SAMİ DAYANGAÇ


BU GÜN CUMA

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


BU GÜN CUMA

Cumanız mübarek olsun.

Bu gün günlerden cuma. Cuma namazı farz namazıdır, büyük bir çoğunluk icabet eder. Ama istisnasız her cuma namazı öncesi müftü efendi camiye yardım konusunu açar ve müminleri para vermeye davet eder. Sonra imam hutbeyi bitirince, bugünkü sadakalarınız şuraya diye yol gösterir. Peki, bu camilerden ne kadar para toplanıyor hiç merak ettiniz mi? Hangi camiden kaç lira toplandığı açıklansa, şehrin genelinden totalde ne kadar para toplandığı açıklanamaz mı? Açıklanmaz.

Oysa camilerimiz sadece gelenlerden para toplanma yeri olmamalıdır. Din öğretilmeli, insanlık öğretilmeli, Müslümanlık öğretilmelidir. Cami adabı öğretilmelidir. Kirli kıyafetlerle, koka koka, ağız dolusu geğirerek, kokmuş çoraplarla, yıkanmış ama kurulanmamış çorapsız ayaklarla Allahın huzuruna gelinmeyeceği öğretilmelidir.

Milleti yara yara sonradan camiye gelip en öne geçmeye çalışmamak gerektiği, milleti çiğneye çiğneye farz kılıp çıkılmaması gerektiği, sadece kıyafet değil, ağız kokusu, ter kokusu, kulak temizliği kesinlikle öğretilmelidir.

Cuma günü izinli, şehir dışında değilse kürsü müftünün emrine amadedir. Suya sabuna dokunmayan uzun uzun anlatımlar yapar. Nedense duayı ezan vaktini 5 dakika geçeye ayarlar. Dua yapar, camiye, Kur’an kursuna o da olmazsa ülkenin en zengin vakfı olan Diyanet Vakfı’na yardım için gaza getirecek sözler söyler. Hutbeye çıkan imam, (eskiden kendileri hazırlarlardı, şimdi tek elden çıkan ve asla suya sabuna dokunmayan) hutbesini okur, yardımı hatırlatır, 2 rekât namazı kıldırır cuma biter.

Kimse de demez ki, ey müftümüz, milletten toplanan paralarla dev gibi müftülük inşa edildi, altında börekçi, telefoncu, beyaz eşyacı, anahtarcı doldu, nasıl içinize siniyor? Bu dükkânlar danışma merkezi, fetva merkezi vs olarak kullanılamaz mı? Hem Kocasinan hem de Melikgazi’de müftülük binaları var, oysa tek binada olamazlar mı? İsraf değil mi?

Dev binalar yerine dev din adamları yetiştirilemez mi? Bin camide hiç mi vaaz verecek hoca yok, hep müftü vaaz veriyor? Televizyonlarda izlenen hocalara, üniversite hocalarına bakıp imreniyoruz. Bizim İlahiyat Fakültemizden vaaz verecek hiç mi bilim adamı yok? Lojmanlara, lojmanların tadilatlarına, makam araçlarına para nereden bulunuyor?

Cuma günleri toplanan paraları bilmek en doğal hakkımız. Bu paralardan camilere poşet ruloları astırıp ayakkabıların konması sağlansa, ayakkabılar çalınma korkusu ile başucumuzda değil de bağlı vaziyette ayakkabılığa(dışarıda) konsa olmaz mı? Eyüp Sultan Camisi’nde yapıldıktan sonra bizim camilerimizde daha kolay yapılır.

Sayın müftümüz, cuma günleri toplanan para miktarını, sizden başka vaaz verecek kimsenin olup olmadığını, dev müftülük binasının altındaki dükkânların içinize sinip sinmediğini merak ediyoruz. Cevap verme lütfunda bulunursanız aynen yayınlayacağız. Cumanız mübarek olsun.

 

Mış… Muş…

___Her cuma namazı sonrası toplanan para miktarının açıklanmaması şaşkınlık yaratıyormuş.

___Cuma günleri vaazın uzaması nedeniyle ezanın geç okunması tepki çekiyormuş.

___Düğünler, kınalar, cenazeler, restoranlar, kafeler maske ve mesafeye uyulmayan yerlermiş.

___Ana Muhalefet Partisi Meclis Grup Başkanvekili’nin iktidar olursak üç harfli marketleri şehir dışına çıkaracağız söylemi çok yadırganmış.

___Corona testi önce pozitif denilen şahıslara ‘yanlışlık olmuş sonucunuz negatif’ diye telefon edilmesi, bir test işini bile başaramıyoruz izlenimi vermiş.