VELİ ALTINKAYA


‘BİR SÜRÜ FİKRİM VAR’

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Hafta içi her sabah 09: 00- 10: 00 arasında Kay TV, Erciyes TV ekranları ve Kay Radyo’da ortak yayınladığımız ‘Kayseri’de Gün Başlıyor’ adlı programa bir ismi Zoom üzerinden bağlayarak 15 dakika kadar gündeme dair konuşuyoruz.

Bugün Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ile yaptığımız konuşmadan aldığım notları sizlerle paylaşayım.

Tarım ve Orman Bakanlığı yurt genelinde Ziraat Bankası desteği ile bir proje başlatmış. Projenin adı ‘Bir Sürü Fikrim Var’.

Malum ‘Sürü’ evcil hayvanlar topluluğuna verilen ad. Bizim çocukluğumuz ‘sürü’ peşinde geçti. İlkokul ve ortaokul yıllarında özellikle yazın kuzu sürülerini dağda otlattık aylarca. Yani ‘çocuk çobandık’… Bazen de ebeveynlerimiz ‘Oğlum şu sığırları süreye kat’ derdi. Büyükbaş hayvanlarımızı evden alır ve köyün orta yerinde toplanan ‘sığır sürüsü’ne katar, yani çobana teslim ederdik...

İşte bu projedeki sürü o...

Tecrübeli bir siyasetçi ve belediyeci olan Başkan Yalçın ilimizin çalışkan bürokratlarından Tarım İl Müdürü Mustafa Şahin ile temasa geçmiş. Var sayalım sizin 30 küçükbaş hayvanınız, yani koyununuz varsa, Ziraat Bankası’nın faizsiz kredisi ile 70 koyun daha alıp bunu 100’e tamamlayacak ve böylece bir ‘sürü’ oluşturacaksınız.

Gerçi bizim köyde sürü 500-800 arası küçükbaş hayvan topluluğuna denilirdi. Ama olsun fikir güzel. Hayvancılığı teşvik etmiş oluruz.

Bu manada Mustafa Yalçın seçildikten hemen sonra 22 kırsal mahallenin sorunlarını tek tek tespit etti ve yerinde çözdü. Yalçın Başkan’ın kırsala yönelik güzel ve örnek olacak çalışmaları var.

Yalçın Başkan’a ‘Zor bir soru ile başlayalım’ dedim ve Büyükşehir’in sorumluluğunda olan ‘Anayurt Raylı Sistem Hattı’nın temelinin ne zaman atılacağını’ sordum. Bunu söylerken de “Bu soruyu niye bana soruyorsunuz, gidin Memduh Başkan’a sorun, diyebilirsiniz” dedim. Yalçın tecrübeli bir siyasetçi ‘tuzak soruyu’ anladı ve “Bizim Memduh Başkan ile hiç ayrımız gayrımız yok. Biz sürekli bir ve paslaşarak çalışıyoruz. Raylı sistem hattının müşavir firması belirlendi. Yakında da Büyükşehirimiz yapım ihalesine çıkar” dedi.

Ali Dağı’na yapılacak teleferik sistemini de sordum Mustafa Yalçın’a. Mülkiyetin getirdiği ekonomik yük nedeniyle teleferik sisteminin Harman Mahallesi yerine Ali Dağı eteğindeki paraşüt inme mekânının doğu tarafına Haymana Bağları’na doğru bir noktaya yapılacağını söyledi. Burada Hazine arazisi varmış. Teleferik sisteminin de 40 Km ve üzeri hızla esen bir rüzgârdan etkilenmesi nedeniyle bu sistemden vazgeçilmiş ve füniküler sistem yapılmasına karar verilmiş. Yaklaşık 1,7 Km’lik bir hat.

Bu hattın 60 milyon lira maliyeti varmış. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzun vadeli kredi verecekmiş ve önümüzdeki yıl bunun ihalesi gerçekleşecekmiş.

Mustafa Yalçın’a ‘Jandarma Millet Bahçesi’ni de sordum. “Sözleşme Ankara’ya onaya gönderildi. Jandarma Genel Komutanımız Arif Çetin Paşa ile görüştüm, bugün yarın sözleşme imzalanarak gelir. Sonrasında Vali Bey’le bir protokol imzalayacağız. İnşallah ilkbaharla birlikte temeli atarız. 85 bin metrekareye park ve 15 bin metrekareye de ilk, orta ve lise olmak üzere 3 okul yapacağız” dedi.

