VELİ ALTINKAYA


BİR YIL SONRA...

BİR YIL SONRA...


Sabah, TV programından çıktıktan sonra,  2014 takviminin ağustos ve ekim ayına yönelik bir inceleme yaptım. Sonra, Cumhurbaşkanı Gül’ ün vilayet ziyaretini takip etmek üzere ayrıldım...

Siyasi Partiler Kanunu’na göre, bir partide genel başkanlığın boşalması halinde o partinin 45 gün içinde genel kurula giderek yeni liderini seçmesi gerekiyor.

Birçoğumuzun bugünlerde en çok merak ettiği sorulardan biri, Türkiye’de de Rusya’da olduğu gibi bir “değiş-tokuş” yapılıp yapılmayacağı...

Şahsen, Sayın Cumhurbaşkanı’nın TBMM açılışında yaptığı konuşmadan sonra böyle bir ihtimalin yüksek olduğu kanaatine vardım.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı Sayın Gül’ün yeniden önünü açtı. Aday olması halinde Sayın Gül’ün kesinlikle yüzde 60’lara ulaşan bir oyla seçileceğine inanıyorum. Tabi ki Başbakan Erdoğan’ın aday olmaması halinde. Zaten her ikisinin Köşk için adaylığı hiçbir zaman doğru da olmaz, mümkün de...

Sayın Başbakan Parti tüzüğünde yer alan 3 dönem adaylık kararı karşısında oldukça katı...Bu durumda Başbakan Erdoğan’ın 4 Haziran 2015’den sonra “torun bakması” ya da ara ara ifade ettiği gibi “STK’larla ülkeye hizmet çabasını” beklemek bana göre safdillik olur...

Erdoğan’ın siyasi kariyerini Cumhurbaşkanı (Hatta  anayasa değişikliğini becerebilseydi Başkan) olarak tamamlamasını arzu etmesinden doğal ne olabilir.

Bir meslektaşımız vilayette önceki gün eşli gerçekleşen ziyareti sordu. Sayın Cumhurbaşkanı seçerek kullandığı cümlelerle o sorunun arka planında beklenen cevabı görmezden geldi. O cevabın bugün verilmesi de, o makamdaki bir kişi için zaten doğru olmazdı.

Tekrar başa dönelim...Takvimler ne diyor?. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili kanuna bağlı olarak YSK seçim takvimini 60 gün önce başlatacak. Kanunda ilk turda herhangi bir adayın yüzde 50 oy oranına ulaşamaması halinde , en çok oy alan iki adayın bir hafta sonra yeniden yarışması öngürülüyor.

Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresi 28 Ağustos 2014’te bitiyor.  Bu durumda yeni Cumhurbaşkanının bu tarihten önce  TBMM’de yemin ederek göreve hazır olması gerekir.

YSK’nın Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk sandığı 10 Ağustos, çoğunluk sağlanamazsa ikinci sandığı da 17 Ağustos’ta vatandaşın önüne koyması muhtemel. YSK 2. haftayı da takvime koymakla mükellef... Cumhurbaşkanı ile ilgili seçim sürecinde  olası itirazların kesinleşmesi ve buna bağlı kesin sonuçların ilanı ve akabinde de mazbata takdimi, TBMM’de yemin süreci gözönünde bulundurulduğunda; Erdoğan’ın adaylığı ve seçilmesinden hareket edecek olursak, ağustosun 15-25’i arasındaki bir tarihte partisinden istifası gerekiyor. Bu da SPK’ya göre AK Parti’nin 45 gün sonra 5,12 ve 19 Ekim tarihlerinden birinde  yeni genel başkanını seçmek üzere olağanüstü kongreye gitmesi demek.

Öyle anlaşılıyor ki o genel başkan, dün şehrimize teşrif eden bu memleketin evladı  Abdullah Gül olacak gibi... Yani  Allah ömür verirse bugün Cumhurbaşkanı olarak karşıladığımız Sayın Gül’ü, seneye bu zaman AK Parti Genel Başkanı (Başbakan olamaz) Kayseri’de ağırlayabiliriz.

Peki niye başbakan olamaz?. Anayasaya göre Başbakan TBMM üyeleri arasından atanır. Sayın Gül 28 Ağustos’ta görevi bıraktıktan sonra milletvekili olmadığı için Başbakan olarak yeni cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilemeyecek.

Gül 45 günlük sürede parti teşkilatlarını gezerek kongre çalışmalarını sürdürürken “İkilinin” belirlediği bir isim Başbakan olarak atanacaktır.

Bu noktada da iki formül devreye sokulabilir. AK Parti’den tek milletvekili olan Bayburt Milletvekilinin istifası ve seçim bölgesinin boşalması ile Gül’ün burada yapılacak bir seçime dahil olarak “Bayburt Milletvekili” sıfatıyla TBMM’ye girmesi ve Başbakan olarak atanmayı beklemesi. 8-9 ay için böyle bir “ara förmül”e sıcak bakılmazsa, daha doğru olan 2. formül devreye girer. 62. Hükümeti kuracak Başbakanın  Haziran 2015 seçimlerine kadar görevde kalması; bu tarihte de Gül’ün AK Parti Genel Başkanı olarak  yaklaşan genel seçim çalışmalarını yürütmesi.Not: Önce yerel seçim sonuçlarını görmek lazım; ama, bu yorumu Erdoğan ve Gül karşıtlarının  onaylamayacağı  da malum...

00- Cumhurbaşkanı Gül, gittiği her yerde hemşehrilerinin sevgi gösterisi ile karşılaşmış.

00- Cumharbaşkanı Gül Hunat Camii’nde cuma namazını kıldıktan sonra  çevredeki esnafla sohbet edip hallerini sormuş.

00- Yerel seçimler ve sonrasına yönelik hesap yapan birçok ünlü Cumhurbaşkanına kendini göstermek için epeyce uğraşmış.

00- Cumhurbaşkanı adına tanıyan üniversitede öğrencilere önemli mesajlar vermiş.

00- Şehir dışındaki onlarca Kayserili işadamı  Hayırseverler Zirvesi için  şehrimize gelmiş.

00-Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Büyükşehir Belediyesi arasında “müze” protokolü imzalanacakmış.

EŞLİ ZİYARETİN MUHTEMEL SIRRI

Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında mutad olarak haftalık olağan görüşme gerçekleşir. İki devlet adamının programlarına göre bu ziyaretler bazen ertelenebilir veya günü değişebilir. Gül ve Erdoğan arasındaki görüşme  perşembe günleri yapılıyor. Önceki gün ziyaretin akşam saatine denk gelmesi ve eşlerin de katılması medya mensuplarının dikkatini çekti. Hatta dün bu soru bir meslektaşımız tarafından Cumhurbaşkanına soruldu... Gül mealen “Mutad görüşme .Önce kendi aramızda devlet işlerini konuştuk. Sonra ailelerimizle birlikte sohbet ettik” dedi. Bu ziyaretin eşli gerçekleşmesi Cumhurbaşkanı ve Eşi’nin mukaddes topraklardan dönüşü ile ilgili olsa gerek. Elbette o esnada devlet işleri ve başkaca da konular ele alınmıştır.