VELİ ALTINKAYA


BASIN ONUR GÜNÜ

BASIN ONUR GÜNÜ


Mustafa Kemal Paşa, Annesi Zübeyde Hanım’ın ölüm haberini İzmit’te alıyor. Paşa, Batı Karadeniz gezisine çıkmıştır. 15 Ocak 1923’te Annesinin ölümü ile ilgili şifreli telgrafı getiren görevli acı haberi veremiyor. Paşanın “Evladım söyle ne oldu?” şeklindeki sert ifadesi üzerine görevli “Paşam Allah size ve milletimize uzun ömürler versin, Anneniz rahmetli olmuş” diyor. Gazi, bunun üzerine yaveri Salih Bozok’a bir telgraf çekerek, Annesi Zübeyde Hanım’ı İzmir de usullere göre defnedilmesi talimatını veriyor. Yanındakilere mealen ; “Ölüm bir gerçektir, biz de bu millet ve topraklar için gerekirse her an ölmeyi bilmeliyiz” diyor.

Mustafa Kemal Paşa’nın İzmir’de annesinin cenaze törenine katılmasını engelleyen, İzmit’te gazetecilerle yapacağı toplantıdır.

16 Ocak 1923 günü Mustafa Kemal Paşa, İzmit’te, Sultan Abdülaziz’in Av Köşkü olarak da bilinen tarihi köşkte Adnan Adıvar’ın yaptığı organizasyon ile dönemin en iyi gazetecilerinden bir grup ile buluşuyor. Toplantıya Tevhid-i Efkâr’dan Velit Ebüzziya Bey, Vakit’ten Ahmet Emin (Yalman) Bey, Akşam’dan Fatih Rıfkı Atay, İleri’den Suphi Nuri İleri, İkdam’dan Yakup Kadri (Karaosmanoğlu), Tanin’den İsmail Müştak Bey, Halide Edip Adıvar ve Kızılay Başkanı Hamit Bey ve İleri Gazetesi’nin İzmit Muhabiri Hakkı Kılıçoğlu da yer aldı.

Kurtuluş savaşı kazanılmış, fakat henüz Cumhuriyet ilan edilmemişti. Atatürk Av Köşkünde saat 19.00 da başlayan ve 03.00 a kadar süren bu toplantıda Gazetecilere hilafet baş da bundan sonra yeni Devletin yönetim şekli ile ilgili olarak “Yazılmamak kaydı ile” uzun uzun sohbet etmiştir.

Bu toplantı Mustafa Kemal Paşa’nın toplu halde basın mensupları ile yaptığı ilk ve tek toplantıdır. Bu cihetle 16 Ocak gününü Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti “Basın Onur Günü” olarak kutluyor. Cemiyet, bunun sadece Kocaeli’de değil Türkiye genelinde kutlanmasını istiyor.

Bu çerçevede bizim de Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığımız Türkiye Gazeteciler Federasyonu 47. Başkanlar konseyini Kocaeli’de yaptı. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol ve Yönetim Kurulunun ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyonda soğuk havaya rağmen Mustafa Kemal Paşa’nın gazetecilerle yaptığı temsili toplantı, katılımcıların tamamınca nemli gözler ile takip edildi. Özellikle Gazi’nin annesinin cenazesine katılmayıp basınla sohbet toplantısını gerçekleştirmesi bütün katılımcıların duygulanmasına neden oldu.

Kocaeli İstanbul’a yakınlığı ile yoğun bir göç alan şehirlerimizin başında. Türkiye’nin en önemli sanayi kuruluşlarının (Başta Tüpraş olmak üzere) faaliyet gösterdiği bir ilimiz. Kocaeli Türkiye’de İstanbul’dan sonra en fazla vergi veren ilimiz…

Şehrin modern yapılaşma açısından yeni bir sürece girdiğini kentsel dönüşümün daha seri uygulanması gerektiğini müşahede ettim. Kentte Gazetelerin Kayseri’ye kıyasla çok daha vasıflı olduğunu gördüm. Yerel Basının Yerel Yöneticiler ve Sanayi kuruluşlarınca her manada desteklendiğini görmek beni hem mutlu etti hem de düşündürdü.

……………………………………..

Kulis Bulvarı

“Yüz Yüze Batman”

Kocaeli’de yapılan toplantıda Batman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Arif Arslan “ Yüz Yüze Batman” isimli kitabını imzaladı. Arif, cana yakın misafirperver bir meslektaşımız. Bir süre önce yapılan Batman’daki başkanlar konseyi toplantısında da güzel ev sahipliği ile hepimizin takdirini kazanmıştı. Arif’in eserini bir çırpıda okudum. Arif, bugün Güneydoğunun gelir düzeyi en yüksek illerinden biri olan Batman’ın yüzden fazla ismi ile yüz yüze görüşerek kaleme almış. Akıcı bir üslup kullanmış. Hepimizin, kendi yaşadığımız şehirleri değerleri ile birlikte geleceğe bu neviden çalışmalar ile anlatması gerek. Arif Arslan’ı yaklaşık 150 sayfalık, fotoğraflarla da süslediği bu güzel çalışması nedeni ile tebrik ediyorum.

 

Mış Muş Müş

00-  Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta Köşk’te ağırladığı Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’a “Kayseri’de ne var, ne yok” demiş.

01-  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Erciyes Projesi’ne haklı övgüsü takdir görmüş.

02-  Büyükşehir, Yeşilhisar’ın arıtma tesisini kısa sürede bitirmiş.

03-  Bekir Yıldız Başkanlığında görev yapacak Kayseri Spor yönetiminin kamuoyundan takdir görmesi bekleniyormuş.

04-  Ak Parti’de Başkan Özhaseki’nin milletvekili adayı olup olmayacağı, MHP’de ise Eke sonrası yeni il başkanının kim olacağı sorusuna cevap aranıyormuş.

05-  CHP İl Başkanı Mustafa Ayan da adayların önseçim ile tespitinden yanaymış.