Öğrenci kenti olan Talas’a yeni kazandırdıkları kütüphanenin 24 saat açık olduğunu söyleyen Mustafa Yalçın öğrencilerle ilgili bir müjdeyi de bizimle paylaştı.

Diyor ki:

“... Ben öğretmenlikten geldiğim için yaz aylarında ilçe milli eğitim müdürümüzle tableti olmayan öğrencilerle ilgili bir çalışma yaptık. İlçe genelinde bin 536 öğrencinin tablete ulaşmada sıkıntısı olduğunu tespit ettik. Bu kadar tableti bulmakta zorlanacağımızı görünce Vestel ile temasa geçtik ve ihaleye çıkıp buradan bin 500 tablet alacağız ve önümüzdeki ay bunu ihtiyaç sahibi öğrencilerimize dağıtacağız.”

Mevlana Mahallesi’nin (Anayurt) 80 bin nüfusu ile Kayseri’nin en büyük mahallesi olduğuna işaret eden Yalçın, açtıkları yarışma ile burada bir meydan düzenlemesi yapacaklarını, bu yarışmaya 57 eserin katıldığını ve dereceye giren üç projeden birini hayata geçireceklerini söyledi.

Kayseri’nin fasülye üretiminde Türkiye 7.’si olduğunu ifade eden Mustafa Yalçın ‘Geçtiğimiz günlerde hasat yaptığımız tarlada fasülye üreticisi bir’e 55 aldığını belirtti. Verimli topraklarımız var. Biz de belediye olarak çiftçimize 13 ton tohum dağıttık. Pandemi sürecinde tarım ve hayvancılığın önemi daha çok arttı. 22 kırsal mahallemizde tarım ve hayvancılık adına ne yapılıyorsa desteklemeye devam edeceğiz’ ifadeleri ile her zaman köylünün yanında olacağını da ortaya koyuyor.

Mustafa Yalçın ve ekibine senkronize çalışmasında başarılar diliyorum.

 

KULİS BULVARI

‘İKTİDARIN DEĞİL, İTTİFAKIN İL BAŞKANIYIM’

MHP İl Başkanı Serkan Tok ile önceki akşam Gazete Kayseri yönetimi ve çalışanları olarak yemekli bir toplantıda bir araya geldik. Tok, Kayseri’nin en başarılı il başkanlarından. Tok, meslektaşlarımızın sorularını açık yüreklilikle cevaplandırdı. Serkan Tok, son il kongresinde tecrübe ile gençliği entegre eden bir yönetim oluşturarak olası seçime hazır bir duruş ortaya koymuş. Tok, kongre nedeniyle günlerce ‘tebrikleri kabul ettiğini’ söyleyince, “Ziyarete gelenlerin talebi de oluyordur. Sizi iktidar partisi il başkanı gibi mi görüyorlar?” dediğimde, “Hayır ben iktidarın değil, ittifakın il başkanıyım. İktidarı ilgilendiren bir talep olursa uyumlu çalıştığımız Şaban Başkan’a veya belediye başkanlarımıza iletiyorum, sağolsun onlar da yardımcı oluyor” diyor. Anlayacağınız Cumhur İttifakı Kayseri’de ‘uyumlu’ çalışıyor.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Kayseri virüs kaynaklı vaka sayısını azaltsa da yoğun bakımlar hala yoğunmuş.

00-Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kayseri programı salı günü MYK’da netleştirilmiş.

00-AK Parti İl Başkanı, Büyükşehir ve merkez belediye başkanları Kocasinan’da buluşmuş.

00-Büyükşehir, çiftçilere 414 ton yem bitkisi tohumu dağıtmış.

00-İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli’nin sözleşmesi pandemi nedeniyle 6 ay daha uzatılmış.

00-KTO’nun Tahkim Ofisi uzlaşma görüşmelerini başlatmış.

00- İYİ Parti Lideri Meral Akşener şehir merkezinde bazı ilçelerde esnaf ziyareti yapacakmış.

00-CHP Büyükşehir Meclis Başkanvekili Özgür Özer’in Erciyes’te yapılan zamla ilgili tepkisine AK Partili Komisyon Başkanı Ahmet Turhal’ın verdiği cevap tepki çekmiş.