VELİ ALTINKAYA


BU TASARI KÖY, BELDE VE İLÇELER İÇİN HAYIRLI

BU TASARI KÖY, BELDE VE İLÇELER İÇİN HAYIRLI


Elbette muhalefetin siyasi olmayan bazı endişelerini peşin bir hükümle reddetmeden, gerekçelerini dinlemek demokrasinin icabıdır. Gerçekten tasarıyı engellemeye matuf değilde daha etkin kılmaya yönelik teklifler varsa bunlara kapalı olmamak gerek.

Kayseri, 2009 seçimleri öncesinde de bazı beldelerin kapatılmasına yönelik tepkilere şahit oldu.  Bunu, Hisarcık, Mimarsinan, Gesi, Kıranardı, Kepez, Köprübaşı, Zincidere, Erciyes, Erkilet belediye başkanlarının ağzından bizzat duyduk. Yürüyüşler yapıldı, açılan döviz ve pankartlarda neler yazıyordu neler...

Sonuçta küçük aksaklık ve eksikliklere rağmen  bu  beldeler ve çevresinde mahalle olan köyler geride bıraktığımız 3.5 yılda çok daha büyük hizmetler aldı.

Diğer vilayetlerin durumunu bilemem. Ama, Kayseri’de çalışanının maaşını zor ödeyen bin 900 nüfuslu ilçe Felahiye hizmet adına ne yapabilir. Bir çoğunun nüfusu binin altına inmiş, on kadar belde maaşı bile zor ödemiyor mu?. Bunlardan hangi hizmeti bekliyorsunuz?

Kayseri’nin köylerini, beldelerini, hatta on kadar ilçesinin neredeyse kendisine yetmediğini iyi biliyorum. Bu tasarı kanunlaşırsa Alpaslandan alınan vergi, satılan parselin parasıyla taşra ilçelerine ve köylerine hizmet verilecek. Köylerin önemli bir bölümünün kanalizasyon ve içme suyu sorununun çözüldüğünü biliyorum. Az bir bölümünün ana caddeleri de kilitli parke oldu. Ama, hala çamurdan kurtulamamış köyler var.

Belki ilk beş yılda köy ve ilçelerin beklentilerini karşılayabilmek mümkün olmaz. Ama, bu dönemde yapılacak planlama ve altyapı koordinasyon çalışmaları ile taşra ilçe ve mahallelerinin cumhuriyetin 100. yılı ve sonrasına yönelik hedefleri ortaya net olarak kunulur. İlçelerde  her türlü tarım, hayvancılık,el sanatları ve elde edilecek ürünlerin pazarlamasına ilişkin koordinasyon büyükşehir belediyelerinin ev sahip- liğinde çok rahat gerçekleşecektir.

Bu tasarı ile benim doğduğum 40 yıllık belde de mahalle olacak. Olsun... Yıllardır belediye imkanları ile yapılamayan bir çok hizmetin  bundan böyle daha  rahat yapılacağına inanıyorum...

Şunu bekliyorsanız olmaz.. Bir kaç yılda, ya da beş yıl sonra köylerin ara sokakları dahil cümlesi asfalt olsun. Büyük ve küçükbaş hayvanların tamamı otlamaya götürülürken kaldırımdan gitsin. Şehir merkezlerindeki bazı imkanlar köy ve ilçelerde de olsun... Bunun bir çırpıda olması mümkün değil...

Mahalleye dönüşen köyü, köy gibi kabul ederek modernize etmek ve üretime yönlendirmek gerek. Aynı şey ilçe içinde geçerli.

Özetle, bu tasarının en azından Kayseri için çok daha hayırlı olacağına inanıyorum. İlk beş yılda olmasa bile,  on yıl sonra köylerimiz ve bugün maalesef köyleşmiş olan ilçelerimizin ciddi manada toparlanacaklarından şüphem yok... Örnek İstanbul ve Kocaeli belediyeleri... Bu iki metropolde ne kötü olmuş.Ve de iyi ile kötüyü mukayese ettiğinizde hangisi daha fazla...

