VELİ ALTINKAYA


BATMAN GEZİSİNİN ARDINDAN

BATMAN GEZİSİNİN ARDINDAN


Türkiye Gazeteciler Federasyonu 43. Başkanlar konseyi toplantısına katılmak üzere ilk kez gittim Batman’a...

Hava kararmaya yakın uçuktan indiğimiz Batman’ın tahayyül ettiğimin ötesinde daha gelişmiş, yer yer Kayseri’de dahi bulunmayan ulusal ve uluslararası markaların bulunduğu zenginlikte bir şehir olarak gördüm.

Batman sokaklarında Kayseri’de görebileceğiniz 15-20 yaşında otomobil neredeyse yok gibi... Lüks otomobiller sıra sıra...

Siirt’ten ayrılarak il yapılan Batman yeni planlandığı için bazı caddeleri oldukça geniş... Şehir merkezinde belediye hizmetlerinin yok denecek seviyede olduğunu söylemek isterim. Sadece ana caddelerinden birinde çalışma yapılıyor.

Batman Belediye Başkanı KCK soruşturması çerçevesinde seçildikten kısa süre sonra tutuklanmış. Yaklaşık 4 yıldır da tutuklu. Meclis içinden BDP’li bir hanım başkanlığa vekaleten seçilmiş.

Şehir halkı “Çözüm-Barış Süreci”ne kayıtsız şartsız destek veriyor. Özellikle esnaf bir yıl öncesi itibariyle sık sık yaşadığı “kepenk kapatın” çağrılarından yorulmuş, bıkmış. Devlet otoritesinin ara ara zaafa uğramasından dolayı oluşan korku merkezli terör örgütünün bölgede hakimiyetini rahatlıkla görebiliyorsunuz.

Süreç çerçevesinde gündeme gelen terör örgütü elamanlarının sınır dışına çıkma kararının uygulanmadığını bölgede rahatlıkla görebiliyorsunuz...

Ziyaretimizin ikinci günü saat 19 gibi Batman Belediyesi’ne ait resmi plakalı bir otobüsle  Mardin’den dönüyorduk. Mardin’in Midyat İlçesi ile Hasankeyf arasında bir boğaza girdik. Mihmandarımız güvenlik dolayısıyla otobüsün iç ışıklarının 10-15 dakika süreyle kapatılacağını söyledi. İster istemez hem ürküyor, hem de üzülüyorsunuz.

Bu endişeden de anlıyorsunuz ki terör örgütünün silahlı unsurları hala dağlarda ve etkin.

 Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Başkanı Arif Arslan ve yönetim kurulu üyeleri bölgede bulunduğumuz süre içerisinde her türlü misafirperverliği gösterdi. Mardin ve Batman Valilerinin yakın ilgisini gördük. Keza aynı şekilde Batman Belediye Başkanvekili hanımefendi de heyetimizle yakından ilgilendi.

TGF Genel Başkan ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel hemen her vesile ile yaptığı konuşmada Türkiye’nin birliği ve bütünlüğüne vurgu yaptı. 76 milyonun kardeşliğinin altını çizdi. Seçilmiş insanların tutuklanmaması gerektiğini söyledi.

Batman’dan ayrılmadan bir gün önce Vali’nin verdiği yemekte Diyarbakır’da görev yapan Kültür Bakanlığı Devlet Korusu sanatçıları heyetimize güzel bir müzik ziyafeti sundu... Sanatçılar Türkçe, Kürtçe, Arapça, hatta Ermenice eserler terennüm etti. Dört dilde söylenen türkü ve şarkları dinlerken “İşte Türkiye bu. Bu birlik parçalanmamalı” diye düşündüm. Masamızda bulunan herkes de aynı düşüncedeydi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bölgenin evladı olarak seviliyor. Belediye hizmetlerinin eksiğini Hükümet yatırımları ile tamamlamaya çalıştığı nı, hem AK Parti yetkilileri, hem Bakanın konuşması hem de Vali’nin verdiği bilgilerden gözledim.

BDP açısından bakıldığı zaman belediyecilik veya hizmet yok denecek kadar az. Bölgeye ne yapılmışsa Hükümet merkezli, Mehmet Şimşek odaklı yapılmış.

Bu arada şaşkınla karşıladığım bir hususu da aktarmak isterim. Batman’ın en modern ve gelişmiş caddesinin üzerinde neredeyse her 500 metrede bir daha çok da yaşları küçük çocuklar-gençler tarafından  simit gibi  kaçak sigara satılıyor. Öyle anlaşılıyor ki polis bunları görmezden geliyor.

Özetle Batmanı tahmin ettiğimin ötesinde gelişmiş ve insanlarını cana yakın buldum. Mardin  ise olağanüstü tarih zenginliğine sahipti...

 

00- Enerji Bakanı Yıldız’ın resmen açıkladığı Özhaseki’ nin yeniden adaylığını Başbakan Erdoğan da cuma günü deklare edecekmiş.

00-AK Parti Genel Merkezi’nin görevlendirdiği anketörler dünden itibaren il genelinde çalışmalar yapıyormuş.

00- Büyükşehir Belediyesi’nin Kayseri Lisesi’ne yaptırdığı ek binalar perşembe günü resmen açılacakmış.

00- CHP, eski bir milletvekiline büyükşehir adaylığı teklifi götürmüş.

00-  CHP’nin Talas’a Tomarzalı Cemal Sümengen’i aday göstereceği söyleniyormuş.

00- Tutuklu milletvekili ve gazeteci Mustafa Balbay’ın yazdığı’Yargıtatör’ adlı tiyatro oyunu Kayseri’de de sahnelenmiş.

00-MHP adayları sahaya inmiş.

 

KULİS BULVARI

BAKAN MALUMU İLAN ETMİŞ

Enerji Bakanı Taner Yıldız, partisinin Danışma Meclisi toplantısında konuşurken pat diye “Biliyorsunuz büyükşehir adayımız Özhaseki Başkanımız” deyivermiş. Özhaseki’nin yeniden adaylığını ve ancak; resmi açıklamanın  cuma günü Başbakan tarafından yapılacağını bilen “parti büyükleri” şaşkınlıkla göz göze bakmış... Özhaseki’nin adaylığı bizim için de, sokaktaki birçok insan için de malumdu. Bakan Yıldız malumu Başbakandan önce ilan etmiş oldu. Bu arada AK Parti’nin merkez ilçe belediye başkan adayları noktasında da durumu netleşiyor. Ama, resmi açıklama önümüzdeki ayın ortalarını bulabilir.