VELİ ALTINKAYA


BU DÖNÜŞÜM ÖRNEK OLACAK

BU DÖNÜŞÜM ÖRNEK OLACAK


Ahi Evran Kentsel Dönüşüm Projesi’nin resmi süreci tamamlandı. Başkan Mustafa Çelik’in sıkı takibiyle bu dönüşüm projesi 3-5 ay süren bir süreç sonrasında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi...

Türkiye genelindeki kentsel dönüşüm projelerinin hepsi ilgili, ilçe ve büyükşehir belediyesinin imar planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayı, Bakanlar Kurulu’nun uygun görmesi ve nihayet Cumhurbaşkanınca imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek bir süreç...

Hiç kafama yatmadı...

Anlaşılan Kanun böyle... Çelik Başkan çok pratik ve hızlı bir takiple bunu sonuçlandırdı. Normalde ilçe ve büyükşehirlerde plan tadilatı, herşey normal giderse 6-7 ay sürüyor. Sonra yukarıda saydığım süreç... Bu kadar mevzuat, evrak, imza insanı yorar...

Baksanıza mülkiyet yapısı itibariyle bu kadar kolay olan bir yerde dahi, kentsel dönüşümün sonuçlandırılması 2017’yi buluyor... Neredeyse 3 yıl... Bu da ‘Çelik Başkan’ ve ekibinin hızlı takibiyle böyle...

Bunun daha pratik bir yolu olmalı. Plan tadilatından sonra ilgili bakanlık inceleme yapmalı ve “Yolunuz açık olsun” demeli. Yoksa Türkiye kentsel dönüşümde zorlanır. Başkan Çelik’in de ifade ettiği gibi çok sabırla bu süreci tarafların takibi gerekiyor.

Ahi Evran’da uygulanacak projeyi gördüm. Bitince muhteşem bir dönüşümün gerçekleştirildiğini herkes görecek.

Kayseri’nin bu örnek projesi ile ilgili olarak Başkan Çelik bakın neler söylemiş:

"Mülkiyet dağılımında Kocasinan ve Büyükşehir Belediyesi’nin, Hazinenin mülkleri var. Bu projeyi öne almamızın en önemli sebebi belediyenin ve kamunun mülklerinin fazla olmasıdır. Bunun için biz bu projede çok rahattık. Bu projede övünerek söylüyoruz ki, 2 emsali çok rahat kaldırabilecekken emsal değerini 1’in altına çektik. Uygulama projeleri tam olarak çıkmadığı için projenin maliyeti konusunda kesin bir rakam veremiyoruz. Yaklaşık 3 bin konut ve ticari alanın oluşturacağı bir bölge olacak. 2017 yılının sonunda inşallah bir aksilik çıkmadığı takdirde tüm yapıları yapmış ve hak sahiplerine teslim etmiş olacağız. Öngörülerimize göre bahar ayları ile birlikte burada ilk kazmayı vuracağız. Taban alanında neredeyse yüzde 80’i yeşil alan ve sosyal donatı, yüzde 20’lik alanda yapılaşma olacak. Bu, seçim beyannamemizde söylediğimiz sözü yerine getirdiğimiz bir proje oluyor. Mevcut imarda 10 katlı olan yeri biz 6 kata kadar düşürdük. Belki daha da aşağı düşüreceğimiz yerler de olacak. Dolayısıyla bu proje zaten Kayseri’nin bir numaralı Kentsel Dönüşüm Projesi olacak ancak Türkiye çapında da parmakla gösterilecek bir proje olacak. Yatırımcıların önünü açmak için elimizden geleni zaten yapıyoruz. Özellikle belirlediğimiz bölgelerde yatırımcının önünü açıyoruz.

Halkımızda kentsel dönüşüm denilince şöyle bir algı oluşuyor; birileri gelecek bizim mevcut evimizi alacak yerine daha büyük, daha konforlu bir ev verecek. Böyle bir şey yok. Şu anda içerisinde oturulamayacak kadar çürük, plansız yapılar ya da gecekondu olan bölgelerde bizlere başvuru yapılacak, bu müteahhit ya da başka biri olur, biz oranın planlama çalışmalarını yaparak orayı dönüşüme açacağız. Yıkılan yapının yerine iki katının verileceği gibi bir yanlış algı olmasın. İğne oyası işler gibi tek tek çalışılarak bitirilmesi gereken çok zor bir süreç. Bizim kendi belediyemizden çıkacak bir planlama süreci bile ancak bir yılda sonuçlanıyor. Kentsel dönüşüm yapılacak alanlardaki vatandaşlarımızdan biraz da sabır istiyoruz..."

Belki tekrar olacak; ama, emin olun bu proje tamamlandıktan sonra, bir çok  bölgede oturan insanımız; ‘Çelik Başkan’ın kapısını aşındırarak “Başkan biran önce bizim oradan başlayın” diyecek.

Biraz sabredersek söylediklerimin abartılı olmadığını görürsünüz.

Bu arada kentsel dönüşümün gerçekleştirileceği diğer bölgelerle ilgili prosedür de zaman kaybedilmeden başlatılmalıdır.

 

00- Kayseri-Ankara hızlı tren projesinin yapım ihalesinde YPK kararı bekleniyormuş.

00- MHP Kocasinan İlçe Başkanı Serkan Tok adaylığını görkemli açıklamış.

00- CHP’de, Develi İlçe Başkanı Sevgi Yalçın’dan sonra İl Başkan Yardımcısı Aşkın Genç de aday adaylığı için istifa etmiş.

00- MHP’de bazıları dün yazdığımız “muhtemel genç başkan adayı kim ?” sorusuna cevap arıyormuş.

00- AK Parti’nin il yönetiminden bazıları kongrede listeye giremeyebilirmiş.

00-  Emniyet’in bağ evi hırsızlarına yönelik operasyonu takdir görmüş.

 

KAYSERİ- k.MARAŞ 80 KM. KISALIYOR

  Kayseri’yi Kahramanmaraş ve Adana’ya bağlayan mevcut karayollarına ilave olarak iki bağlantı daha var. Kayseri Adana bağlantısı Develi- Bakırdağ ve Gezbel üzerinden Tufanbeyli-Saimbeyli arasına ulaşıyor. Gezbel bölgesinde uzun süredir devam eden yol yapım ve asfaltlama çalışmaları galiba tamamlandı. En az bu proje kadar önemli ve daha önce var olan Tomarza-Tufanbeyli - Göksun bağlantısını sağlayan Dedebel Geçidi üzerindeki yol, geçtiğimiz günlerde karayolları ağına alındı. Böylece Kayseri K.Maraş arası 80-85 Km daha kısalıyor. Kayseri ile benim köyümün (Yalak-Yelişkent) arası da neredeyse 50 km daha kısalacak. Karayolları mevcut bu yolu inşallah en kısa sürede genişletir.