SAMİ DAYANGAÇ


BELEDİYE EKMEĞİ

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Kayseri'de seçilen tüm belediye başkanları kendi çaplarında bir şeyler yapıp seçmenlerinin beğenisine sundular. Her başkan kendine has bir eseri ile anılır.

Allah rahmet eylesin, Niyazi Bahçecioğlu da diğer başkanlar gibi birtakım eserler bıraktı, mekânı cennet olsun. Bunlardan biri de ekmek fabrikası idi. İhtilal öncesi Ankara ilinde sanırız bir grev sırasında şehrimizden kamyonlarla ekmek bu fabrikadan yollanmıştı. O dönemde Niyazi Bahçecioğlu'na ‘Siz esnaf değilsiniz neden bu fabrika?’ denilince verdiği cevap, ‘Bu, şehrimin sigortası’ demişti.

Şu an şehrin birçok yerinde belediyeye ait ekmek satış yerleri var. Bize göre Cumhuriyet Meydanı ve Hunat mevki yeri hatalı. Uzun kuyruklar oluşuyor. Neyse gelelim konumuza.

Belediye ekmek fabrikası son derece hijyenik bir tesis olarak düzenlemiş. Tertemiz, pırıl pırıl. Örneğini ancak film ve belgesellerde görebileceğimiz bir temizlik ve kalitede. Genç yaşında verilen sorumluluğu başarıyla taşıyan daire başkanı Salih Özgöncü yönetiminde son derece kaliteli ekmekler üretiliyor. Memduh Başkan da dışarıdan gelen konuklarını zaman zaman bu tesislere götürüp gösteriyor.

Ekmek satış yerlerine bakın, sürekli müşteriler olduğunu görürsünüz. Neden sadece piyasa fiyatlarının altında ekmek satışı değil, aynı zamanda kalite, hijyen, çeşit ve lezzet.

Belediye ekmek fabrikasında ne tür ekmek çeşitleri imal ediliyor, sizler için araştırdık. Fabrika müdürü Emre Bey gerekli izahatları yaptı.

Somun ekmek

Roll ekmek (sade, tuzsuz, tam buğday olmak üzere 3 çeşittir)

Paketli çeşit ekmekler (çavdar, tam buğday, rüşeymli, tam tahıllı, köy ekmeği olmak üzere 5 çeşittir)

Paketli tost ekmek (sade, tam buğday olmak üzere 2 çeşittir)

 

Galeta (sade, tam buğday, tam tahıllı, ruşeymli, çeşnili olmak üzere 5 çeşittir)

Simit ve poğaça üretimi bulunmakta.

Fabrikanın başında, genç, dinamik bir müdür var. Emre Kürkçüoğlu. Bu genç ve dinamik ekip son yıllarda hızla değer kazanan, Develi ilçemizin bazı köylerinde üretilen GACER unundan ekmek üretmeye de başladılar. Gacer buğdayı, genetiği değiştirilmemiş ata soyu olan bir buğday türü. Zengin protein içeren, kepekli yüksek lif içermesi nedeniyle kilo aldırmayan müthiş bir gıda maddesi. Tarladan elde edilen hasat hiçbir katkı ve işlem görmeden un haline getirilip ekmek yapılıyor. 250 gram olarak üretilen Gacer ekmeği 7,5 TL’den satılıyor ve hemen tükeniyor. Glüteni düşük, vitamin çeşidi çok fazla, hazmı kolay ve vücudun kan şekerini hızlı artırmıyor. Ekmeğin üretimiyle ilgili çok önemli bir bilgiyi de sunalım. Makine değil, elle hazırlanıyor.

Ekmek fabrikasında 3 vardiya olarak çalışma yapılıyor.

Şehrimizin farklı bölgelerinde toplamda 20 adet ekmek büfesi, 6 adet mini terminal olmak üzere toplam 26 adet satış noktası bulunuyor.

Kullanılan unlar silobas sistemiyle el değmeden silolara aktarılmakta olup, ekmekler el değmeden üretilmekte.

Tüm personel, üretim alanına girmeden dezenfekte işlemi yapıldıktan sonra, üretim bölümüne giriş yaptırılıyor.

Fırından çıkan ekmekler, soğutma kulesinden geçip içerisinde metal olup olmadığı metal dedektör tarafından tarandıktan sonra, kasalama işlemi yapılmakta.

10 adet sevkiyat aracı ile satış noktalarına ekmek sevkiyatı yapılmakta.

Sokağa çıkma yasağı sebebiyle mahallelerde, 10 adet mobil satış araçları hizmet vermekte.

 

Görüldüğü gibi büyükşehir belediyesine ait ekmek fabrikası ürettiği temiz, hijyenik ve bol çeşidi ile her an her yerde bulabileceğimiz nefasette üretim yapıyor.Gönül rahatlığı ile yiyin,yedirin,afiyet olsun.