VELİ ALTINKAYA


BU ŞEHRE DIŞ TİCARET LİSESİ YAKIŞIR

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu Kayseri’ye ‘Dış Ticaret Lisesi’ açacaklarını söylemiş.

Millet Bahçesi içerisine ‘Havacılık Lisesi’ de açılacak.

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için bu gibi mesleki liselerin sayısını artırmalıyız. Mevcut meslek liselerinin laboratuar ve diğer fiziki şartlarını geliştirirken, özellikle ‘ihtisas’ noktasındaki okullara önem vermeliyiz.

Türkiye’de var mı bilmiyorum, savunma sanayi dalında bir lise açılabilir pek ala. Havacılık lisesinde böyle bölümler olmalı mesela.

Spor lisemiz var. Ama ne kadar aktif bilmiyorum. Neden bir turizm lisemiz olmasın? Erciyes başta kadim tarihi ile bu şehre turizm lisesi yakışır.

Dış ticaret lisesi Kayseri’nin ticari tarihine uygun bir düşünce. Kayseri 2019’da 2,5 milyar dolar, 2020’de 2,57 milyar dolar ihracat yapmış. 2019 ithalatımız bir milyar 66 milyon dolar, 2020 ithalatı ise 1,2 milyar dolar gibi...

Yani Kayseri, Türkiye’nin aksine yüzde yüzün üzerinde ‘dış ticaret fazlası’ veren bir şehir. Kayıtlı 4 milyar dolar civarında bir dış ticaretimiz mevcut.

Palancıoğlu aynı zamanda Serbest Bölge’yi kuran KAYSER A.Ş.’nin de başkanlığını yapıyor. Kayseri ve Mimarsinan OSB’ler bu ilçe sınırları içerisinde. Kadim çarşı da öyle. Böyle bir ilçenin belediye başkanının şehrin evlatlarını ticarete ve üretimde lazım olabilecek sektörlere yönlendirecek eğitim kuruluşlarına katkı vermesi sevindirici.

Kayseri, 170 kadar ülkeye ihracat yapıyor. İhracatımızın yüzde 65’i Avrupa’ya. En fazla ihracatı da Irak ve Almanya’ya yapıyoruz.

Kayseri Ticaret Lisesi sanırım aktif. Bizim öğrencilik yıllarımızda endüstri meslek, yapı meslek, ticaret ve imam hatip mesleki eğitim veriyordu. Türkiye şimdi bu alanda daha iyi noktalarda...

OSB’nin teknik kolejinden mezun olan evlatlarımız elbette yüksek okulu da okusun; ama buradan mezun olunca rahat iş bulabiliyor. Çocuklarımızı mutlaka bu alanlara yönlendirmeliyiz.

Palancıoğlu Başkan’ı bu çalışmaları nedeniyle tebrik ediyorum. Bu liseler bir an önce hayata geçmeli.

Ben meslek lisesi mezunuyum. Lisede teknik resim okudum. Sonra MYO’da İşletme-Muhasebe ve nihayet 50 yaşından sonra da Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi ‘İşletme Bölümü’nü bitirdim.

Bunu şunun için yazıyorum. 39 yıldır gazetecilik yapıyorum; tahsilimle yaptığım işin ilgisi yok. 45 yıl önce Kayseri’de iletişim lisesi olsa acaba o okula gider miydim?

Biz ne zamanki bu ülkede çocuklarımızı ilkokuldan başlayarak üniversiteye kadar aldıkları eğitimle orantılı istihdam edebilirsek, işte o zaman Türkiye’yi her alanda kalkındırmış oluruz.

Uzattım, Kayseri’de dış ticaret lisesi açılması doğru bir fikir. Bu lisenin açılmasına KTO, KAYSO, KTB, OSB’lerimiz de maddi-manevi katkı vermeli.

Kültepe Kaniş-Karum’da 5 bin, Yabanlu Pazarı’nda bin yıl önce uluslararası ticarete ev sahipliği yapmış bir şehre dış ticaret lisesi yakışır.

 

ANKARA’DAN MORALİM BOZUK DÖNDÜM

Salı sabah otobüsle 5 saatlik yolculuktan sonra Ankara’ya ulaştım. Çarşamba akşam da kar yağışı altında 5 saat 15 dakikada şükürler olsun döndük.

