VELİ ALTINKAYA


ÇAMANI BEYAZ ŞARAPLA KARILMIŞ PASTIRMA YEDİNİZ Mİ?

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Siz hiç çamanı beyaz şarapla karılmış pastırma yediniz mi?

Ben de yemedim.

Ne şarabı, ne pastırması, şarapla pastırmanın ilgisi ne diyebilirsiniz. Bakın anlatayım...

Bulgarlar AB’ye resmen başvurarak bizim pastırmanın Bulgaristan adına tescilini istemişler... Onlarda pastırmaya Kayzer Pastırması deniliyormuş.

AB’ye yapılan başvuruda Bulgaristan’a ilk yerleşen insanların (5.yy.) kurutulmuş ve tuzlanmış etten pastırma yaptıkları ve bu etin yüzeyine de beyaz şarapla karılmış çaman sürdükleri belirtilerek bugünkü pastırmanın menbaının kendileri olduğunu belirterek tescilini istemişler.

Bulgarların bu başvuru talebinden bizim Dışişleri Bakanlığı’nın haberi olmuş. Bakanlık harekete geçerek Türk Patent Enstitüsü, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı ile TPE’de Kayseri pastırmasını tescil ettiren Kayseri Ticaret Odası’na birer uyarı yazısı göndermiş... Bu kuruluşlar savunmalarını ve gerekçeli raporlarını hazırlayarak Bakanlığa göndermişler. Sonra bunlar toplanarak AB’nin ilgili bürosuna gönderilecek.

Bulgaristan’da bizim pastırma gibi pastırma yapılıyormuş. Bizden farklı olarak pastırmanın yüzüne sürülen çamanın ana hammaddesi olan çaman tohumu, sarımsak ve biber, su ile değil beyaz şarapla karılıyormuş...

Yıllar önce Anadolu’ya “Diyar-ı Rum”, bu diyarın krallarına da “Kayzer” deniliyordu. Bunun için Kayseri’ye “Kralların şehri” denilmektedir. Bulgarlar bundan mülhem bir hareketle pastırmanın üzerine sürülen çamana “Kayzer Macunu”, pastırmaya da “Kayzer Pastırması” adını vermişler.

İnşallah bizimkiler ilgilenir de pastırmadan olmayız.

 

NÖBETÇİ ECZANELER

Geçtiğimiz hafta akşam saatlerinde Melikgazi Hastanesi karşısındaki eczanelerden birinde nöbetçi eczanelere bakmaya çalıştım...

Nöbetçi eczaneleri okumak ne mümkün. Neredeyse zemine sıfır noktaya nöbetçi eczanelerin çizelgesi asılmış, ama ortalık karanlık... Sonra bazı eczanelerin yanarlı-dönerli nöbetçi eczane çizelgesi koyduğunu gördüm. Bunlar koyuyor da diğerleri niye koymuyor... Bir gün sonra Sağlık Müdürümüzü arayarak dert yandım... Sonra da Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş’ı aradım... Belli ki Ulutaş’ın telefonunda benim telefonum kayıtlı değil, aradan geçen üç güne rağmen Sayın Başkan hala dönmedi... Eczaneler Odası yetkililerinden rica ediyorum, lütfen nöbetçi eczanelerin listesini görebileceğimiz aydınlık bir yere assınlar.

 

FIRINCILAR EKMEĞE ZAM İSTİYOR

Halen Kayseri’de 250 gram ekmek 60 kuruştan satılıyor. Daha önce ekmek 300 gramdı. Hatta daha aşağı gramajlı ekmek üretimi yapılamıyordu...

Bir ara işin endazesi kaçtı. 65 kuruş olan ekmeğin bazı fırın ve bakkallarda 40 kuruşa satıldığını gördük. Sonra bu rekabete birçok küçük fırın dayanamadı.

Fırıncılar KTO  ile görüşüp elektrik zammı başta, diğer girdilerdeki fiyat artışını gerekçe göstererek zam talep ediyorlar. Elektrik, doğalgaz, benzin-mazot, un gibi temel girdilerdeki fiyat artışı malum. Bunları görmezden gelmek de mümkün değil...

KTO Başkanı Asaf Mehmetbeyoğlu ile görüştüm... Başkanın kafası karışık. Fırıncı esnafının zam talebini çok da yadırgamıyor; ama normal fiyatın altında ekmek satan fırıncıların varlığını da görmezden gelmiyor... ”Aslında sıkıntının kaynaklarından biri somun ekmekten çok pide... Pide mevzuata göre ekmek sayılmıyor... Gramajı vs konusunda sıkıntı var. Özel imalat kapsamında...” diyor KTO Başkanı...

Mevzuat somunu ekmek sayıyor. Pide dahil diğerleri ‘özel statü’de... Somunda gramaj 250 iken, pidede 200... Yani hepimizin evine 120 kuruşa aldığı çifte pide 500 gram değil 400 gram... Pide mutlaka normal ekmek kapsamına alınmalı.

KTO yönetimi konuyu ele almış. Yılbaşına kadar ekmeğe zam yok. Yeni yılla birlikte kamuoyunun hassasiyeti de göz önünde bulundurularak bir miktar zam yapılacak gibi... Zam gerekiyorsa yapılsın, ancak denetimler de sıklaştırılsın.

 

KARAYEL VE YATIRIMLAR

Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel siyasete bürokrasiden geldiği için, bürokratların çalışma usulünü iyi biliyor. Karayel için meslektaşlarımız “Yatırımlardan sorumlu milletvekili” tabirini kullanmıştır... Bu tabir yanlış da sayılmaz... Yaşar Karayel TBMM’nin oluşturduğu Darbe Komisyonu’nda 28 Şubat sürecini araştıran alt komisyonunun başkanlığını yaptı. Komisyon çalışmaları yoğun olduğu için Kayseri’ ye bu sürede daha sık gelemedi. Bazı acil konular hariç yatırımlarla eskisi kadar ilgilenemedi. Komisyon görevini tamamladı. Karayel’in bundan böyle yatırımlara daha fazla zaman ayıracağından hiç şüphem yok. Özellikle Kayseri bağlantılı karayollarındaki çalışmaların ödeneği ve diğer yatırımları yakından takip edecek ve kamuoyunu da bilgilendirecektir.