VELİ ALTINKAYA


BÜYÜKKILIÇ’I DİNLERKEN...

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Başkan Büyükkılıç, geçtiğimiz yıl yaptıkları ve bu yıl yapacaklarını anlatmak üzere Erciyes’te basın karşısına çıktı. Toplantıda Melikgazi, Kocasinan, Talas, Hacılar ve İncesu Belediye Başkanları ile üst düzey bürokratlar da vardı.

Kardanadam Tesisleri salgın şartlarına göre dizayn edilmiş. Dev ekrana yapılan ve yapılacaklar yansıtılmış, Başkan da bunların altını TV ve radyoların canlı yayınladığı basın toplantısında bir daha çizdi.

Büyükkılıç açıklamalarına Erciyes’le başladı. Sıcak su arama çalışmalarının devam ettiğini ve şu ana kadar bin 200 metreye ulaştıklarını söyledi. Malum, 2 bin 200 metreye kadar inilecek. İnşallah sıcak su bulunursa Erciyes 4 ay değil, 12 ay dolu dolu olacak. Keza aynı şekilde sportif kamplar için yüksek irtifa merkezi olma yolunda kararlı adımlarla ilerliyor Erciyes. Bu çalışmaların da bitirilmesi ile yaz aylarında onlarca kulüp, binlerce sporcu kamp yapacak.

Başkan Büyükkılıç bir hekim olarak salgına özel önem vermiş olmalı ki, en çok da bu alanda yaptıklarını anlattı. Salgın süresince 1,5 milyon maske ürettiklerini, toplamda 3,3 milyon maske de dağıttıklarını, KASKİ bünyesinde 35 bin litre el dezenfektanı, 40 bin litre klor bazlı ortam dezenfektanı ürettiklerini hatırlattı. Bu süreçte filyasyon ekiplerine destek başta, sağlık çalışanlarının yanında olduklarını söyledi.

Melikgazi, Kocasinan, Talas Belediyeleri ve Şeker Fabrikası ile birlikte dar gelirli öğrencilere Milli Eğitim aracılığı ile 7 bin tablet dağıtıldığını söyledi Başkan Büyükkılıç.

İsim vermeden İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na göndermede bulundu. “Biz aylar öncesinde 450 bin vatandaşımızın kartlarına HES kodu uygulamasını yaptık. Bazı belediyeler süreci daha yeni tamamlıyor” dedi. Ayakta yolcu almamada Türkiye’ye örnek olduklarını söyleyen Büyükkılıç, “Normal zamanda toplu taşımada günde 460 bin yolcu taşırken salgında bu rakam yer yer 50 bine kadar düştü. Şimdi bile 180 bin civarında. Dolayısıyla toplu ulaşımda 1/4 oranında gelirlerimizde azalma oldu” şeklinde konuştu.

Büyükşehir’in sorumluluğunda 7 kütüphanenin hizmet verdiğini, bu yıl Millet Bahçesi içerisine bir kütüphane daha yaptıracaklarını ifade etti.

Millet Bahçesi’nde çalışmaların hızla devam ettiğini TOKİ’nin 150 milyon liraya ihale ettiği Millet Bahçesi’ne ilave ödenek konusunda gerekli desteğin verileceğine inandığını söyleyen Başkan Büyükkılıç, “Burası tamamlandığında center park haline dönüşecek. Çok fonksiyonlu bir alan olacak” şeklinde konuştu. Memduh Başkan, Kocasinan’a yapılacak olan Keykubat Millet Bahçesi’nin inşaatına da bu yıl başlayacaklarını kaydetti.

DHMİ yetkilileri ile temel atma töreninden sonra görüştüğünü, havaalanı genişlemesinin tamamlanması ile 12 olan uçak park alanının 18’e, 5 olan körük sayısının da 7’ye çıktığını söyledi. Bakanlığın yaptırdığı Belsin-Mobilyakent raylı sistem hattından bahsederken bana da göndermede bulunarak, ”Veli Başkanım bak, burada YHT garı yazıyor. İnşallah birlik ve beraberlik içerisinde YHT de Kayseri’ye gelecek” dedi. Anayurt raylı sistem hattının inşaatına da başlandığını söyledi Memduh Başkan.

Başkan, 2020 ve 2021 yılında açılan ve açılacak olan yollardan tek tek bahsetti. Furkan Doğan Yurdu önüne yapılan alt geçit ve katlı kavşağın bu yıl ortasında tamamlanacağını söyledi.

