VELİ ALTINKAYA


AYIP

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Yaklaşık on yıldır ‘sosyal medya’ya ‘sorumsuz medya’ diyen biriyim. Yadırgayabilirsiniz, bunun için sosyal medya hesabım hiç olmadı. Sadece Twitter’de bir hesap açtım, ama kullanmıyorum. Gazetecinin sosyal medyayı kullanmaması, dijital dönüşüme mesafeli olmasını elbette eleştirebilirsiniz. Eleştirenlere de ‘eyvallah’ der, mukabele etmem.

WhatsApp ‘durum’a ara ara yazılarımı ve fotoğraflar atıyorum. Oradaki paylaşımları da takip ediyorum.

Bugünlerde Durum’daki paylaşımları görünce açıkça ifade edeyim utanıyor ve o paylaşımları yapanları ayıplıyorum, kınıyorum.

Bu paylaşımları yapanlar arasında mülki amirler, belediye başkanları, milletvekilleri, il müdürleri, meslek örgütü ve STK başkanları kim yok ki...

Ayıp...

Bari bu fotoğrafları çektirirken maskelerimizi takalım. Bir metrelik sosyal mesafeye uymamışsak da, yarım metrelik bir aralık koyalım. Veya fotoğraf çektirmeseniz, çektiriyorsanız bile paylaşmasanız ne olur... Ölür müsünüz?

Buradan ihbar ediyorum. Sağlık yetkilileri ve kolluk kuvvetlerine... Sosyal medyayı takip edip kurallara uymayan o büyüklerimize sıradan ceza keserek adreslerine gönderin. Hatta bunu kamuoyu ile de paylaşın.

İnsan biraz utanır.

Vatandaşa ‘uy kardeşim’ dediğimiz kurala, örnek olması gereken sen-ben uymazsak ayıp değil mi?

En azından benim telefonumda kayıtlı bulunan insanların bu neviden paylaşımlarını söz veriyorum ihbar edeceğim.

Herkes oturup- kalktığına dikkat etsin.

Bu fotoğraf çektirme ve her yerde paylaşma hastalığı bir gün başınıza öyle bir iş açar ki şaşar kalırsınız.

 

NURSAÇAN HEYECANLI

Geçtiğimiz gün OSB Başkanı Tahir Nursaçan’ı makamında ziyaret ederek Cemiyetimizin bir plaketini takdim ettim.

Tahir Başkanı çok heyecanlı gördüm. Dubai’de açılacak merkezin çalışmalarında son aşamaya gelmiş. Burada yüzlerce otelin hemen her yıl dekorasyon yenilediğini belirterek “Kayseri, Kayseri mobilyacısı buraya girmeli ve payını almalı” diyor. Bölgede Türk markalarına, müteşebbise bakışın müsbet olduğunu belirtiyor...

OSB’de birçok işletmenin eli tornavida tutan meslek sahibi işçi aradığını söylüyor Tahir Nursaçan. “İşsizlik yüksek diyorlar. Eyvallah. Ama meslek sahibi olan her gencimize bizim OSB’mizde iş var. Yeter ki ‘ne iş olursa yaparım’ demesin, şu işi yaparım desin.” diyor.

OSB’ye kurdukları GES’in her yıl milyonlarca dolar para bıraktığını belirten Nursaçan, savunma sanayi konusunda da önemli girişimlerinin olduğunu söylüyor.

OSB’nin savunma sanayi girişimleri ile ilgili önümüzdeki günlerde daha ayrıntılı bir yazı yazacağım.

Bu arada OSB Konferans Salonu da bitmiş... Tek cümle ile ‘muhteşem bir salon’ olmuş. 500 küsür kişilik kapasitesi bulunan salon dizaynı, döşemesi, fuaye alanı, görselliği vs. açısından baktığımızda eminim ki gören herkesin takdirini kazanacaktır. Gidin görün ‘az bile yazılmış’ diyeceksiniz.

