VELİ ALTINKAYA


BİR SEÇİM VE BABAANNEM

Gündem - Veli Altınkaya


Bu satırları 23 Haziran Cumartesi saat 11: 00 gibi yazdım. O dakikada dünkü seçimlerle ilgili bir yorum yapmam mümkün değildi. Bu hafta seçimleri uzun uzun değerlendiririz.

Sizi geriye, bundan tam 45 yıl önce yapılan bir seçime götürmek istiyorum.

/resimler/2018-6/24/1750577539010.jpg

Rahmetli babaannemin (Selbi Altınkaya) okuma yazması yoktu. Nüfus kayıtlarına göre 1909´da doğmuş, 5 Haziran 1975´de de ölmüştü. Ölümünü biliyorum; çocukluk yıllarım hep babaannemle geçmişti. İlkokula başlamadan babaannem kuzu güder, ben de ona yoldaşlık ederdim.

 Allah rahmet eylesin, babaannem mazlum, masun, yetim bir kadıncağızdı...

Şehit çocuğuydu...

Babası Mahmut?Efendi, 1887´ de doğmuş, yıllarca askerlik yapmış ve Yemen´de şehit olmuş. Sadece babası değil, diğer iki amcası da şehit. Biri Çanakkale´de, diğeri Milli Mücadele´de şehadet şerbetini içmişler...

Allah hayırlı ömürler versin, anacığım ile babaannem amca çocukları... Dedem Abdülkadir üç kardeşi (Mahmut, Hacı Ahmet ve Efendi) şehit olunca ve köyde imamlık yaptığı için askere alınmamış. Şehit?Mahmut?Efendi´nin, babası Osman Efendi tarafından Sarız Altısögüt´ten gelin getirilen Şerife Patat´tan üç kızı(Selbi, Hatice ve Emine) olmuş. Kardeşi şehit olunca yeğenlerine dedem Abdülkadir bakmış...

Yetimliğin mahsunluğu olsa gerek,  bizim ?ebe ana´ dediğimiz babaannemi, biraz da çocukluk yıllarımın  ?yoldaşı´ olduğu için midir bilmem, ne zaman ansam duygulanırım...

Merhum çok çile çekti. Rahmetli dedem iki evliydi. Kim bilir belki de babaannemin mahsunluğunda yetim kalmışlığın, yalnız büyümenin ve üzerine kuma gelmiş olmanın da tesiri vardır...

/resimler/2018-6/24/1751237071471.jpg

1973´ün kasımında milletvekili, aralık ayında ise yerel seçimler yapıldı.

Prof. Turhan Feyzioğlu bizim hemşehrimiz, Kayseri´ye de epeyce hizmeti olmuş. 1973 milletvekili seçimleri öncesinde rahmetli babam Feyzioğlu´nun genel başkanı olduğu ?koç´ amblemli Cumhuriyetçi Güven?Partisi´nin delegesiymiş.

Seçim günü babaannem sandık başına gelmiş. Okuma yazması yok. Babam, amblem üzerinde babaanneme CGP´ne oy vermesini tarif ederken diyor ki, ?Ana biz biliyorsun hayvancılık yapıyoruz. Sana vereceğimiz kağıtta koçu bul böğrüne (altına) şu mührü bas? diyor.

Rahmetli oy kabinine girip çıkıyor. Canım babam, ?Ne yaptın ana, oyu doğru verdin mi?? diyor.

El cevap:

Oğlum koçu bulamadım. Biz hayvancılıkla birlikte reçberlik de (çiftçilik) de yapıyoruz. Orada bir buğday vardı, buğdayın altına bastım.

O seçimlerde Mustafa Timisi´ nin Genel Başkanı olduğu Türkiye İşçi Partisi´ne bizim köyde bir oy çıkmış. O oy da babaannemin oyu.

 

Siz bu satırları okurken nice ev ve işyerinde , ?Oyunu niye oraya verdin´ tartışması yaşanıyordur.