Bu olaya, siyasi mülahaza ile yaklaşmanında doğru olmadığı kanaatindeyim.

KORAY AYDIN SURDA GEDİK AÇMAYA ÇALIŞIYOR

MHP İl Başkanı Mete Eke sözünün eri mert bir insandır. Aylar önce  genel başkanları Devlet Bahçeli’yi kongre yarışında açıkça destekleyeceklerini deklare etti. Bunu birkaç kez de söyledi.

MHP’de genel başkan adayı çok. Diğerlerinin Tüzük gereği lazım olan 40 imzayı bulacaklarını dahi sanmıyorum. Koray Aydın ise Bahçeli’ye karşı oldukça organize bir çalışma yapıyor.

Eke’nin erken ve kesin bir dille yaptığı açıklama dolayısıyla Koray Aydın Kayseri’ye gelmedi, ya da gelemedi.Ama,  az sayıda delege ile bazı partililerin Koray Aydın’dan yana tavır koyduğunu duyuyorum. Bazı partililer “yeni bir yüz” lazım mantığıyla Aydın’dan yana tavır koyuyorlar.

Aydın’ı destekleyen bazı isimlerin,  Eke’nin muhkem bir şekilde inşa ettiği surda gedik açmak için neredeyse adam adama markaj yaptıklarını biliyorum... Kısmen de muvaffak olmuş gibiler... Ama, Kayseri delegelerinin en az % 80’inin  Bahçeli’den yana tavır koyacağını söyleyelim. Sayın Eke  ve parti yöneticilerinde sorsak kesin bir hükümle delegelerin yüzde yüzünün kendileri ile birlikte olduklarını söyleyecektir. Sonuçta ben yarışı Bahçeli’nin % 70’in üzerinde bir oyla kazanacağına inanıyorum. Hayırlısı bakalım...

Mış… Miş… Muş…

00- Cumhurbaşkanı Gül’ün erken seçim yasasını Meclis’e iade etmesi Türkiye’yi rahatlatmış.

00- Yeni atanan hastaneler genel sekreteri eski genel sekreter adayı gibi aynı rahle-i tedristen gelmiş.

00- Kadim Kent Kayseri etkinlikleri bugün Ankara’da Cumhurbaşkanı Gül’ün katılımıyla gerçekleşecekmiş.

00- Yeni büyükşehir yasasının geçmemesi için muhalefet ne gerekiyorsa yapıyormuş.

00- Mete Eke’nin net olarak Bahçeli’ye destek vermesine karşın, bazı isimler Kayseri delegelerini etkilemeye çalışıyormuş

00-Baro seçimlerinden sonra  mühendisler lokalinde toplanan avukatların Oğuz Erinç’e oy vermediklerine inanılıyormuş.

HANIMLAR ÖZELLİKLE

 Mİ ÇİZİK YEDİ?

Kayseri Barosu haftasonu seçime gitti. Fevzi Konaç ile Oğuz Erinç’in seviyeli bir yarış içine girdiği seçimleri malum 29 oyla Fevzi Konaç kazandı. Sandıktan çıkan iradeye herkes saygı duymalı. Baro seçim mevzuatına göre başkan ve diğer organların seçimi ayrı ayrı yapılıyor. Başkan hariç 10 kişilik yönetimden 7’si Konaç’ın, 3’ü ise Erinç’in listesinden yönetime girmiş. Üç kişilik denetim kurulunda Konaç ekibinden bir, Erinç’in listesinden iki kişi yer almış. Beş kişilik disiplin kurulunda 4 kişi Konaç, bir kişi Erinç’in listesinden. Dört kişilik TBB delegeleri ise eşit olarak paylaşılmış. İki listede de yer alan hanım avutlara karşı sanki organize bir çalışma yapılmış gibi. Hiçbir organda hanım  avukatların olmamasını doğrusu yadırgadım. Listede  tanıdığım çok başarılı hanım avukatlar var. Sanırım avukat hanımlar bundan bir ders çıkarmıştır. Bakalım iki yıl sonra ne olacak?.