VELİ ALTINKAYA


BÜYÜKŞEHİR DOSYA TOPLUYOR

BÜYÜKŞEHİR DOSYA TOPLUYOR


Bugünlerde Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının işi hiç de kolay değil.

 Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanan 11 yeni ilçe belediyesi ile ilgili yazışmalar sürüyor.

Kanuna göre, ulaşım, içmesuyu, kanalizasyon, arıtma, mezarlık, itfaiye gibi hizmetler doğrudan  Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda.

İş bununla da bitmiyor.

İlçe belediyelerinin bütçeleri ve imar planları da Şehir Meclisi’nce onaylanacak.

Birçok ilçe belediyesinin maalesef yeterli teknik elamanı yok. Yazık ki meclislerinde de mühendis, hukukçu sayısı zannedildiği gibi fazla değil. Hatta hiç olmayan var.

Şimdilerde Büyükşehir bürokratları harıl harıl evrak gönderiyor ya da telefonla bilgi veriyor.

Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlar önce kendi sorumluluk sahaları ile ilgili, daha önce yaptıkları tespitleri tekrar test ediyor. Daha önce altyapıya yönelik hazırlanan dosyalar yeniden elden geçiriliyor. Köy, belde ve ilçelerden gelen personel tek tek eğitimden geçiriliyor. Personelin eski alışkanlıklarını unutması en çok zorlanılan husus.

İmar Daire Başkanlığı elemanları da ilçelerin sorumluluğundaki 1/1000’lik uygulama planlarının hazırlanış ve teklifine dair çalışmalar yapıyor. Bu noktada tüm ilçe belediyelerinden ikişer personel istemiş. Oysa birçok ilçe belediyesinin bırakın iki mühendisi, tek bir mühendisi dahi yok. Bazı ilçelerde yıllardır fen memurları hem  imar işlerini hem de fen işlerini yürütmüş.

Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Naziksoy’un başında bulunduğu ulaşım merkezli birimlerde oldukça faal. Daha önce tespitler yapıldı.  Ama, bunlar yeterli değil. Şimdi o tespitler resmileştiriliyor. Köyler, ilçeler ve buradan kooperatifleşme ya da resmi araçlarla taşınan binlerce  vatandaş, ayrı ayrı güzergah, ayrı ayrı fiyat uygulaması vs.vs.

Malum il sınırlarındaki akaryakıt istasyonlarının denetimi de birçok açıdan Büyükşehir’in sorumluğunda. Bu merkezlere GSM ruhsatını Büyükşehir veriyor.

Akaryakıt istasyonlarına Aralık 2010’dan bu yana, malum iddialar çerçevesinde sürekli projektör tutuluyor. Sanıyorum Büyükşehir, kapatılan il özel idaresinden köylerdeki benzinliklerle ilgili dosyaları aldı. İlçe ve belde belediyelerinden de kendi sınırları içindeki akaryakıt istasyonlarının dosyalarını istedi.

Köyler ve beldelerde, hatta bazı ilçelerdeki akaryakıt istasyonlarının dahi epeyce sıkıntılı olduğunu sanıyorum.

Özetle, Büyükşehir’deki birçok birimin işleri hayli zor. Allah yardımcıları olsun.

Son cümle: Yeni kanunun tam olarak hayata geçirilmesi ve yeni bağlanan ilçe ve köylerin yeni mevzuat ve düzene ayak uydurması epeyce vakit alacak gibi....

BELEDİYELER

VE KADROLAR

30 büyükşehirin  28’inde il özel idarelerinin kapanması ile birlikte yüzlerce personel belediyelere geçti.

Sanıyorum Kayseri İl Özel İdaresi’nin kapanması ile işçi-memur  400 kadar persone lde Büşükşehir’e geçti. Bunların önemli bir bölümü işçi... Memurların çoğu da “Türk büyüğü”... Yani daire başkanı, şube müdürü, şef vs...

Bu personelle ilgili büyükşehirlerin tamamı Ankara’dan kadro istemiş. Duyumlarıma göre Kayseri’ye Bakanlık  9 daire başkanlığı kadrosu ve çok sayıda şube müdürlüğü kadrosu vermiş. Verilen bu kadroların  özel idareden belediyeye geçen memurların bile talebini karşılaması zor gözüküyor.

Kaldı ki belediye içinde de yıllardır ‘acaba bir kadro kapabilir miyim” diye bekleyen memurlar var...

Sokaktaki vatandaş, ‘seçim bitti belediyelerde herşey normale döndü’ zannediyor... Beklenti içinde olanlar kadar tedirginler de var. İş öyle değil.

 Personel kadro, başkanlar ise kaynak derdinde. Bu arada yeni seçilen başkanların epeyce yeni atama yapacağı kesin. Büyükşehir dahil yeniden seçilenlerde de değişiklikler olabilir.

00- Başbakan Erdoğan’ın pazar günü yapacağı “teşekkür ziyareti”nin hazırlıkları son aşamaya gelmiş.

00-Başkan Özhaseki randevuda yığılma olunca “toplu kokteyl” formülünü devreye sokmuş.

00-Mobilya Fuarına yurtdışından çok sayıda firma katılacakmış.

00-Önümüzdeki ay Erkilet Hava Üssü’nde  “Yıldırım Seferberlik Tatbikatı” yapılacakmış.

00- Talas Belediyesi Cumhurbaşkanlığı At Yarışlarına ev sahipliği yapmak istiyormuş.

00-Vali Düzgün yurtdışından dönmüş.

 

100 GÜNDE

41 ÖLÜ

Emniyet Müdürü Mustafa Aydın Polis haftası etkinlikleri çerçevesinde yaptığı açıklamada trafik kazaları ile ilgili hepimizin ibret alması gereken rakamlar verdi. Bir yılda yaralanan insan ve maddi hasar bir yana 149 kişi can vermiş. Yani 2013’te tam 149 kişiyi trafik kazalarında kaybetmişiz. 2012’de terörle mücadeleye de 157 can vermişiz. Trafik kazalarındaki can kaybı da terör değilse ne? 2014’ün verilerine göre ilk yüz günde ise 41 kişi hayatını kaybetmiş. Yazık gözümüzün önünde bu kazalar yaşanıyor, fakat hala ibret almıyoruz. Bu ölümlerden kurtulmak için müeyyidelerle birlikte eğitime özel önem vermeliyiz.