Küresel Gazeteciler Konseyi toplantısı için Ankara’daydım. Konsey yönetiminde birlikte görev yaptığımız kardeşim Gürsel Eser, “Abi Kayseri’den kaç saatte geldin?” deyince yaramı deşti...

Gürsel, önceki hafta Niğde Otobanı’nı takiple Diyarbakır’a gitmiş. Dedi ki, “Abi, belki biraz hızlıydım, ama Ankara’dan üç saatte Adana’ya, 7 saatte de Diyarbakır’a ulaştım...”

Ankara-Diyarbakır arası üç ayrı güzergâh üzerinden baktığınızda 900-1000 Km... Diyelim ki 900 Km. Bu yol 7 saatte kat edilmiş. Kayseri Ankara arası ne kadar; 330 Km. Otobüsle beş saat, özel aracınızla gitseniz kuralları ihlal ederseniz 3,5, etmezseniz 4 saat...

Eee... Bu Allah’tan reva mı?

Bu şehre yazık değil mi?

Yozgat ve Sivas’ta YHT’nin test sürüşleri başladı. Ama bizim büyüklerimizin ‘kredi görüşmeleri tamam’ dedikleri YHT’den hala haber yok...

Kayseri’nin Niğde Otobanı’na bağlanma işini siyasiler konuşmuyor bile.

Ne diyordu KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Ulaşım olmadan ticaret olmaz. “ Tam da öyle... Dün, bu şehri ticaret merkezi yapan, İpek Yolu’nun kavşağında, kervanların geçiş güzergâhında bulunmasıydı.

Havaalanı genişliyor. Emeği geçenleri kutluyorum. Ama Allah rızası için bir büyüğümüz şu YHT ve otoban bağlantısına da baksın. Kayserili de günü gelince kendisine bakmayana bakmaz. Demedi demeyin.

 

KULİS BULVARI

MEMDUH BAŞKAN HELAL SANA

Hafta sonu turistlerin Erciyes’te kayak yapmasının önündeki engel nihayet kaldırılmış. Hatta bu Bakanlık genelgesine dönüştürülerek tüm Türkiye’nin benzeri sıkıntısı giderilmiş. Erciyes’in bu yıl charter seferleri ile 50 bin turisti ağırlaması bekleniyordu. Yılbaşı ve öncesinde maalesef turistleri otellerine hapsettik. Turist onca parayı otelde kalmak için mi verecek? Memduh Başkan’ın İçişleri ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile defalarca yaptığı görüşme sonrasında şükürler olsun turistler bu hafta sonu Erciyes’te kayak yapabilecekmiş. Memduh Başkan adeta bu mücadeleyi tek başına verdi ve sonuçta hak yerini buldu. Vatandaşa sokak kısıtlamasının olduğu bir süreçte dağın başında, eksi bilmem kaç derecede ve açık havada virüs bahanesi ile turisti hafta sonu otelinde tutmak ‘akıl tutulmasından’ başka bir şey değildi. Geç de olsa yakışan olmuş. Memduh Başkan’ı bu mücadelesi nedeniyle kutluyorum.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Aşılama başlamış.

00-Memduh Başkan’ın girişimleri ile hafta sonu turistler Erciyes’te kayak yapabilecekmiş.

00- Memduh Başkan pazartesi Erciyes’te 2020 yılını değerlendirip, 2021 yılında yapacaklarını anlatacakmış.

00-Başkan Çolakbayrakdar yarın Yunus Emre kentsel dönüşümünde kura çekecekmiş.

00- AK Parti’nin bugün yapılacak kadın kolları kongresinde başarılı görülen Emine Timuçin’in yeniden seçilmesi bekleniyormuş.

00-DEVA Partisi’nin il ve merkez ilçe yönetimleri 4 aydır onaylanmamış.

00- Sarıgül’ün partisini Kayseri’de kimin örgütleyeceği merak edilirken, Muharrem İnce partiyi kurmadan il başkanını bulmuş.

00-35 yıl önce Türkiye’de ‘Sosyete avukatı’ olarak adı duyulan hemşerimiz Av.  Mustafa Altun Türkiye geneline 20 okul yaptırıyormuş.