Sahabiye Kentsel Dönüşümü’nün devam ettiğini, Oruç Reis ve Cami Kebir’de bu yıl kentsel dönüşümün başlayacağını ifade etti.

Dönemlerinde Kayseri’nin bir müzeler şehri olacağının altını çizen Başkan Büyükkılıç, var olan müzelere ilave olarak, Paleontoloji ve Fosil Müzesi, Kültepe Tablet Müzesi, Kent Müzesi, Mimarsinan Müzesi, Basın Müzesi, Kalem-Kelam Müzesi, Koramaz Müzesi, Ahi Evran ve Esnaf Sanatkarlar Müzesi’ni de hizmete açacaklarını belirtti.

16 ilçeye yapacaklarını tek tek sıralayan Başkan Büyükkılıç özellikle taşra ilçelerinde tarım ve hayvancılığın gelişmesi adına ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi. Felahiye, Sarıoğlan, Akkışla ve Özvatan’da önümüzdeki yıl doğalgaz inşaatının başlayacağını söyleyen Büyükkılıç Sarız ve Pınarbaşı için Enerji Bakanı ile geçtiğimiz hafta bir daha görüştüklerini ifade etti.

Başkan, Büyükşehir ve 16 ilçe belediyesi ve bağlı kuruluşların 2021’de 4 milyar liralık bütçe ile Kayseri’ye hizmet edeceklerini sözlerine ekledi.

Başkan Büyükkılıç’ın basın toplantısında anlattığı çalışmaların bazıları ayrı birer yazı konusu olacak türden. Yukarıda yazdıklarım, bir yazı-yorumdan çok haber gibi oldu. Önümüzdeki günlerde fırsat buldukça Başkan’ın anlattığı konuları ayrı yorumlarız inşallah.

 

KULİS BULVARI

SAĞDA YENİ BİR İTTİFAK MI OLACAK?

CHP’nin HDP’ye yakınlığından sağ tabanlı diğer ittifak ortakları rahatsız. DP bu rahatsızlığını deklare etti. SP de uzun süre sağ tandanslı yeni bir ittifak arayışı içerisinde. İYİ Parti, SP, DP, Gelecek ve Deva Partileri ’nin oluşturacağı bir ittifak CHP’nin tüm hesaplarını bozar. AK Parti, MHP ve BBP’ nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’na da zarar verir. Bakın böyle bir ittifak Kayseri’de ayrı ayrı da olsa iyi bir milletvekili listesi ve makul bir cumhurbaşkanı adayı ile seçime katılırsa 2, hatta 3 vekil çıkartabilir. CHP de HDP ile resmen ittifak kuramayacağı için yalnız kalır. Ancak, CHP her halükarda Kayseri’de bir vekil çıkartır. Sağda kurulacak yeni bir ittifak Kayseri’de Cumhur İttifakı’nın bir veya iki vekilini alabilir. Cumhur İttifakı’ndaki arkadaşlarımıza ‘dost acı söyler’ sözünü şimdiden hatırlatmış olalım. Hele Seçim Kanunu bir değişsin bu konuları daha çok yazarız.

 

Mış… Miş… Muş…

00-2020’de yaptıklarını ve 2021’de yapacaklarını anlatan  Büyükkılıç, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ve bağlı şirketlerin bu yıl 4 milyarlık bir bütçe ile hizmet edeceklerini söylemiş.

00- AK Parti şubat sonunda il kongrelerini bitirecek, mart sonu-nisan başında da büyük kongresini yapacakmış.

00-TMSF bünyesindeki 800 şirketin en büyüğü ve önemlisi Erciyes Anadolu Holding’miş.

00-ERÜ bünyesine yaptırılan Çocuk Kanser İliği Nakli Hastanesi 23 Nisan’da açılacakmış.

00-Erciyes’in hafta sonu kısıtlama dışı tutulmasında Mehmet Özhaseki ve Taner Yıldız’ın girişimlerinin de payı büyükmüş.

00- Melikgazi, Kocasinan ve Talas’a Av. Mehmet Altun protokolü ile 3’erden 9 okul yapılacakmış.

00-ERÜ Hastaneleri’ne SGK’ dan yaklaşık 6 milyon lira ceza geliyormuş.

00-Kayseri’de yaklaşık 12 bin sağlık çalışanı aşılanmış.