VELİ ALTINKAYA


BÜTÇE, MHP İGM GRUBUNU BÖLDÜ

BÜTÇE, MHP İGM GRUBUNU BÖLDÜ


Bu satırları yazmadan önce  cumartesi günü İGM’nin AK Partili ve MHP’li iki üyesi ile ayrı ayrı ve uzun bir görüşme yaptım... Pekala İGM Başkanı Sadettin Aydın’ın ve Komisyon başkanı Mehmet Tuna’yı da arayabilirdim,Tuna’yı tanımıyorum, ama Sadettin Aydın’ın bugünlerde oldukca yoğun olduğunu biliyorum. Bu cihetle de aramadım.

Bütçe ile ilgili tek tek sorulara  geçmeden MHP İl Başkanı Mete Eke’ye seslenmek isterim. İl Başkanları partilerinin İGM ve belediye meclislerinin grup başkanlarıdır. Acaba MHP İGM Grubu ne kadar zamandır toplanmıyor?.. Sayın İl Başkanı  partisine mensup 15 İGM üyesinin son bütçe oylamasında nasıl oy kullandığından haberdar mı?..

 İGM’de AK Parti’nin 36, MHP’nin 15, CHP’nin de 2 üyesi var... Bütçenin genelinde MHP’nin 15 üyesinden  İsmihan Gülser Üçok, Emir Bağcı, Ali Tipi ve Ömer Özcan aleyhte oy kullanırken Grup Başkanvekili Halit Demir dahil 11 üye lehte oy kullanmış... Demekki MHP Grubu’nun ağırlıklı bölümü bütçeden memnun. Bu manadan olmak üzere yarın MHP Grubu’nun veya parti yönetiminin bütçeye bağlı İdare çalışmalarını eleştirmesi mümkün değil.

Grup Başkanvekili Halit Demir’in muhalefet şerhi koyduğu bir  kalem var. O da İdare Genel Sekreteri Mustafa Atsız’ın lojman olarak kullandığı dairenin 15 bin liralık kiralama ve diğer giderleri...

 Konuyu görüştüğüm AK Parti’li üyenin adını vermeyeceğim, ama MHP’li üye  İsmihan Gülser Üçok “Bütçenin her yeri dökülüyor” diyor.”Bu bütçe bir yatırım bütçesi değil, Komisyon ve Genel Kurul daha önce aldığı Yatırım ve Çalışma Programı ile ilgili kararı hiçe saymıştır.” diyor. Üçok İGM’de neredeyse tek başına muhalefet yapmaya çalıştı. Ama grubunda beklediği desteği dahi göremedi.

Şimdi soralım..:

- 2013 bütçesi Plan Bütçe Komisyonu’nun daha önce  hazırlayarak Genel Kurula sunduğu ve kabul edilen Yatırım ve Çalışma Programına uygun yapıldı mı?

-Bu bütçenin kaç lirası yatırıma ayrıldı?

-Geçtiğimiz yıl 250 bin lira civarında olan Valilik Makamı’ nın kullanacağı tören-temsil giderinin bir milyon liranın üzerine çıkartıldığı doğru mu? 

- Bütçeye konulan 350 bin liralık lojman bakım-onarım kalemi  söylendiği gibi bir yıl sonra belediyeye devredilen ilçelerdeki özel idare binaları için mi harcanacak, yoksa bir konutun onarımında mı kullanılacak?

- ”Vali hizmetlerinde kullanılmak üzere” bir mercedes marka, bir de arazi tipi jeeple birlikte 7 ayrı  makam-hizmet aracı alınacak mı?

- İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personelinin  öğle yemeği için bir ödenek ayrıldı mı? Bu kanuna uygun mu?

- Okulların bakım ve onarımı için planlanan ödenek bir milyon 450 bin liradan 250 bin liraya düşürüldü mü. Düşürüldüyse niye?

- Yol onarımı için ayrılan ödenek 4.2 milyon liradan 2.2 milyon liraya mı düşürüldü?

-  5.166 milyon lira olarak ayrılan “yedek ödenek” nerelerde kullanılacak?

- Yatırım ve Çalışma Programında yer alan gençlik merkezleri için bütçeden neden ödenek ayrılmadı?

- Ağırlıklı olarak AK Parti’li üyeler tarafından hazırlanan bütçede, MHP’li iki üye, başta Sayın Vali olmak üzere İGM Başkanı ve bazı AK Partili üyelere neden defalarca teşekkür etti?

Bu soruları çoğaltabiliriz. Yukarıdaki soruların tamamının bende cevabı var. İsmini saydığım değerli isimler cevap verirlerse bu sütunda yayımlarım. Yoksa bildiklerimi aktarırım. Belliki İGM artık renklenecek. Bugün-yarın Vali’nin başkanlık ettiği Enümen’in bir kararı da Adliyelik olursa şaşırmayın.

Mış… Miş… Muş…

 

00- Başkan Özhaseki bugün Yeşil Mahalledeki aşevinde Kılıçdaroğlu’ndan aldığı tazminatlarla fukara ya sucuk dağıtacakmış.

00- Vali Yılmaz   İGM üyelerine  “bütçeyi kabul” yemeği vermiş.

00- İGM bütçesi MHP grubunu ikiye bölmüş.

00- İl Özel İdaresi’nin menkul, gayrimenkul ve personeliyle ilgili tasnifi yapacak komisyonun başkanlığına Vali Yardımcısı Davut Haner’in getirilmesi bekleniyormuş.

00- Valilik’te özel-önemli bir görev yapan memurlar hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş.

Şeker Fabrikası KASKİ Spor’a  Kayyum’ dan önce imzalanan eski sponsorluk anlaşması dolayısıyla 500 bin lira kaynak aktarmış.

İŞTE VEKİLLERİMİZİN KARNESİ

 

DP milletvekillerinin çalışma performansı ile ilgili bir rapor hazırlamış. İl Başkanı İsmet Özbakkal sağolsun geçtiğimiz gün ziyaretimize geldiğinde verdi. Kayserili 9 vekilimiz genel kurulda ne kadar konuşmuş. Muhtemelki grup başkanvekili olması hasebiyle olsa gerek Mustafa Elitaş 87 kez söz almış. O’nu MHP’li Yusuf Halaçoğlu takip ediyor. Halaçoğlu 54 kez kürsüye çıkmış. Taner Yıldız 10, İsmail Tamer 8, Ahmet Öksüzkaya 6, Sadık Yakut 5, Pelin Gündeş Bakır ve Yaşar Karayel 3’er kez kürsüden vekillere ve millete seslenirken CHP’li Şevki Kulkuloğlu ise hiç konuşmamış. İlk imza sahibi olduğu kanun teklifi konusunda Elitaş(4), yazılı soru önergesinde Halaçoğlu(19), Meclis Araştırma önergesinde Kulkuloğlu (1), seçildiği ille ilgili önerge ve konuşmada ise yine Halaçoğlu (10) önerge ile ilk sırada yer almış. İşte vekillerimizin karnesi.