VELİ ALTINKAYA


Büyükşehir, Kültür-Sanat Ve Gençler

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Andy-ar’ın anketinden, vatandaşların Başkan Özhaseki’den daha fazla kültür ve sanat etkinliği beklediği anlaşılıyor.

Hatta yaşları 18-25 arasındaki gençlerin Başkan Özhaseki’ye desteklerinin yüzde 60’larda olması sanırım Büyükşehir kurmaylarınca da sorgulanıyor.

Öncelikle gençler arasındaki oran düşüklüğünü (bu diğer yaş grupları ile kıyaslandığında düşük gibi gözüküyor) iki açıdan sorgulamak lazım.

Bunlardan birincisi gençlerin aldığı hizmetleri yeterli görmemesi, diğeri ise yaşları ile alakalı.

Bugün için 25 yaşındaki genç 88’de, 18 yaşındaki genç ise 95’de dünyaya gelmiş demektir. Bunların, çevrelerinde ne olup bittiğini fark etme yaşları olsa olsa 12-15 gibidir... Yani nereden bakarsanız bakın bu gençler şehrin farkına 2005’li yıllarda ancak varıyorlar...

Özhaseki ve arkadaşlarının göreve başladığı 1994’den önceki Kayseri’yi bilmiyorlar. Belki de muhayyilelerinde son 8-10 yılda fark edebildikleri birkaç hizmet ancak var. Dünle bugün mukayesesi yapamadıkları için olsa gerek belediye hizmetlerinden memnuniyet sorusuna % 60 oranında destek veriyorlar.

Gençlerin, yani bir ev geçindirme derdi olmayan çoğunlukla öğrenci ya da iş arayan bu gençlerin şehirden, şehir yöneticisinden beklentisi de farklı...

Öğrenci ise öncelikle süratli ve sağlıklı bir ulaşım istiyor. Sonra okul sonrasında ve ders dışında eğlenebileceği, vakit geçirebileceği cafeler, parklar ve sosyal-kültürel etkinlikler görmeyi arzuluyor vs.

Elliyi devirmiş biri olarak bana sorarsanız aslında şehirde bu etkinlikler hiç de az değil... Ama belli ki var olanlar gençleri kesmiyor... Daha fazlasını istiyorlar...

Başkan Özhaseki’nin de Andy-ar’ın sunumundan sonra ifade ettiği gibi, Anadolu Harikalar Diyarı’nın yazla birlikte faaliyete geçmesiyle çocuklar ve gençler yeni ve önemli bir merkeze daha kavuşacak. Hatta buranın sadece çocuk ve gençlere değil her yaştan insana hitap edecek bir hizmet olacağını tahmin ediyorum.

Gençlerin daha çok eğlence (müzik) tarafına ağırlıklı olarak ilgi gösterdiği kültür-sanat faaliyetleri açısından Büyükşehir Belediyesi bana göre hiç de az şey yapmıyor.

Kendim açısından ifade edeyim, özellikle kitap yayınları (Kayseri Ansiklopedisi’nin altını ayrıca çizmek gerek) takdire şayan. Yine geleneksel olarak düzenlenen tiyatro ve şiir etkinlikleri ulusal, hatta uluslararası boyuta ulaştı. Çoğu zaman hafta içi dahil olmak üzere, haftasonları Belediye Şehir Tiyatro Salonu’nu boş bulamazsınız. Ramazan etkinlikleri, kış döneminde Dağ’da düzenlenen çalışmalar vesselam...

Sanıyorum, üniversite gençliğini bu salonlara ve alanlara çekmek, etkinlikleri biraz o çevreye yaymak gerek...

Haftasonu hizmete giren bin 300 kişilik konser salonu bu etkinlikleri daha da artıracaktır. Bir salonda olması gereken her türlü ünitenin bulunduğu bu yeni merkez sadece kültür ve sanat etkinliklerine değil, siyasi toplantılara, ilgi görürse bilimsel konferans ve kongrelere de muhtemelen ev sahipliği yapacaktır.

Yeni salon dolayısıyla Başkan Özhaseki ve kurmaylarını tebrik ediyorum... Bunca etkinliğe rağmen demek ki yapılanların bir bölümü hala gösterilememiş. Yeni modayla PR denilen olayı Büyükşehir’in daha da tabana yayması gerekiyor sanırım.

 

BAYKAL’IN ZİYARETİ

Geçtiğimiz çarşamba Yusuf Yerli, “Can Ataklı’yı okudum. Baykal yollara düşüyormuş. İlk toplantı da Kayseri’ymiş” dedi.

Öğleye doğru Ankara’dan CHP’li dostlarımı aradım. İkindi vakti Baykal’ın Yeni Ufuklar Derneği’nin davetlisi olarak 27 Mart’ta bir konferans için Kayseri’ye geleceği haberini aldım. Ertesi gün köşemde konuyu yazacaktım ki, iki gazetemizde haber yer almıştı...

Baykal’ın Kayseri ziyareti ve konuşmasını Kılıçdaroğlu’nun  Boydaklar’ın davetlisi olarak gerçekleştirdiği ziyaretle özdeşleştirmek veya Can Ataklı’nın ifade ettiği gibi “Baykal yeniden düğmeye basıyor” şeklinde yorumlamanın doğru olacağını sanmam. Elbette, Baykal, Kayseri’de bir nabız tutacaktır. Ama bunun bir siyasi hamle ya da Kılıçdaroğlu ile Kayseri arasında var olan tartışma merkezli olacağını sanmam.

Baykal’ın Kayseri ziyareti Can Ataklı’ya nasıl intikal etti? Ankara’daki CHP’li dostlarımız Yeni Ufuklar Derneği’nin davetiyle o bilgiyi de aktarmıştı. Baykal döneminin genel sekreter yardımcısı Mehmet Sevigen Ataklı ile yemeğe gider. CHP konuşulurken söz Baykal’dan açılır. Sevigen telefonla Baykal’ı arar ve Ataklı’ya verir. Ataklı da o yemek ve telefon görüşmesi üzerine malum yazıyı yazar. Baykal’ın Kayseri konferansında iki temel, konu üzerinde duracağını sanıyorum...

 

İNSAF

CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu başbakanlığa talip bir isme yakışmayacak tarzda ‘algı’ oluşturmaya, Başkan Özhaseki’nin ifadesiyle ve mahkeme kararına göre de ‘iftira ve yalanlarına’ maalesef devam ediyor. Bir Sayın Genel Başkan hakkında bu cümleleri kullanırken utanıyorum. Bir genel başkan halka doğruyu söylemeli. Büyükşehir’le ilgili iddia İncesu Belediyesi ile ilgili konu hariç yargıya iki kez intikal etti ve karar verildi. Sayın Genel başkan bunları hala görmezden geliyor... Bunlar yargı tarafından ele alınmamış gibi yeni karinelerin olduğunu ileri sürüyor. Yazık... Pastırmacılar Sitesi’ndeki bayrak eleştirisine gelince, Sayın İl Başkanı veya Sayın milletvekili o parkı KTO’nun işlettiğini bilmiyor mu?.. CHP İl Teşkilatı orada iki toplantı yaptı. Milletvekili de katıldı. Yani orayı kimin işlettiğini bal gibi biliyor. Hepimiz halka doğru bilgi vermekle mükellefiz.

(13 Mart 2013 tarihli tekrar yazı)