Seçim bitti; artık geçim zamanı. Oyumuzu verdik; irademizi ortaya koyduk. Kayseri´nin, Türkiye´nin çözüm bekleyen çok meselesi var.

Çevremiz düşman dolu. Dost gözüken hainler düşmanlarımızla birlikte... Bunun için güçlü olmalıyız; bir olmalıyız; diri olmalıyız; iri olmalıyız. Ekonomik sıkıntılarımız var. Yoksulluk, hatta açlık sınırında yaşayan milyonlar var. İşsizlik var. Eğitim başta, her alanda yapılanlar kadar, yapılması gerekenler var...

Bunların çözümü için meclis, yeni hükümet ele ele çalışmalı.

Türkiye 8 ay sonra yerel seçimlere gidecek. İktidar ve muhalefetin yerel seçimler dolayısıyla tabanlarını diri tutma adına,  gerginliği tırmandırmasından korkuyorum. El ele vermek bir yana, el sıkışmaktan bile imtina edeceklerinden korkuyorum.

Oysa hem Kayseri´de, hem de Türkiye´de yapmamız gereken o kadar çok iş var ki. Yanda gördüğünüz 1961´de kurulmuş olan TİP´in sanayi çarklı ve başaklı ambleminin altında ne yazıyor biliyor musunuz; ?Köylüye toprak. Herkese iş.´

Hepimize önce huzur, sonra iş-aş lazım. İşte bunun için dünü unutup yarına hep beraber bakmalıyız.

 

 

Mış Miş Muş?

 

00- Kayseri´de seçim, huzur ve güven içerisinde gerçekleşmiş.

 

00-Yeni vekillerin mazbatalarını hafta sonuna kadar almaları bekleniyormuş.

 

00-İl başkanlarının beklentilerinin altındaki oy alma ve vekil çıkarmayı nasıl izah edecekleri merak ediliyormuş.

 

00- Kayseri Üniversitesi´nin rektörü bugün-yarın atanacakmış.

 

00- Kayseri´nin özel eğitimli polis ekibi Ağrı´da Leyla´yı aramaya başlamış.

 

00- Kayseri polisinin uyuşturucu ile mücadelesi artarak devam edecekmiş.

 

00-Bir yandan yargılamaları sonlandırılan FETÖ´cülere yönelik, yeni operasyonlar bekleniyormuş.

 

00- Ünlü restorantın sahibi Nuh Elmacıoğlu temyiz sonucuna kadar tutuksuz olacakmış.

 

 

 

KULİS BULVARI

 

FETÖ YARGILAMA VE OPERASYONLARI

 

Türkiye´nin seçimde en çok konuştuğu konulardan biri de FETÖ konusuydu. FETÖ, 15 Temmuz ile birlikte parti değil devlet politikası oldu. Devletin ?kırmızı kitabı´na girdi. Örgüt ile mücadele. MGK kararlarına, Yargıtay içtihatlarına yansıdı. Seçim sonuçları ne olursa olsun, FETÖ ile mücadelenin konsepti değişmez. PKK ile mücadele nasıl yıllardır bir devlet politikası ise FETÖ ile mücadelede artık öyle. FETÖ ana davaları bir bir sonuçlanıyor. Kayseri´deki iki ana dava da dosyalar tefrik edildi ve sonuçlandırılıyor. Boydaklar ve bazı işadamları ile ilgili dosyalar ise adli tatil öncesi karara bağlanacak. Bu arada FETÖ ile mücadele bitmiş değil. Hala asker ve polis içinde mahrem isimlere yönelik operasyonlar yapılıyor; yapılacak. Örgüt, yönetim-istihbarat sistemi içerisinde en küçük bir boşluk bırakmadan gözaltına alınan her ismin yerine yeni atamalar yapıyor. Yakında yeni operasyonlar olursa da şaşırmayın!