VELİ ALTINKAYA


‘BİNA’ OKUMAYA DEVAM...

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Kayseri- Ankara Yüksek Hızlı Tren talebi artık tüm şehre mal oldu. Bizim 13 yıl önce yaptığımız ilk çağrı özellikle 2011’den itibaren dillenmeye başladı ve nihayet artık Kayseri topyekün YHT konusunu dillendirir oldu.

Geçmişte kim ne dedi, kim ne yaptı o konulara tekrar uzun uzun girecek değilim. Her kesimden gelen ve yükselen sesler nedeniyle Kayseri- Ankara YHT talebi bayram önceki son toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir daha iletilmiş.

AK Partili vekiller, il başkanı ve kısmen de belediye başkanları sokağa çıktığı zaman veya ‘Ankara Kayseri’ye ne yaptı- yapacak?’ sorusuna muhatap oldukları zaman daha çok da ‘YHT istiyoruz’ talebiyle karşılaşıyorlar.

Bayramdan iki gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, il başkanları, il (Büyükşehir) belediye başkanları, kadın ve gençlik kolları başkanları ile mutad toplantısını telekonferans yoluyla yaptı. Kayseri’deki toplantıya o tarihte şehirde bulunan Genel Başkan Yardımcısı Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki de katılmış.

Toplantının organizasyonunu Erkan Kandemir’in başında bulunduğu ‘Teşkilat Başkanlığı’ yapıyor. Toplantıdan önce Erkan Kandemir bölgelerden sorumlu olan yardımcılarına her ili arayarak konuşma yapmak isteyen olup olmadığının sorulması talimatını vermiş. İç Anadolu Bölge Sorumlusu Halis Dalkılıç, İl Başkanı Şaban Çopuroğlu’nu arayarak ‘bir konuşma yapıp yapmayacağını’ soruyor. Çopuroğlu da arkadaşları ile müzakare ettikten sonra ‘İki konuda Sayın Cumhurbaşkanımıza kısa arzım olacak’ diyor.

Bunlardan biri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da takdir ettiği ve paylaşım yaptığı, ‘Geceye Bir Erdoğan Selamı’ başlıklı sosyal medya mesajıydı. Bu mesaj kısa sürede 171 bin paylaşıma ulaşmıştı... Diğeri ise YHT konusu.

Toplantı başlayınca ve sırası gelince Çopuroğlu söz alarak iki konuda Cumhurbaşkanına ‘arzını’ yapıyor.

Kayseri’nin YHT talebi  konusunda Recep Tayyip Erdoğan ‘Başbakan’ ve ‘Cumhurbaşkanı’ sıfatları ile Cumhuriyet Meydanı’nda 5-6 defa ‘yapılacak-yapılıyor’ mesajları verdi. Son olarak da İl Başkanı Çopuroğlu bu konunun şehrimiz için ne kadar önemli olduğunu nezaketle bir daha arz etmiş.

Bizim YHT için genel bütçeden pay ayrılacak değil. Zaten bütçe kanununda böyle bir ‘iz ödeneği’ ayrılmadı. Pandemi dolayısıyla genel bütçenin neredeyse 1/4’ü bu alana tahsis edildi. Bizim YHT yapılacaksa kredi ile yapılacak.

Geçenlerde ‘acar’ Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza da Ankara- Kırıkkale-Yozgat-Sivas YHT hattı nedeniyle yaptığı açıklamadan sonra uzunca bir ‘Açık mektup’ yazmıştım. Aynı gün de AK Parti ve devlet büyükleri Bakan ile bir telekonferans yapmışlardı. Orada da ifade ettim, önceki bakan döneminde kredi arayışları belli bir noktaya gelmişti. Özhaseki Başkan bu çalışmaları yeni bakana da ifade etmiş.

Bizim YHT için artık bu yıl da geçti... Ama şimdiden kolları bir kez daha sıvamazsak yeni yıl da geçer. Özhaseki’nin riyasetinde tüm vekiller, Büyükşehir Belediye Başkanı ve İl Başkanı önce Bakan ile sonra da Cumhurbaşkanı ile görüşerek bu konunun Kayseri için önemini bir daha ifade etmeli ki yeni yılda ihale süreci başlasın.

