VELİ ALTINKAYA


BU TASARI KÖY, BELDE VE İLÇELER İÇİN HAYIRLI

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Büyükşehir belediyelerinin sayısını 16’dan 29’a çıkartan, buralarda il özel idarelerini kaldıran yasa tasarısı Meclis komisyonlarında kıyamet koparttı. CHP tasarıya karşı olduğunu aylar önce deklare etmişti. MHP’de “eyaletleşmeyi getirir” endişesiyle karşı olduğunu belirtiyor.

Elbette muhalefetin siyasi olmayan bazı endişelerini peşin bir hükümle reddetmeden, gerekçelerini dinlemek demokrasinin icabıdır. Gerçekten tasarıyı engellemeye matuf değil de daha etkin kılmaya yönelik teklifler varsa bunlara kapalı olmamak gerek.

Kayseri, 2009 seçimleri öncesinde de bazı beldelerin kapatılmasına yönelik tepkilere şahit oldu. Bunu, Hisarcık, Mimarsinan, Gesi, Kıranardı, Kepez, Köprübaşı, Zincidere, Erciyes, Erkilet Belediye Başkanları’nın ağzından bizzat duyduk. Yürüyüşler yapıldı, açılan döviz ve pankartlarda neler yazıyordu neler...

Sonuçta küçük aksaklık ve eksikliklere rağmen bu beldeler ve çevresinde mahalle olan köyler geride bıraktığımız 3.5 yılda çok daha büyük hizmetler aldı.

Diğer vilayetlerin durumunu bilemem. Ama Kayseri’de çalışanının maaşını zor ödeyen bin 900 nüfuslu ilçe Felahiye hizmet adına ne yapabilir. Birçoğunun nüfusu binin altına inmiş, on kadar belde maaşı bile zor ödemiyor mu? Bunlardan hangi hizmeti bekliyorsunuz?

Kayseri’nin köylerini, beldelerini, hatta on kadar ilçesinin neredeyse kendisine yetmediğini iyi biliyorum. Bu tasarı kanunlaşırsa Alparslan’dan alınan vergi, satılan parselin parasıyla taşra ilçelerine ve köylerine hizmet verilecek. Köylerin önemli bir bölümünün kanalizasyon ve içme suyu sorununun çözüldüğünü biliyorum. Az bir bölümünün ana caddeleri de kilitli parke oldu. Ama hala çamurdan kurtulamamış köyler var.

Belki ilk beş yılda köy ve ilçelerin beklentilerini karşılayabilmek mümkün olmaz. Ama bu dönemde yapılacak planlama ve altyapı koordinasyon çalışmaları ile taşra ilçe ve mahallelerinin cumhuriyetin 100. yılı ve sonrasına yönelik hedefleri ortaya net olarak konulur. İlçelerde her türlü tarım, hayvancılık, el sanatları ve elde edilecek ürünlerin pazarlamasına ilişkin koordinasyon büyükşehir belediyelerinin ev sahipliğinde çok rahat gerçekleşecektir.

Bu tasarı ile benim doğduğum 40 yıllık belde de mahalle olacak. Olsun... Yıllardır belediye imkânları ile yapılamayan birçok hizmetin bundan böyle daha rahat yapılacağına inanıyorum...

Şunu bekliyorsanız olmaz. Birkaç yılda ya da beş yıl sonra köylerin ara sokakları dahil cümlesi asfalt olsun. Büyük ve küçükbaş hayvanların tamamı otlamaya götürülürken kaldırımdan gitsin. Şehir merkezlerindeki bazı imkânlar köy ve ilçelerde de olsun... Bunun bir çırpıda olması mümkün değil...

Mahalleye dönüşen köyü, köy gibi kabul ederek modernize etmek ve üretime yönlendirmek gerek. Aynı şey ilçe için de geçerli.

Özetle, bu tasarının en azından Kayseri için çok daha hayırlı olacağına inanıyorum. İlk beş yılda olmasa bile, on yıl sonra köylerimiz ve bugün maalesef köyleşmiş olan ilçelerimizin ciddi manada toparlanacaklarından şüphem yok... Örnek İstanbul ve Kocaeli belediyeleri... Bu iki metropolde ne kötü olmuş ve de iyi ile kötüyü mukayese ettiğinizde hangisi daha fazla...

Bu olaya, siyasi mülahaza ile yaklaşmanın da doğru olmadığı kanaatindeyim.

 

KORAY AYDIN SURDA GEDİK AÇMAYA ÇALIŞIYOR

MHP İl Başkanı Mete Eke sözünün eri mert bir insandır. Aylar önce genel başkanları Devlet Bahçeli’yi kongre yarışında açıkça destekleyeceklerini deklare etti. Bunu birkaç kez de söyledi.

MHP’de genel başkan adayı çok. Diğerlerinin Tüzük gereği lazım olan 40 imzayı bulacaklarını dahi sanmıyorum. Koray Aydın ise Bahçeli’ye karşı oldukça organize bir çalışma yapıyor.

Eke’nin erken ve kesin bir dille yaptığı açıklama dolayısıyla Koray Aydın Kayseri’ye gelmedi, ya da gelemedi. Ama az sayıda delege ile bazı partililerin Koray Aydın’dan yana tavır koyduğunu duyuyorum. Bazı partililer ‘yeni bir yüz’ lazım mantığıyla Aydın’dan yana tavır koyuyorlar.

Aydın’ı destekleyen bazı isimlerin, Eke’nin muhkem bir şekilde inşa ettiği surda gedik açmak için neredeyse adam adama markaj yaptıklarını biliyorum... Kısmen de muvaffak olmuş gibiler... Ama Kayseri delegelerinin en az % 80’inin Bahçeli’den yana tavır koyacağını söyleyelim. Sayın Eke ve parti yöneticilerinde sorsak kesin bir hükümle delegelerin yüzde yüzünün kendileri ile birlikte olduklarını söyleyecektir. Sonuçta ben yarışı Bahçeli’nin % 70’in üzerinde bir oyla kazanacağına inanıyorum. Hayırlısı bakalım...

 

HANIMLAR ÖZELLİKLE Mİ ÇİZİK YEDİ?

Kayseri Barosu haftasonu seçime gitti. Fevzi Konaç ile Oğuz Erinç’in seviyeli bir yarış içine girdiği seçimleri malum 29 oyla Fevzi Konaç kazandı. Sandıktan çıkan iradeye herkes saygı duymalı. Baro seçim mevzuatına göre başkan ve diğer organların seçimi ayrı ayrı yapılıyor. Başkan hariç 10 kişilik yönetimden 7’si Konaç’ın, 3’ü ise Erinç’in listesinden yönetime girmiş. Üç kişilik denetim kurulunda Konaç ekibinden bir, Erinç’in listesinden iki kişi yer almış. Beş kişilik disiplin kurulunda 4 kişi Konaç, bir kişi Erinç’in listesinden. Dört kişilik TBB delegeleri ise eşit olarak paylaşılmış. İki listede de yer alan hanım avukatlara karşı sanki organize bir çalışma yapılmış gibi. Hiçbir organda hanım avukatların olmamasını doğrusu yadırgadım. Listede tanıdığım çok başarılı hanım avukatlar var. Sanırım avukat hanımlar bundan bir ders çıkarmıştır. Bakalım iki yıl sonra ne olacak?