VELİ ALTINKAYA


ÇAMANI BEYAZ ŞARAPLA KARILMIŞ PASTIRMA YEDİNİZ Mİ?

ÇAMANI BEYAZ ŞARAPLA KARILMIŞ PASTIRMA YEDİNİZ Mİ?


 AB’ye yapılan başvuruda Bulgaristan’a ilk yerleşen insanların (5.yy.) kurutulmuş ve tuzlanmış etten pastırma yaptıkları ve bu etin yüzeyine de beyaz şarapla karılmış çaman sürdükleri belirtilerek bugünkü pastırmanın menbaının kendileri olduğunu belirterek tescilini istemişler.

Bulgarların bu başvuru talebinden bizim Dışişleri Bakanlığı’nın haberi olmuş. Bakanlık harekete geçerek Türk Patent Enstitüsü, Bilim,Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı ile TPE’de Kayseri pastırmasını tescil ettiren Kayseri Ticaret Odası’na birer uyarı yazısı göndermiş... Bu kuruluşlar savunmalarını ve gerekçeli raporlarını hazırlayarak Bakanlığa göndermişler. Sonra bunlar toplanarak AB’nin ilgili bürosuna gönderilecek.

Bulgaristan’da bizim pastırma gibi pastırma yapılıyormuş. Bizden farklı olarak pastırmanın yüzüne sürülen çamanın ana hammedesi olan çaman tohumu, sarımsak ve biber,  su  ile değil beyaz şarapla karılıyormuş...

Yıllar önce Anadolu’ya  “Diyar-ı Rum”, bu diyarın krallarına da “Kayzer” deniliyordu. Bunun için Kayseri’ye “Kralların şehri” denilmektedir. Bulgarlar  bundan mülhem bir hareketle pastırmanın üzerine sürülen çamana “Kayzer Macunu”, pastırmaya da “Kayzer Pastırması” adını vermişler.

İnşallah bizimkiler ilgilenirde pastırmadan olmayız.

NÖBETÇİ ECZANELER

Geçtiğimiz hafta akşam saatlerinde  Melikgazi Hastanesi karşısındaki eczanelerden birinde nöbetçi eczanelere bakmaya çalıştım...

 Nöbetçi eczaneleri okumak ne mümkün.. Neredeyse zemine sıfır noktaya nöbetçi eczanelerin çizelgesi asılmış, ama ortalık karanlık... Sonra bazı eczanelerin yanarlı-dönerli nöbetçi eczane çizelgesi koyduğunu gördüm. Bunlar koyuyorda diğerleri niye koymuyor... Bir gün sonra Sağlık  Müdürümüzü arayarak dert yandım... Sonra da Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş’ı aradım... Belliki Ulutaş’ın  telefonunda benim telefonum kayıtlı değil, aradan geçen üç güne rağmen Sayın Başkan hala dönmedi... Eczaneler Odası yetkililerinden rica ediyorum, lütfen nöbetçi eczanelerin listesini görebileceğimiz aydınlık bir yere assınlar.

FIRINCILAR EKMEĞE

 ZAM İSTİYOR

Halen Kayseri’de 250 gram ekmek 60 kuruştan satılıyor. Daha önce ekmek 300 gramdı. Hatta daha aşağı gramajlı ekmek üretimi yapılamıyordu...

Bir ara işin endazesi kaçtı. 65 kuruş olan ekmeğin bazı fırın ve bakkallarda 40 kuruşa satıldığını gördük. Sonra bu rekabete bir çok küçük fırın dayanamadı.

 Fırıncılar KTO  ile görüşüp elektrik zammı başta, diğer girdilerdeki fiyat artışını gerekçe göstererek zam talep ediyorlar. Elektrik, doğalgaz, benzin-mazot, un gibi temel girdilerdeki fiyat artışı malum. Bunları görmezden gelmek de mümkün değil...

KTO Başkanı Asaf Mehmetbeyoğlu ile görüştüm... Başkanın kafası karışık. Fırıncı esnafının zam talebini çok da yadırgamıyor; ama, normal fiyatın altında    ekmek satan  fırıncıların varlığını da görmez den gelmiyor...”Aslında sıkıntının kaynaklarından biri somun ekmekten çok pide... Pide mevzuata göre ekmek sayılmıyor... Gramajı vs konusunda sıkıntı var. Özel imalat kapsamında...” diyor KTO Başkanı...

Mevzuat  somunu ekmek sayıyor. Pide dahil diğerleri “özel statü”de... Somunda gramaj 250 iken, pidede 200... Yani hepimizin evine 120 kuruşa aldığı çifte pide 500 gram değil 400 gram... Pide mutlaka normal ekmek kapsamına alınmalı.

KTO yönetimi konuyu ele almış.Yılbaşına kadar ekmeğe zam yok.Yeni yılla birlikte  kamuoyunun hassasiyeti de gözönünde bulundurularak   bir miktar zam yapılacak gibi... Zam gerekiyorsa yapılsın, ancak denetimler de sıklaştırılsın.

Mış… Miş… Muş…

00- Vali Yılmaz ile Genel Sekreter Atsız arasındaki sıkıntıyı artık sağır sultan da duymuş.

00-Putin ve Başbakan Erdoğan’ın katıldığı Denizbank’la ilgili sözleşme törenine Kayseri’den de birkaç patron davetliymiş.

00-Hava İkmal Merkezi’ne alınacak 12 teknik personel için işsizler sıraya girmiş.

00- Şeker Fabrikası KASKİ’ ye devrettiği basketbol takımına 500 bin liradan fazla  destek amaçlı kaynak aktarmış.

00- AK Partili üç vekil 2013 yıl yatırım programı ile ilgili basın toplantısı yapmış.

00-ERÜ’de öğrenci konseyi seçimi tatlıya bağlanmış.

00-   KASKİ’ye yeni atanan  genel müdür yardımcıları göreve başlamış.

KARAYEL VE

YATIRIMLAR

Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel siyasete bürokrasiden geldiği için, bürokratların çalışma usulünü iyi biliyor. Karayel için meslektaşlarımız “Yatırımlardan sorumlu milletvekili” tabirini kullanmıştır... Bu tabir yanlışta sayılmaz...Yaşar Karayel TBMM’nin oluşturduğu Darbe Komisyonu’nda 28 Şubat sürecini araştıran alt komisyonunun başkanlığını yaptı. Komisyon çalışmaları yoğun olduğu için Kayseri’ ye  bu sürede daha sık gelemedi. Bazı acil konular hariç yatırımlarla eskisi kadar ilgilenemedi. Komisyon görevini tamamladı. Karayel’in bundan böyle yatırımlara daha fazla zaman ayıracağından hiç şüphem yok. Özellikle Kayseri bağlantılı karayollarındaki çalışmaların ödeneği ve diğer yatırımları yakından takip edecek ve kamuoyunu da bilgilendirecektir.