VELİ ALTINKAYA


BİR DOSTTAN GELEN TELEFON

BİR DOSTTAN GELEN TELEFON


Dün öğle saatlerinde çalan telefonuma yetişemedim. Baktım, Karsu Tekstil’den aranıyorum.  ‘Genel Müdür Nevzat Seyok arıyordur” diye santral telefonunu çevirdim. Tele sekreteri dinlerken cep telefonum yine çaldı.

Arayan Nevzat Bey değil, Faruk Abi’ydi...

Ben O’nun Antalya’da olduğunu zannediyordum. İki ay kadar önce müşterek bir dostumuz Antalya’daki çiftliğe gittiğini söylemişti. Mehtemel ki seçim çerçevesinde Kayseri’ye geldi... Veya havalar ısındığı için...

Molu Ailesi takdir ettiğim bir aile... Biri rahmetli oldu, 4 erkek kardeşten sadece Faruk Bey’i tanıyorum. Diğer kardeşlerle selamlaşmışlığımız var...

Faruk Abi’yi herhalde 2 yılı aşkın süredir görmem. Nezaketli bir dille uzun süredir arayıp sormadığım için de bir cümlelik sitem etti.

Faruk Molu’nun bizim üzerimizde maddi -manevi emeği vardır.

Molu Ailesi’nin Kayseri üzerinde maddi-manevi katkısı olduğu gibi... Bakın bugün bu şehrin modern ve geniş caddeleri ve imar planları olması ile övünüyorsak bunun müsebbibi Molu Ailesi’dir.

 18 Nisan 1999 seçimleriydi. Yerel ve genel seçimler birlikte yapılıyordu. Rahmetli İsmail Cem 25 Aralık 1995’te yapılan seçimlerde Kayseri Milletvekili olarak Meclis’e girmiş, Dışişleri Bakanlığı yapıyordu.

Belki bizim çok az dahlimiz olmuştur, DSP yönetimi ve Rahmetli Cem’in, Rahmetli Ecevit’e telkinleri ile  o devrin Başbakanı da olan Merhum, arayınca Faruk Abi milletvekili adaylığı teklifini kabul etmek zorunda kalmıştı.

Yanılmıyorsam o seçimde DSP’nin Büyükşehir Başkan Adayı da Ali İhsan Alçı Bey’di. Faruk Abi ve Ali İhsan Bey aynı anda programa çıkacaktı. Faruk Abi;  “Veli şehrin ilk imar planını kim yaptı, biliyor musun?” dedi.”Abi Osman Kavuncu yapmadı mı?” dedim.

‘Hayır’ dedi.”Amcam Emin Molu yaptırdı.”

Sonra araştırdım ki aynen öyle. Emin Molu kısa süre belediye başkanlığı döneminde yurtdışında eğitim yapmış olmanın verdiği katkı ile olsa gerek Almanya’dan Örsner isimli bir profesörü Kayseri’ye getirerek 1946’da şehrin ilk imar planını yaptırmış.

Rahmetli Emin Bey kendi yaptırdığı planı uygulayamadan başkanlığı bırakmış ve bu Rahmetli Kavuncu’ya nasip olmuş...

Babaları, hatta dedeleri iki taraflı eşraftan okumuş, yazmış görgülü insanlar. Osmanlı’dan bu yana  fermanla tımar verilmiş bir aile Molu Ailesi...

 Faruk Abi’nin babası rahmetli Arif Molu Kayseri’nin ilk demiryolu müteahhiti. Cumhuriyet henüz 7-8 yaşında iken Kayseri- Sivas ve Afyon- Sandıklı demiryollarını yapmış. Sonraki yıllarda Diyarbakır-Cizre demiryolunu da inşaat etmiş. Türkiye’nin ilk toprak barajı olan Niğde Gebere Barajı’nı da O inşa etmiş.

Sümerbank Sosyal tesislerinin projesini gerçekleştirmiş.  Şehrimizde özel ve toplu girişimciliğin örneği ilk yatırımlarda Arif Molu’nun imzası var. Şeker Fabrikası, Orta Anadolu, Karsu Tekstil bunlardan bir kaçı...

Arif Molu’nun Aralık 1973’te vefatından sonra babaları gibi müteşebbis ve hayırsever olan çocukları, O’nun adına eski çevreyolu üzerinde endüstri meslek lisesi yaparak milli eğitime bağışladılar.

Allah hayırlı ömürler versin Faruk Abi de babasının yolunda Kayseri Serbest Bölgesi ve Yamula Barajı O’nun yönetim kurulu başkanlığı döneminde temelleri atılan şehrimizin önemli yatırımları.

Rahmetli babasından kalan Molu Çiftliği’ne diktiği çamların sayısı herhalde onbinleri buldu. Yer yer tankerlerle ve tesisat çekerek suladığı çamlar önemli bir bölümü 8-10 metreye ulaşmış.

Son cümle... Uzun aradan sonra Faruk Abi’nin sesini duymaktan mutlu oldum. İnşallah seçimden sonraki hafta Faruk Abi’nin çayını içmeye gideceğim.

00- AK Parti İl Teşkilatı Başbakan Erdoğan’ın bugünkü mitingiyle ilgili tüm hazırlıkları tamamlamış.

00-Başbakanın mitingi öncesi emniyet şehre giriş-çıkışlarda sıkı önlemler almış.

00- Bugün saat 24.00’da TV ve radyolar için başlayacak “siyasi haber-yayın” yasağına uymayanlar 6 ay ceza alabilirmiş.

00- Vali Düzgün, MİT, Emniyet ve Jandarma yöneticileri ile seçim güvenliği için “özel” görüşmüş.

00-AK Parti Bakan, Meclis Başkanvekili, Grup Başkanvekili, milletvekilleri Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adayları ile Talas’a çıkartma yapmış.

 

adaylara

ÖNEMLİ UYARI

YSK kararına göre anket - seçim tahmini mümkün değil. Benim de seçim sonuçlarına dair bir öngörüm var. Yanılıp yanılmayacağıma bakacağım. Yanılırsam seçim akşamı ekranda  söylerim.  Kazanacak bir aday. Ama, şuan için Büyükşehir’de iki, belki üç, ilçelerde ise yer yer 5’e varan aday kazanacağına inanıyor.Bazı adaylar belliki partilerinin miting alanlarında ya da seçim bürolarında anket yaptıkları için “kazandıklarını” zannediyor. Bana göre 2. olması ve 1. olan rakibinden % 25 daha az oy almasını beklediğim bir ilçe adayımız “On puan farkla” kazandığına inanıyormuş. İl- ilçe binalarında şeker, tansiyon hapları ile ağrı kesicileri bol bulundurun.