VELİ ALTINKAYA


BİZE YAKIŞANI YAPALIM, YOKSA...

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


30 büyükşehirden 7’sinde şehre giriş-çıkış kısıtlamaları kaldırıldı. Bu şehirler arasında komşumuz Malatya da var. Kayseri’de bu tahdit (sınırlandırma) sürdüğüne göre, sıkıntı devam ediyor demektir.

Evet, Kayseri bu ‘sıkıntılı’ tabloya rağmen, hala Türkiye ortalamasının altında vakaya sahip. Aslında Türkiye ortalamasını yükselten de hala İstanbul...

Tekrar ve uzun uzun oranlara girecek değilim. Kayseri’de vaka sayısı ülkemize göre çok daha iyi. Hatta bizde vaka sayısının muadilimiz bazı illere kıyasla yüksek çıkmasının sebebi de 33 ayrı filyasyon ekibinin çok hızlı çalışması. Bu çalışmada Kayseri, Türkiye 2.’si, 3.’sü konumunda. Bir vaka tespit edildiği zaman filyasyon ekipleri 24 saat içerisinde o kişinin temas kurduğu ne kadar isim varsa hepsine anında ulaşıp testlerini yaptırıyor.

Hafta başında iftara yakın bir saatte Vali Bey aradı. Geçtiğimiz hafta yazdığım ‘Haftaya Kötü Başladık’ yazımdan dolayı teşekkür etti ve tedbirlerle ilgili bazı bilgiler paylaştı...

O yazımda da belirttiğim gibi Vali Bey, aile içi oturmalar ve Ramazan iftarlarının geçtiğimiz hafta verileri yükselttiğini söyledi.

Bugünkü halimizle de Türkiye ortalamasını baz aldığımızda vaka sayısı ve sağlık hizmetleri-ekipleri açısından iyiyiz. Ama bir yaş gününde 17, mangal partisinde 20 kişi bir araya geliyorsa, bazı binaların bodrum ya da çatı katlarında güya sosyal mesafe korunarak teravih kılınıyorsa maaile (tüm sülale-cümbür cemaat) iftar sofralarına oturuyorsak vaka sayısını sıfırlayabilmemiz mümkün değil.

Vali Günaydın, “Bu ihlalleri de kontrol altına alabilirsek Kayseri’de sıfır vakaya çok uzak değiliz” diyor. Bunu söyledikten sonra da mealen, ‘Kayserili hemşerilerimin sağduyusu ile beni bunu söylediğime pişman etmeyeceklerine inanıyorum. Evet, vaka sayımız azalıyor, ancak tedbiri elden bırakmamamız, rehavetten, rahatlıktan uzak durmamız şartıyla, vaka sayısını sıfırlayabiliriz’ şeklinde cümleler kuruyor İlimizin Valisi...

Birkaç gün önceki ‘Haftaya Kötü Başladık’ yazımda aslında iftar sofraları, ev oturmaları ve kırsala şehirden gelişlerin sıkıntı yarattığını söylemiştim.

Yemliha’da 7 bina ve çevresinde karantina sürüyor. Bakın Develi’nin merkez dışındaki en büyük yerleşim alanı olan Sindelhöyük’ten bir örnek vereyim; İstanbul’dan gelen bir vatandaş Sindelhöyük’te tam 15 kişiye virüsü bulaştırıyor. Develi’nin toplam 30 vakasının 15’i bu nedenle Sindelhöyük’te...

Bakanlığın, Valiliğin ve nihayet sağlık çalışanlarının uyarılarına hepimizin dikkat etmesi gerekiyor.

AVM’ler, berberler vs. açıldıktan sonra da, ‘Nasıl olsa virüs göstergeleri iyiye gidiyor’ diye layusel davranırsak, Allah korusun yeniden başa döner, ikinci dalgayla karşı karşıya kalabiliriz. Onun için lütfen hepimiz maske, mesafe ve hijyene özen göstererek mayıs sonuna kadar dişimizi sıkalım.

Market, pazar, banka, PTT vs. kuyruklarında, giriş-çıkışlarında lütfen biraz daha dikkatli olalım.

‘Bana bir şey olmaz’ mantığıyla yaklaşırsak, emin olun kendinizle birlikte çevrenizde de onlarca kişiyi yakarsınız. Kayseri’de bir halk otobüsü şoförü bu virüsü 26 kişiye bulaştırdı. Bu, filyasyon ekiplerinin tespiti. Diğer 3 şoförün bulaştırdıkları ile 4 halk otobüsü şoföründen virüs buluşan temastaki kişilerin sayısı 50’ye yakın. Bunun için lütfen uyarıları bir süre daha dikkate alalım.

Haa...

Anladığım kadarı ile mayıstan sonra eski hayatı unutacağız. Bundan böyle uzun süre maskeli bir hayat yaşayacağız. Bundan böyle el sıkışmayı, öpüşmeyi bırakacağız. Bırakmak zorundayız.

Kayseri, ‘aileler arası’ ilişkiye mesafe koyarsa kısa sürede vaka sayısını sıfırlar. Büyüklerimizi, kardeşlerimizi, çocuklarımızı bir süre daha yüz yüze görmeyelim. Ne var bunda… Yeter ki sağlıklı olsunlar... Herkesin elinde akıllı telefon var. Herkes artık telekonferans yoluyla saatlerce toplantı yapıyor. Siz de yapın. Siz de saatlerce görüntülü konuşun.

Bu cümleleri kendi nefsime söylüyorum. Lütfen Kayseri’ye, Kayseriliye yakışan bir vakarla, biraz daha dişimizi sıkalım. Bir süre daha maske, mesafe ve hijyene özen gösterelim.

Bize, Kayseriliye yakışan da bu...

 

Mış… Miş… Muş…

00- ERÜ Rektörü Prof. Çalış, Tıp Fakültesi Dekanı ve Hastaneler Başhekimi ile sağlık çalışanlarının döner talep ve şikayetlerini pazartesi enine-boyuna masaya yatırmış.

00- İstanbul’dan gelen bir kişi Sindelhöyük’te 15 kişiyi ‘şüpheli’ hale getirmiş.

00-Sülale boyu yapılan iftar, yaş günü kutlamaları ve mangal partileri Kayseri’de virüs göstergelerini tetikliyormuş.

00- Polis, jandarma, imam ve öğretmenlerden oluşan vefa destek grubu Kayseri’de sokağa çıkma tahdidi bulunan yaklaşık 64 bin vatandaşın maaş, ilaç, yiyecek vs. taleplerini karşılamış.

00-Melikgazi Belediye Meclisi, Başkan Palancıoğlu’nun 2019 faaliyet raporunu oy birliği ile kabul etmiş.

00- Jandarma, Develi’de terör operasyonu gerçekleştirmiş.

00- Başkan Büyükkılıç, Anayurt Raylı Sistem Hattı’nın ihalesi ile ilgili talimatları vermiş.

00- Hava İkmal Millet Bahçesi’nin ihalesi 10 Haziran’da yapılıyormuş.

00-Tüm belediyelerin gelir kalemlerinde çok büyük kesinti ve azalmalar varmış.

00-Büyükşehir Belediyesi, 3 çalışanda koronavirüs çıkan Erkilet İtfaiye binasını kapatmış.