VELİ ALTINKAYA


BAKANLIKTAN ALINSANIZ ÜZÜLÜR MÜSÜNÜZ?

BAKANLIKTAN ALINSANIZ ÜZÜLÜR MÜSÜNÜZ?


Normalde işyerine 08.45 gibi geliyorum. Önce  haber merkezinin kullandığı günlük gündem defterine bakıyor, sonra yerel ve yaygın gazetelere göz atıp not alıyorum. Bilahare sosyal medyada bazı haber portallarını açarak Türkiye gündeminde ilgimi çeken haberleri okuyup acaba ‘Atladığımız birşey var mı ?’ diyerek “Son Dakika” ya da “Haberler Com” sitelerinden Kayseri haberlerini kontrol ediyorum.

Öğleden sonra saat 14.00-15.00 arasında gazetenin birinci sayfasına girecek haberlerle ilgili Sayfa Sekreterimiz Reyhan Hanım’la bir değerlendirmemiz olur. Dışarıya, ya öğle yemeği vaktinde, ya da 16.00’dan sonraki bir dilimde  çıkarım. Dışarı çıkışım ya meslektaşlarım ya da siyasi  ağırlıklı olur.

Öğleden sonraki mesai ile ilgili belirsizlik nedeniyle  köşe yazımı daha çok öğleden evvel yazmayı yeğliyorum.

Dün sabah önümdeki kağıda bu köşenin ana konusu, Kulis Bulvarında değerlendirilmek ve “mış, miş, muş” bölümünde zikredilmek üzere aynen şu notları almışım.:

CHP, Bahçeli haftasonu, Kabine revizyonu, Milli Eğitim Müdürü, Sarıgül ve Kılıçdaroğlu, Boydak-Nisan Enerji...

Yukarıdaki notlara bağlı olarak “Kulis Bulvarı”na CHP konusunu yazdım. Diğer konuları bugünkü “Mış, miş, muş”ta birer cümleyle bulabilirsiniz. Dün saat 15.00’a kadar bu sütunda da “CHP’nin Sarıgül Açmazı” başlıklı yazı vardı.

Öğleyin bir dostumun işyerine kuru fasülye-pilav yemeye gittim; gazetenin başlıklarını vermeden önce yaygın ve yerel gündemi internetten sorgularken  “Kabine Değişikliği” ile ilgili Haberler Com.’un ilk sırasında bir haber gördüm...

Sonrasında ilk işim Reyhan’ın yardımcısı Neslihan’ı arayarak   köşe yazımın ana konusunu değiştermek oldu.Neslihan’a “Sarıgül’le ilgili yazıyı bir yere kopyala ertesin gün yayınlayalım” dedim..

Ve oturdum bunları yazmaya.

Aslında Kabine değişikliğini yarın yazmak istiyordum. Belliki bugün bazı gazeteler ile yaygın medyada bu haber yer alacak. ’Bari bizde olayı Kayseri boyutuyla yorumlayalım’ diyerek yeniden bilgisayarın başına geçtim ve bu satırları yazmaya koyuldum.

Bu satırları yazmadan üç saat kadar önce Meclis’ten bir isimle de görüştüm.” Eylül, ekim gibi Kabine revizyonu olur” dediğimde “O zamana kalmayabilir” dedi.

Açıkcası Meclis’in yeni yasama dönemini olağanüstü olarak açacağı muhtemel 16 Eylül’den kısa süre sonra Kabine’de 5-7 arasında değişiklik bekliyorum.

Değiştirilmesi muhtemel Bakanlar arasında Ulaştırma, Gençlik Spor, Çevre ve Şehircilik, Ekonomi, Çalışma, Avrupa Birliği bakanları olabilir... Bunların kim olabileceğini son dakikaya kadar Başbakan7ın dışında kimsenin bilmesi mümkün değil. Bir-iki gün kala kısmen Cumhurbaşkanı haberdar olur.

Bakanlar iki noktada gider. Birincisi Başbakan, bakanın yaptığı görevi yeterli görerek dinlendirmek isteyebilir; ikincisi onu yaklaşan yerel seçimlerde aday gösterebilir.

Elbette bir kişinin olası bu kararname değişikliğinde bakanlık koltuğuna oturması onun için sevindirici olacaktır. Ama gidecekler hesabını iyi yapmalı; kazara görevden alındıkları için başbakana öfkelenecek olurlarsa, seçim bölgelerinden belediye başkan adayı olma fırsatını kaybedebilir.

Gelelim olayın Kayseri boyutuna... Kayseri Milletvekili olan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın normal seçim süresine kadar bu görevini sürdüreceğini sanıyorum. Aksi sürpriz olur. Yani bu durumda bir zamanlar bazı gazetelerin yazdığı gibi Bakan Yıldız’ın Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için görevden alınması söz konusu olmaz. (Kaldıki bakan ve milletvekilleri belediye başkanlığına aday gösterilirlerse istifa zorunlulukları yok. Ancak, seçilmeleri halinde milletvekilliği ya da belediye başkanlığı görevlerinden birini tercih etmek zorundalar.)

Yeni Kabine’de bırakın 5-7’yi bir bakan dahi değişecek olsa her milletvekili “Acaba yerine ben mi geleceğim” diye umuyor. Hekim olan ‘Benim  adalet bakanlığında işim ne ki?” demiyor.

Özetle, kırmızı plakalı iki vekilimiz, özellikle de biri bakanlık beklentisinde. Diğeri de öyle. Eee inşallah olur. Kendi namına istemeyenin gözü çıksın. Ama, kon jünktör uygun değil gibi... Bekleyelim bakalım...

 

 

Mış… Miş… Muş…

00- CHP’de Kemal Nakipoğlu bugün adaylığını resmen açıklayacakmış.

00- MHP Lideri Bahçeli’nin cumartesi Pınarbaşı’ya geleceği söyleniyormuş.

00-Bahçeli haftasonu bazı ilçe belediye başkan adaylarını resmen açıklayacakmış.

00-  Milli Eğitim Müdürü “Dileyen öğretmen derslere başörtülü girebilir, sıkıntı olmayacağının İl’deki teminatı benim” demiş.

00- Boydak Holding Ataç İnşaat’tan Nisan Enerji’nin % 49.9 hissesini 43.2 milyon avroya satın almış.

00-  AK Parti Genel Merkezi Kayseri belediye başkanları ve olası adayları için anket çalışmasını tamamlamış.

00- GS-FB maçında stat kadar, alınan güvenlik önlemleri de takdir görmüş.

CHP’NİN BAŞKAN ADAYLARI

Muhalefetin güçlü ve etkin olduğu demokratik rejim daha çok halka dayanır. Bu inançla Türkiye’de muhalefetin etkin olmasını hep arzu etmişimdir. Tabi bu öncelikle yerelden başlamalıdır. Bu cihetle MHP ve CHP’nin Kayseri’de etkili kadrolarının görevde olmasından şahsen mutlu olurum. Hem böyle bir güç, iktidarın da hata yapma olasılığını azaltır. CHP’de adı il başkanlığı için geçen isimlerin hepsi ile dün uzun uzun telefonla görüştüm. Parti en az üç adaylı bir kongreye gidiyor. 20 yılı aşkın süredir tanıdığım bir isim olan Kemal Nakipoğlu adaylığını resmen açıklayacak.” Tek adaylı süreç” arzusundaki Mustafa Ayan   bunun mümkün olmadığını görmüştür. Zeki Orhan bugün-yarın yarışa resmen katılacak.Bu durum da Aşkın Genç’in aday olma ihtimali ise zayıf...