VELİ ALTINKAYA


BU TİS’TEN SİZ NE ANLADINIZ?

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


İl Özel İdaresi’nde çalışan yüzlerce işciyi ilgilendiren TİS (Toplu İs Sözleşmesi) imzalandı. Sözleşmeyi İdare adına Vali Şerif Yılmaz, Sendika adına ise Yol İş Genel Başkanı Ramazan Ağar imzaladı. TİS’e iki de şahit vardı. Bakan Taner Yıldız ve Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu...

Özel İdare işçileri uzun süredir kamuoyunu meşgul ediyor. Yol İş Sendikası’nın ilgili şubesi başta birçok sendikacı basın açıklamaları yaptı. Yetmedi sendikacılar eş ve çocukları ile birlikte AK Parti önünde eylem yapıp, halay çektiler. Yürüyüş de yaptılar.

Bu eylemlerde sürekli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Atsız’a yüklenildi... Söylenmedik söz bırakmadılar. Hatta bu açıklamalar dolayısıyla sendikacılarla Genel Sekreter mahkemelik oldu.

Sözleşmede masaya oturanlara baktım hedefteki isim Genel  Sekreter ortada hiç yok... İdare adına sözleşmeyi Vali imzaladı. Elbette doğru olan bu. Zira, Vali İl Özel İdaresi’nin başı... Genel Sekreter bu noktada çalışmalarını ‘Vali adına’ yürütüyor...

Önceki Valimiz Sayın Bilici benim takdir ettiğim, Kayseri’den ayrıldıktan sonra da iki kez telefonla arayarak hal-hatır sorduğum dürüst bir bürokrattır.

Allah aşkına bu iş bu kadar kolaydı da 1.5 yıldır sendika ile idare niye karşı karşıya geldi?.. Niye bu işte Genel Sekreter’in zorluk çıkarttığı dillendirildi ve sürekli O’na yüklenildi. İdare’nin önünde, iktidar partisinin kapısında eylem yapanlar Valiliğin yolunu bilmiyor muydu?

Yoksa herkes her şeyi biliyordu da Atsız, kamuoyuna karşı ‘iş bitirmeyen kötü adam’ rolünde mi takdim edilmek isteniyordu?

Sanıyorum işin bu noktaya gelmesinde Bakan Yıldız’ın payı var. TİS taraflar için hayırlı olsun. Ancak, bildiğim kadarı ile sözleşme biraz “ucu açık” gibi. İnşallah sözleşmenin yürürlüğe girmesinden önce gerekli kaynak bulunur. Bu kaynak bulunmazsa siz seyredin o zaman cümbüşü.

 

İKİ PROGRAM, BİR SORU

Gerçekten Kayseri her haliyle ülkemize örnek oluyor.

Şehircilikte, hayırseverlikte, müteşebbisiyle, siyasetçisiyle örnek oluyor Kayseri... Kayseri şehitlerin emanetine sahip çıkmada da Türkiye’ye örnek oldu.

Uygulama 15 yıl kadar önce başladı. Önce şehit yakınlarının bir bölümüne Eskişehir Gecekondu Önleme Bölgesi’nden parsel verildi. Sonra, 60 kadar şehidin yakınına aynı bölgede ev yapıldı. Maalesef şehitlerimizin sayısı artıyordu. Aradan bir süre geçtikten sonra yeni şehitlerin yakınlarına yeni evler yapılması gündeme geldi. Yeni bir bina yapmaktansa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararı ile TOKİ’nin yaptığı ve satmak istediği evler alınarak şehit yakınlarına verildi.

Geçtiğimiz yıl,  Başbakan’ın katıldığı bir törenle 50’ den fazla şehidimizin yakınlarına tapu ve anahtarları verildi. Sonraki süreçte de Kayserili şehidimiz olmuşsa Başkan Özhaseki aileyi ziyaret ederek, mütevazı bir programla tapu ve anahtarlarını verdi. Bunun son örneğini Yahyalı’da yaşadık. Bu hafta içinde de sanırım Felahiye’deki son şehidimizin ailesine tapu ve anahtarı verilecek.

Belediye, şehit Kayseri nüfusuna kayıtlı ise ailesine ev verebiliyor. Ama başka şehir nüfusuna kayıtlı ise bunu yapamıyor.

Geçtiğimiz mayısta hainler Pınarbaşı Emniyetine canlı bomba saldırısında bulunmuş, bir polis memuru ile bir teknisyen şehit olmuştu. Memur K.Maraşlı, Teknisyen ise Yozgatlı idi.

Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın meslektaşlarının ailelerinin ekonomik durumlarını bildiği için devrin Valisi Mevlüt Bilici’nin de onayını alarak işadamları ile temasa geçti. Eryağ A.Ş.’nin sahibi Abdullah Keskinkılıç, Şahin Sucukları’nın Sahibi İbrahim Fazlıoğlu ile Avukat Tahir Keskinkılıç bir şehidimize, OSB Yönetim Kurulu ve Ticaret Borsası Yönetim Kurulu da diğer şehidimize İl Özel İdaresi’nden ihaleyle birer ev aldılar.

Burada hayırseverlerimize özellikle teşekkür ediyorum. Elbette OSB ve KTB Başkanları’na teşekkürüm var. Ama teşekkürüm daha çok da hayırlarını şahsi hesaplarından yapan Abdullah Keskinkılıç, İbrahim Fazlıoğlu ve Av. Tahir Keskinkılıç’a... Avukat Tahir Keskinkılıç için bir-iki cümle daha söylemek isterim. Bu iş biraz ekonomik gelir, biraz da insanların gönül dünyası ile alakalı şüphesiz.. Ama avukat-hekim-mühendis gibi bazı serbest meslek mensupları işadamları-sanayicilere kıyasla bu tür organizasyonlarda daha az görülüyor. Bu noktada Baro’nun genç avukatlarından Tahir Keskinkılıç meslektaşlarına da örnek oldu. Tebrikler.

Gelelim sorumuza. Belediye bütçesinden şehidin yakınını unutmazken, işadamları da parayla Özel İdare’den ev alıp veriyor. Devlet (Özel İdare) şehidine bir ev veremiyor mu? Garip, ama demek ki veremiyor...

 

İKİ KANUN VE SEÇİM

Yerel seçimler 5 ay erkene alınıyor. Başbakan yerel seçimlerin 27 Ekim 2013’te yapılacağını dillendirdi. Bu durumda Anayasaya konulacak geçici maddenin 27 Ekim 2012 tarihinden önce TBMM’den geçirilerek Cumhurbaşkanı tarafından imzalanması, hatta Resmi Gazete’de de yayımlanması gerekiyor. Büyükşehirlerin sayısını 16’dan 29’a, mücavirini il sınırı yapacak düzenlemenin de aynı şekilde 27 Ekim 2012’ den önce resmen yasalaşması gerekiyor. Aksi takdirde Anayasanın, “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamaz” şeklindeki 67. madde son fıkrası devreye girer... Bu arada 127. madde dolayısıyla önümüzdeki yıl seçilecek belediye başkanları neredeyse 6 yıl görev yapacak.