VELİ ALTINKAYA


BÜROKRATLARIN ADAYLIK HESABI

BÜROKRATLARIN ADAYLIK HESABI


Özellikle iktidar partisinden adaylık düşünen bazı bürokratların hesabı başka... Onlar listeye giremeyeceğini bilse dahi “kartvizit” bastırıp seçim sonrası AK Parti iktidarının sürmesi halinde  “Ben milletvekili aday adayı oldum (Aday adayı dahi demez, aday oldum der) daha önce il müdürüydüm, şimdi daire başkanı olmam gerek ” diyecektir.

Bürokratın koltuğunu korumak ya da yükselmek odaklı siyasete yaklaşımı hiç etik değil. Ama, maalesef bu yıllardır var.

Önceki seçimde aday adaylığı için bölge müdürlüğünü bırakan bir tanıdığım, daha sonra umduğunu bulamayınca adeta kıyametler kopartmıştı...

Elbette her insanın aday olmak gibi bir hakkı var. Ama, aday adaylığını rantta çevirme hesabında olan bürokratlara parti yöneticilerinin asla fırsat vermemesi gerek.

Parti genel merkezleri de (hatta bazı il teşkilatları da  ayrıca gönüllü bağış alıyor) bu noktada  her aday adayından yüklüce başvuru parası aldığı için “bırakın başvursunlar” tavrı takınıyorlar.

İktidar, muhalefet hiç farketmez; böyle bir hesap içindeki bürokratlara asla açık kapı bırakılmamalıdır.

Tahminen söyleyeyim ki AK Parti listesinde bürokrat olup da istifa edip listeye girme hesabında olan  seçilebilir sırada bir kişi ya olur ya olmaz... O da muhtemelen üniversite kökenli olabilir.

Keza aynı şekilde yine üniversite kökenli belki MHP’nin ilk 3-4 sırasında da bir isim yer alabilir...

Yukarıda adını vermediğim bölge müdürüne yıllar önce,“seçilebilecek bir sıra bekleme” dediğimde “Olsun ben 9. sıraya da razıyım” dediğini hatırlıyorum.

Sırf siyaset adına değil, devlet bürokrasisinde yükselme veya gelecek adına yapılmış bir hesap...

Aday olacak bürokrat için partilerin “Bu kişiyi listeye koyarız da seçilirse, TBMM’deki falan komisyonda bilgi ve birikimi ile ülkeye faydası olur. Şu kadar dil biliyor, yurtdışında filan filan görevlerde bulunabilir” gibi bir yararlı mantık gözüyle yaklaşmamız gerek.

Yoksa ülkeye de yazık olur. TBMM’nin parmak kaldıran değil, kanun tasarı ve tekliflerine katkı veren, kürsüde konuşabilen, konuştuğunu saygı ile dinletebilen üyelere ihtiyacı var.

Bunu yapmazsak siyasetin saygınlığı son ankette de olduğu gibi sonuncu olmaya devam eder...

MHP MYK

Bu satırları cuma namazından önce yazdım. Henüz  MHP Lideri Bahçeli gelmemişti. Belki Ankara’dan yola bile çıkmamıştı.

MHP Merkez Yönetim Kurulu’nun ve Meclis Grubu’nun Kayseri’de toplanmasını önemsiyorum. Bu herşeyden önce Kayseri’nin tanıtımına katkı verir.

Bahçeli’nin böyle bir karar alması Kayseri’ye ve partisinin Kayseri Teşkilatı’na olan güveninin de bir göstergesi.

Bu arada Bahçeli’nin son ziyareti ve MYK toplantısının İl Başkanı Mete Eke açısından da önemli olduğu kanaatindeyim. MHP il kongresinin 15 Şubatta yapılacağı açıklanmıştı. Henüz kongre ilanı verilmedi; ancak, bildiğim kadarı ile salon tutuldu.

Milletvekili adayı olacaksa Eke’nin YSK kararına göre kongreden 5 gün önce yani 10 Şubat tarihi itibariyle il başkanlığından ayrılması gerek... Eke şuana kadar genel başkanı ile böyle bir görüşme yaptı mı bilmem; yapmamışsa dahi bu vesile ile  yapmalıdır. Ve alacağı talimata göre de, partiyi  Kayseri’de genel seçime götürecek  yapıyı kurmak için kolları sıvamalıdır.

Eke’nin gönlünden milletvekili adaylığı geçtiği biliniyor. Bahçeli’nin de 4 yılı aşkın süredir il başkanlığını başarılı bir şekilde yürüten ve kendisine sadakatte asla kusur etmeyen Eke’ye sahip çıkacağını zannediyorum. Daha doğrusu çıkması gerektiğini düşünüyorum.

Bahçeli’nin Kayseri’de vereceği mesajı pazartesi bu sütunda değerlendireceğim.

00-MHP, MYK tarihinde ilkkez Kayseri’de toplanmış.

00-Dün akşam saatlerinde kurmayları ile birlikte Kayseri’ye gelen MHP Lideri Bahçeli seçim startı verecekmiş.

00- Kayseri, Başkan Özhaseki’nin 10 Şubatta milletvekili adaylığı için istifa edip etmeyeceği sorusuna cevap arıyormuş.

00- AK Parti’den aday adayı olacak bazı memurların hesabı başkaymış.

00- ERÜ Rektörünün aday olacağını düşünenler hüsrana uğrayabilirmiş.

00-  CHP’de adaylığını ilk olarak açıklayan Feyzullah Keskin kapı kapı çalışıyormuş.

CHP’NİN İLK ADAY ADAYI

    CHP’de aday adaylığını açıklayan ilk isim eğitimci dostumuz Feyzullah Keskin’di. Feyzullah Hoca listeler ilan edilmiş gibi kapı kapı geziyor. Aslında daha önce  adaylık hesabı yapan arkadaşlarına, “gelin  şimdiden çalmadık kapı bırakmayalım” çağrısında bulunmuştu. Feyzullah Hoca ile bu satırları yazarken kısa bir telefon görüşmesi yaptım... Daha önce yöneticilik, adaylık yapmış bir siyasetçi olmasına rağmen, oldukça heyecanlı ve umutlu gördüm. ”Kapı kapı geziyorum. Halkın yoğun ilgisi var. Halk, CHP iktidarını bekliyor” dedi. O da benim gibi Parti’de aday tespiti için ön seçim yapılacağına inanıyor. Parti örgütünün genel eğiliminin de bu yönde olduğunu söylüyor... Allah yardımcın olsun Hocam.