseki Sahabiye’de oturan vatandaşların bir bölümüne yeni proje ile ilgili sunum yapmış.

00- AK Parti MYK’nın belediye başkanlarının aday olmaması yönündeki kararının “istisnaları” varmış.

00-MÜSİAD Başkanlığına beklendiği gibi Nedim Olgunharputlu seçilmiş.

00-MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, Antep’in ihracaatının 6.6 milyar dolar olduğunu hatırlatıp, Kayseri’ye 1.9 milyar dolar yakışmıyor demiş.

00- Kayserili CHP’liler ön seçimde tekli değil, çiftli “fermuar sistemi”nin uygulanmasını istiyormuş.

00-  Öğrencilere takdir-teşekkür verileceğini bilmeyen okul müdürü hakkında soruşturma açılmış.

 

HALİL ERGEN

    Halil Ergen 49 yaşında Develili bir hemşehrimiz. 2011 seçimleri öncesiydi Halil Ergen’in AK Parti listesinden aday gösterilebileceği kulağıma geldi. Grup Başkanvekili Elitaş’la yaptığım bir telefon görüşmesinde “Veli işine bak, Halil’in düşünü azdırma” demişti. Halil Ergen kim?.. Halil Ergen, AK Parti TBMM Grup Müdürü. Kadrosu TBMM Başdanışmanı... Bürokrat olarak Başbakanlık EPDK’da önemli görevlerde bulundu. RP’den bu yana Meclis çalışmalarına bürokrat olarak katkı veriyor.  Ergen’in Kayseri listesinin seçilecek bir sırasında yer alması % 95 ihtimal. Develili olup da başkaca hesap yapanları da biliyorum. Ama, onların çabasının beyhude olduğunu hatırlatmak isterim.