VELİ ALTINKAYA


BAYRAMDA SİYASET YAPMAK

BAYRAMDA SİYASET YAPMAK


Bayramda gittiğim yerlerde uygun ortam bulmuşsam yerel seçimlere yönelik minik anketler yaptım.

Pazar günü gurbetçi bir yakınımın ailesi ile Avanos-Ürgüp gezdim. Sadece Kayseri’de değil, bu iki ilçede de “Adaylık yoklaması” yapma imkanım oldu.

Avanos ve Ürgüp’ü isterseniz aradan çıkartalım. Avanos’ta AK Partili mevcut belediye başkanının işi zor gibi. Ürgüp için aynı şeyi söyleyemem. CHP’li eski Başkan Bekir Ödemiş gelir aday olursa dengeler değişebilir. Yeri gelmişken Göreme Açık Hava Müzesi’ne girmek için vatandaşların yarım saatten fazla bilet kuyruğu beklediğini belirtmek isterim. Konuyu dün Nevşehir Kültür ve Turizm Müdürü ile görüştüm. Garip, Bakanlık burada dahil bazı müzeleri özelleştirmiş. Eee kardeşim, özelleştiriyorsun bari denetle... Kuyrukta parasıyla bilet almak için  dakikalarca bekleyen buranın özelleştiğini ne bilsin. Faturayı Ömer Çelik’e kesmez mi?..

Neyse gelelim asıl konumuza.

Önce Sarız’dan başlayalım. Daha önce yazdığım gibi Sarız üç partinin de hata yapmaması halinde şanslı olduğu ilçelerden biri. CHP’yi bu ilçede şanslı kılan daha çok binin üzerindeki Alevi oyu... Ama, bu mevcut  başkanı kazandırmaya yeter mi, göreceğiz.

Sarız’da MHP’nin adayı tamam gibi... Parti büyükleri “Gibi” yi ortadan kaldırmak için uğraşıyor. AK Parti’nin eski başkana ve teşkilatına yönelik kafası karışık. Bu karışıklık henüz durdulmuş gözükmüyor. Sarız tahlili yapacak değilim; Bayram’da Sarız’a dair bende oluşan intiba yarışın AK Parti ve MHP arasında geçeceği yolunda.Ama, CHP’de ciddi oy alır. Hatta bölünme halinde aradan çıkabilir de...

Yahyalı ile ilgili gözlemlerimide anlatayım. Bazı çevreler (Kayseri’den çok Yahyalı merkezli bazı isimler) Mehmet Araç’ ın yeniden aday olmaması için kulis yapıyor. Araç başarılı bir belediye başkanı.Yeniden aday gösterileceğine, gösterilmesi gerekti- ğine inanıyorum.Yahyalı halkından fazla tepki yok.Tepkiler marjinal ve şahsi... Araç’ın adaylığı ile AK Parti bu ilçeyi yeniden kazanır.

Develi zor ilçelerden biri gibi. Daha önce uzun uzun Develi tahlili yaptım. MHP burada adayını erken açıklayarak doğru yaptı. MHP adayının  bir cemaata mensup olduğu, (bilinen meşhur cemaat değil) muhafazakar kesimlerle şimdiden temasa geçtiği söyleniyor. Varlıklı biri olduğu da malum. Belliki epeyce harcama da yapacak.

Recep Özkan iki dönemdir Develi Belediye Başkanlığı yapıyor, bana göre başarılı. Ancak, Özkan’ın yeniden aday olmaması için hem Develi, hem de Kayseri merkezli ciddi bir kulis çalışması var. Bu ekibin epeyce etkin olduğunu da gözlüyorum. Develi merkezde katıldığım “Bir hayırlı iş” te de bunu müşahade ettim. Sanki Develili yeni bir arayış içinde. MHP adayı içinde olumsuz konuşmuyorlar. AK Parti’nin Develi politikasını ciddi olarak gözden geçirmesi gerekir.

Sarız,Yahyalı ve Develi dışında merkeze dair bazı sohbetlerim oldu. Elbette bunlar bir elin parmağını geçmeyecek  oranda... Yukarıdaki gözlemlerin bir bölümü de öyle.

AK Parti merkez için bayramda konuştuğum, hem de partili olduğunu bildiğim bazı isimler merkez adayları için “Yetmez mi?” diyor. ”Gençlerin önü açılmalı” diyenler var.  AK Parti kurmaylarının önümüzdeki süreçte en çok zorlanacağı olay bu sorulara cevap bulmak bağlamında sanıyorum “Merkez” olarak... Bu soruların cevabını sorumlu mevkiinde olanlar “Evet-hayır” diye veremez. Sokaktaki vatandaş için ise, öyle bir tahdit koymamız mümkün değil.

Özetle yerel seçimlere yönelik aday tesbiti  bayram sonrası daha da yoğunlaşacak gibi. Öyle veya böyle adayını erken açıklayan partiler bana göre doğru yapar.

Son bir notla yazımızı bitirelim. AK Parti’nin mevcut 11 ilçe belediye başkanından 5’ini yeniden aday göstermeme kararı neredeyse kesinleşti. Üçüne yönelik belirsizlikse sürüyor. Bu iktidar partisinin 4 belediye başkanını yeniden aday göstereceği anlamına gelir.

 CHP üç başkandan birini yeniden aday göstermeyebilir ama MHP’ nin Bünyan ve Pınarbaşı’yı yeniden aday göstereceği kesin.

 

 

Mış… Miş… Muş…

00- CHP’nin sevilen isimlerinden Kemal Nakipoğlu resmen adaylığını yarın açıklayacakmış.

00- AK Parti, merkezdeki bazı ilçelerde “İsim isim” anket yapmış.

00- AK Parti’nin mevcut 11 ilçe belediye başkanından 5’i ni yeniden aday göstermeme si  kesin gibiymiş.

00- Çevre ve Şehircilik Müdürü’ nden sonra DSİ Müdürünün de tayini çıkmış.

00- MHP’nin Talas’a Erkan Kandemir’e göstermesi  kesine yakınmış.

00- Alternatif Zafer Kurultayı’nı   ve katılımcılarını MHP İl Teşkilatı yakından takip etmiş.

00- AK Partili vekil Pelin Gündeş Bakır’ın bazı açıklamaları şaşırtıyormuş.

 

 

SÜPER KUPA MAÇI VE YENİ STATLAR

Süper kupa maçı dolayısıyla yurdun her yanından, hatta muhtemelki yurtdışından binlerce kişi Kayseri’ye geldi. Maçı izleyen 30 binden fazla insanın en az yarısının şehir dışından geldiğini sanıyorum. Bu Kayseri’de ticareti ciddi olarak canlandırmıştır. Bu yoğunluktan otellerin, restorantların, pastırma-sucukcuların, akaryakıtçıların epeyce bir girdi elde ettiğine inanıyorum. Daha da önemlisi Kayseri’nin güzel  reklamı oldu. Kayseri’ye böyle bir  stad yaptıran Başkan Özhaseki’yi bu vesile ile tebrik etmek isterim. Başkan Özhaseki, bu stadı bu şehrin kaynakları ile (Eski stad yerine uyguladığı bir takasla) yaptırdı. Dünkü gazetelerde TOKİ’nin 20 kadar şehre stat yapacağı yazıyordu. Bakan Kılıç bunu Kayseri’ de “Sizden ilham aldık” diyerek aylar önce açıklamıştı...