Dilerim ‘yeni normalleşme’ye bağlı olarak önümüzdeki günlerde bu toplantı ve iki ziyaret gerçekleştirilsin.

Zira, daha önce de ifade ettiğim gibi, YHT komşumuz Yozgat ve Sivas’a geldikten sonra ‘Bizimkiler’in ‘halk içinde’ siyaset yapabilmeleri biraz daha zorlaşır.

Gelelim yazının başlığına…

‘Bina okumak’ deyimi ne anlama geliyor biliyor musunuz?

“Hep aynı şeyleri tekrar ediyor, bir türlü ilerlemiyor, yerinde sayıyor” anlamına gelen bir deyimdir bu.

Osmanlı medreselerinde Arapça öğretim yapılırdı. Arapça dersinin temeli de ‘Emsele bina’ idi. ‘Bina’ Arapça dil bilgisinde fiillerin çatılarını, ‘Emsele’ de fiil çekimi ve örneklerini içerirdi. Bu ders, medreseye yeni başlayan çocuklar için çok zordu. ‘Bina’ dersinde başarılı olanlar üst aşamalara geçirilirdi. Ancak o aşamalarda hatalar yapan öğrenciler geri çevrilip yeniden ‘Bina’ okumaya mecbur edilirdi.

Bu durumdan yola çıkılarak zamanla halk arasında ‘Benim oğlum bina okur, döner döner bir daha okur’ sözü ‘deyim’ haline gelmiştir.

Anlaşılan o ki, YHT gelinceye kadar biz de ‘Bina’ okumaya devam edeceğiz...

 

 

Mış… Miş… Muş…

00- Kayseri’de görev yapan ve sevilen önemli bir bürokratın tayini Ankara’daki ‘Başkanlık’ emrine çıkmış.

00- Ortodoks Patriği 21 Haziran’da Kayseri’ye gelecekmiş.

00- Korona konusunda vatandaşın önemli bir bölümü layusel davranıyormuş.

00- Sağlık Bakanlığı, ‘Bakan’ imzalı 8 maddelik genelge ile çalışanların izinlerini iptal etmiş.

00- Ortada dolaşan sözde yeni kabine listesinin ‘uyduruk’ olduğu çabuk anlaşılmış.

00- Erciyes Anadolu Holding CEO’su Dr. Alpaslan Baki Ertekin ‘bakan olacağı’ söylentilerine yakışan bir cevap vermiş.

00- MHP’li Vekil Baki Ersoy’ un ağır bir kalp ameliyatı geçiren babasının sağlık durumu iyiymiş.

00- Başkan Büyükkılıç, üç merkez ilçe belediye başkanı ile yatırımlar dahil önemli konuları istişare etmiş.

 

KULİS BULVARI

SAĞLIK ÇALIŞANLARI BİSİKLET YOLU İSTİYOR

Şehir Hastanesi’nde görev yapan sağlık çalışanlarının Başkan Büyükkılıç ve Başkan Çolaybayrakdar’dan bir istekleri var. Çoğunluğunu hekimlerin oluşturduğu çalışanlar ‘Kanal Boyu’ denilen Bekir Yıldız Bulvarı’na bir bisiklet yolu yapılmasını istiyorlar. Kulakları çınlasın, Haseki Başkan döneminde bir ara Mustafa Kemal Paşa Bulvarı - Kartal Kavşağı - Talas Bulvarı bağlantılı bir bisiklet yolu için start verildi. Başkanlarımız bisikletle görüntü de verdiler; fakat arkası gelmedi. Bekir Yıldız Bulvarı’nın kanal kısmı geçtiğimiz dönemde Mustafa Çelik ve Ahmet Çolakbayrakdar’ın gayretleri ile 3 şeritli açıldı. Buraya bisiklet yolu yapılabilir. Memduh Başkan veya Ahmet Başkan’ın takdirlerine bu talebi sunalım. Bu arada Şehir Hastanesi’ nde görev yapan çalışanlar için İl Müdürlüğü hastanenin hemen yanında bir konut projesi düşünüyor. Netleşince ayrıntı yazarız.