Hepimiz sanayicimize, istihdama, istihsale katkı veren, katma değer oluşturan herkese şükran borçlu olmalıyız... Üreten, rekabet edebilen, çalışan Kayseri için herkes üzerine düşeni yapmalı...

 

 

GÜLSOY’DAN E-TİCARET UYARISI

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, 4 ay aradan sonra yüz yüze yapılan ilk meclis toplantısında önemli mesajlar verdi. Gülsoy, bu meclis toplantısına Bilim Kurulu Üyesi kıymetli hocamız İlhami Çelik’i de davet etmiş. Covid-19 nedeniyle özellikle ajanslar bu toplantıya dair daha çok da İlhami Hoca’nın aşı ile ilgili sözlerini flaşa çıkarttılar.

Oysa o toplantıda hem pandemi sürecinde yapılanlar ve hem de bundan sonrasına dair Gülsoy önemli mesajlar vermiş.

Pandemi sonrasına yönelik mutlaka ‘Devlet Aklı’nın devreye girerek müteşebbisleri yeni sürece yönlendirmesi gerektiğini söylüyor KTO Başkanı. ‘Milli harp sanayi Türkiye dahil tüm ülkeler için nasıl ki önemliyse, bu süreçte milli sağlık ve milli tarım politikalarının da önemini bir daha gördük’ diyor. ‘Devlet Aklı’ devreye girerek bu noktalarda müteşebbislerimizi yönlendirmesi gerekiyor’ diyen KTO Başkanı Gülsoy’un e-ticaret noktasında da önemli uyarıları oldu.

Gülsoy, daha önce yaptığı muhtelif konuşmalarda geçtiğimiz yıl Türkiye’nin yüzde 45 artışla 12 milyar dolarlık e-ticaret hacminin olduğunu hatırlattıktan sonra “Aynı dönemde dünyada bu rakam 3,5 trilyon dolar. Pandemi sürecinde üç ayda e-ticaret kendi içinde yüzde 47 daha artmış. Bu dönemde 5 milyon yeni kart sahibi daha e-ticaret odaklı ihtiyaçlarını karşılamaya başlamış. Bugün ülkemizde 60 milyon kart e-ticaret odaklı kullanılıyor. Üreticilerimizin ve perakende ticaret yapan arkadaşlarımızın e-ticaretin vazgeçilmezi olan ambalaj, kargo gibi konularda kendilerini revize etmeleri gerekiyor.” demiş...

Değişime, dönüşüme direnen kaybeder. Elbette geleneklerimizi muhafaza edeceğiz, ancak değişime karşı direnirsek asla rekabet edemeyiz. Arz talep dengesini gözeterek ticaret yapmalıyız. Ömer Başkan da bu doğrultuda anlamlı uyarılarda bulunmuş.

 

 

Mış… Miş… Muş…

00- ERÜ Hastaneleri’nin yeni başhekimi, yeni yardımcılar atamış.

00- Virüs tedbir ve kararlarına rağmen, örnek olması gereken nice makam sahibi de sosyal medyada paylaştıkları fotoğraflarla maske ve mesafeyi ihlal ediyormuş.

00- Develili bir muhtarın Başkan Büyükkılıç’la ilgili paylaşımının CHP’li Vekil Arık tarafından kısmen çarpıtılarak TBMM kürsüsüne taşınması Başkan’ı üzmüş.

00- Başkan Büyükkılıç, Erciyes’i futbol kulüplerinin kamp merkezi yapma yolunda kararlı adımlar atıyormuş.

00- OSB, savunma sanayi yatırımı için kararlı adımlarla ilerliyormuş.

00- Metin Soylu da İYİ Parti’nin 3. il başkan adayı olmuş.

00- Sosyal medya hesaplarını çok aktif kullanan MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy da Lideri Bahçeli’den sonra bu hesaplarını askıya almış.

00- Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun ‘Çoklu Baro’ kanun teklifine tepkisini her platformda dile getirmeye devam ediyormuş.

00- KTO Başkanı Gülsoy, son meclis toplantısında üyelerini e-ticarete karşı daha duyarlı olma noktasında uyarmış.