VELİ ALTINKAYA


BARO BAŞKANININ PROTOKOL SİTEMİ

BARO BAŞKANININ PROTOKOL SİTEMİ


Anadolu Yayın Platformu’nun Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a verdiği akşam yemeğinde Baro Başkanı Fevzi Konaç epeyce sitem etti.

   Siteminde de haksız sayılmaz...

Konaç, görevliler tarafından bizim oturduğumuz masaya davet edildi. Bakan’ın masasında KTO Başkanı dahil diğer zevat vardı... ”Baro Başkanının protokoldeki yeri bu değil” dedi. Ve ekledi: ”Ben Sayın Vali’ye de söyledim; bazı programlarda bize protokoldeki sıramız doğrultusunda yer gösterilmiyor. Bazı belediyelerin programına gittiğimizde ayakta kaldığımız oluyor. Belediyenin bürokratı oturuyor, biz ayakta kalıyoruz. Bunu söylerken utanıyorum. Ama, ben de temsil ettiğim makamın hakkını vermek istiyorum. Bakın KTO Başkanımız (şüphesiz ki değerli bir isim ) Bakan’ın masasına alındı. Oysa bizden çok sonra.”

Fevzi Konaç, siteminde haksız değildi. O geceki durum için ben Sinan Burhan kardeşimle telefonla görüşerek Konaç’ı Bakan’ın oturacağı masaya aldırttım...

   Ama bu protokol hataları çok yapılıyor...

   Elbette devletin uyguladığı Protokol ve Törenler Yönetmeliği’nde de gariplikler var. Kayseri protokol listesine bakın KTO, KAYSO, KTB, KESOB, OSB Başkanları 600. sıradan sonra...

  Aslında olayın iki boyutu var. Yönetmeliğe göre illerin protokol listesi Vali ile başlıyor, milletvekilleri, o garnizondaki generaller, büyükşehir belediye başkanı, başsavcı, adalet komisyonu başkanı, varsa idare ve vergi mahkemesi başkanları, rektörler ve nihayet baro başkanı... Yanılmıyorsam 25. sıraya geliyor...

    Sonra vali yardımcıları, kaymakamlar, jandarma komutanı, il emniyet müdürü, ilçe belediye başkanları ve rektör yardımcıları ile başlayan dekan, enstitü ve yüksek okul müdürleri, askeri erkan, hakim ve savcılarla devam eden ve nihayet il müdürleri (jandarma komutanı ve emniyet müdürü bu kategoride görülmemiş) ile süren bir liste var...

   Daha, bakın o listede KTO, KAYSO, KESOB, KTB, OSB başkanları hala yok...

Onlar tüm kurum müdürleri bittikten sonra, sıra dekan yardımcılarına geliyor. Onlardan sonra kamu bankası müdürleri ve nihayet oda başkanları...    Biz de protokol anlayışı garip.

   Bu yönetmelik olsa olsa 29 Ekim törenlerinde Sayın Vali’nin makamında tebrikleri kabulü anında uygulanabilir.

   Aksi uygulama sıkıntı yaratır.

 Yönetmeliği hazırlayan Ankara, korumacı mantıkla önce “devlet görevlileri”ne yer veriyor, sonra seçilmişlere... Bunun doğruluğu elbette tartışılmalıdır.

  AK Parti dahil, TBMM’de grubu olan siyasi parti il başkanları da protokolde 300. sıradalar. İktidar partisi il başkanını bakanın yanına oturtmayacak mısınız?..

Protokol yönetmeliği her zaman uygulanmıyor. Fiili durum yaratılıyor çoğu kez...

  Bunları anlarım. Belediyede görev yaptığım zaman Cumhurbaşkanı(Kenan Evren), Başbakan (Turgut Özal) programlarının sunuculuğu yapıp, Belediye cenahıyla protokol işleri ile uğraştım...

  Yönetmeliği harfiyen uygulayabilmek zordur. Ama, yine de davet ettiğimiz kişinin nereye oturtulması gerektiği dersine iyi çalışmamız gerekir.

   Bazen belediye organizasyonlarında görüyorum, Belediye bürokratları maşallah “başköşeye” oturuyor, davetliler daha arkada... Bu noktada belediye başkanlarının illaki bürokratları uyarmasına gerek yok. Herkes yerini ve konumunu iyi bilmeli.

   Yazıyı daha fazla uzatmayayım. Kenan Evren’in 1984 Kayseri ziyaretinde milletvekilleri böyle bir protokol krizi nedeniyle Cumhurbaşkanı’nın programını terk ederek basın toplantısı düzenlemiş, ben de o toplantıda vekillerin söylediğini “Törenler ve Protokol Yönetmeliği Bilinmiyor mu?” başlığı ile haberleştirmiştim. Bu haber üzerine Sıkıyönetim Mahkemesi’nde 25 yıl hapis istemiyle yargılandım. Daha fazla karıştırırsak bazı dostları üzebiliriz.

  

00- Talas Müftülüğü’nün düzenlediği ve Başkan Palancıoğlu’nun da katıldığı Muharrem ayı ve aşure etkinliği polemik konusu olmuş.

00- Kayseri hızlı trenininin “Yap-İşlet -Devret Modeli” ile yapımına özel bir konsorsiyum da talipmiş.

00-Kayseri’nin ünlü firmalarından birinin kamuya yaptığı  trilyonluk iş, “paralel engele” takılmış.

00- AK Parti’de Kayseri ve Ankara’dan vekil adayı olmak isteyen bürokrat sayısı artıyormuş.

00-  ERÜ’de görev yapan 5 kadar akademisyen Kayseri ve başka illerden MHP  milletvekili adayı olma hesabı yapıyormuş.

 

MÜZELER ŞEHRİNE DOĞRU

   Yıllar önce Arkeoloji ve etnografya müzesi ile hizmet veren (maalesef bu müzelerde beklenen ilgiyi görmedi) Kayseri, önümüzdeki bir-iki yıllık zaman diliminde 7-8 modern müzeye sahip olacak. Yıllar önce Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde  yapılan Kadir Has Kent Müzesi’nden sonra  Selçuklu Medeniyetleri Müzesi hizmete girmişti. Bu müze beklenenin ötesinde ilgi görmüştü. Hunat Medresesi’ne kurulacak Türk İslam Sanatları Müzesi ile ilgili çalışmalar son aşamada. Kayseri Lisesi binasında hizmet verecek Milli Mücadele ve Eğitim Müzesi için Başkan Özhaseki’ye sunum yapılmış. Arkeoloji Müzesi inşaatı kale içinde devam ediyor... Özetle Kayseri bir kültür, müzeler şehri olma yolunda da ilerliyor.