VELİ ALTINKAYA


AYAN; AYNI YERDE DURUYOR

AYAN; AYNI YERDE DURUYOR


Yerel seçim öncesi CHP İl Başkanı ve yönetimi, büyükşehir adayı olarak, Türker Tok’u istedi. Türker Tok Ankara Savcısı iken 2011 seçimlerinde milletvekili adayı olmuştu. Belediye başkan adaylığı gibi bir düşüncesi olmamasına rağmen İl Başkanı ve parti çevrelerinden gelen ısrar üzerine “Peki” demişti.

O günlerde Milletvekili Şevki Kulkuoğlu ve İstanbul merkezli bazı isimler ise DP eski milletvekili Osman Çilsal’ın büyükşehir adayı olmasını istiyordu. Kemal Kılıçdaroğlu da aynı kanaatteydi...

 CHP İl Başkanı Mustafa Ayan’ın Kay-TV ve Erciyes TV ekranlarında cuma akşamı yayınlanan, gazetemizin de cumartesi nüshasında manşetten yer alan açıklamalarını görünce bu yorumu yapma ihtiyacı hissettim...

Yerel seçimlere bir aydan fazla bir zaman vardı. İl Başkanı Mustafa Ayan ve adayı Osman Çilsal sağolsunlar ziyaretimize geldi. Üçümüz oturuyorduk. Ayan’a Talas adayı hanımefendi ile ilgili “Sizin de, ilçenin de istediği olmadı” türünden bir soru sordum. Ayan Çilsal’ın gözünün içine baka baka; “Ne yalan söyleyeyim büyükşehir ve Talas’ta örgüt olarak bizim istediğimiz adaylar gösterilmedi” dedi.Ayan boş mu bulundu,yoksa bilerekmi o mesajı verdi bilemem, Çilsal bozuldu. Gülerek “Başkan bari yüzüme karşı söyleme” dedi.

Ayan’ın Çilsal’ı istemediğini herkes biliyor. Son mülakatında da bakın ne demiş.:

“Kayseri’deki %12 oy oranımız % 8’lere düştü. Bu % 5 oyumuz MHP’ye gitti.(MHP’liler de Mustafa Özsoy da bunu sevmeyecektir) Seçmen muhalefet grupları arasında MHP’nin güçlü olduğu yerde MHP bizim güçlü olduğumuz yerde CHP’ ye oy verdiler. Adayımıza gelince; sevdiğimiz, saydığımız kendini kanıtlamış bir kardeşimiz, lakin siyaseten bize katkısı olmadı...”

Ayan diyor ki: Genel Başkan’ın ve aday gösterenlerin zannettiği gibi, Çilsal bize sağdan oy getirmedi...

Çilsal ve Genel Merkez Ayan’ın bana göre makul olan bu açıklamasını bakalım nasıl yorumlayacak?.

CHP İl Başkanı, Milletvekili Kulkuloğlu’nun Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığı konusundaki tavrı konusunda çok konuşmak istememişti.”Yorum yapmak istemiyorum, kendi kararı” demişti.

Ayan Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığının açıklanmasıyla şaşkınlık yaşadıklarını belirterek “Ekmeleddin bey’in adının açıklandığında hepimiz şaşkındık. Bu adam kim diye... Çünkü tamamen bizim siyasetimizin dışında. Hatta başka siyasetin içerisinde de duymadığımız bir isim. Ancak, parti içi disiplin gereği Genel Merkezin belirlediği adayı benimsedik; kabullendik ve başarısı için çalışıyoruz..” demiş.

Milletvekili Kulkuloğlu’nun Merkez’in kararına karşı tavrı noktasında da bakın neler söylemiş:

“Milletvekilimizle konuşmadım. Bilmiyorum. Kendisi yurtdışında olduğu için geldiğinde, gördüğümde söyleyeceğim. Tabi vekildir, kendi düşüncesi vardır; ama, Parti disiplinine uymak gerekiyor...”

Yukarıdaki cümlelerden birini okuyunca şaşırdım... Kulkuloğlu Ekmeleddin Bey’e  muhalefetini 20 günü aşkın bir süredir sürdürüyor... Demek ki Kulkuloğlu 20 gündür Kayseri’ye gelmiyor. Geliyorsa da İl Örgütüne uğramıyor, il başkanı ile görüşmüyor. İl başkanı nezaketen “yurtdışında” diyor. Yurtdışındaki resmi görev bu kadar sürmez. Nihayet bir kaç günlük görevler bunlar...

Ayan’ın onca gayret ve nezaketine rağmen, Kulkuloğlu ile Genel Merkez’den sonra il örgütünün de ipleri kopmuş gibi.

Ayan, kongre öncesinde hiçbir yere aday olmayacağını söylemişti. Kulkuloğlu’nun devre dışı kalması ile birlikte CHP’de epeyce isim (Çilsal da dahil) Kayseri’de liste başı olmak için mücadele edecek. Bakalım ne olacak?.. Bu arada Kulkuloğlu’ nun Köşk seçimindeki başarısızlık halinde Kılıçdaroğlu’na yönelik bir hamle beklentisi içinde olduğunu da hatırlatayım.

 

00- AK Parti İl Başkanı Özden listesini bu hafta açıklayacakmış.

 

00-TBMM  Başkanvekili Sadık Yakut, “Gül kongrede aday olursa genel başkan seçilir” demiş.

 

00- Cumhurbaşkanı adaylarına (özellikle Erdoğan ve İhsanoğlu’na) Kayseri’den ilk yardımları kimlerin yapacağı merak ediliyormuş.

 

00-Vedat Ali Özışık’ın Şeker Fabrikası yönetiminden bazı isimleri “paralelci” olarak suçladığı köyünde verdiği iftar yemeğine binlerce çifçi katılmış.

 

00-  Emniyet, Kayseri’nin başına bela edilen Ali İsmail Korkmaz davası için yine geniş önlemler almış.

 

EKMEK ADAYI

 24 Temmuz’da

CHP ve MHP’nin başını çektiği  5 partinin “çok partili adayı” Ekmeleddin İhsanoğlu daha önce yazdığımız gibi önümüzdeki hafta Kayseri’ye geliyor... CHP ve MHP Genel Başkan Yardımcılarının başında bulunduğu seçim karargahı İhsanoğlu’nun Kayseri ziyareti için 24 Temmuz’da karar kılmış. Yani haftaya perşembe günü burada “Ekmek için Ekmeleddin” adayımız. Henüz program belli değil. İki partinin Türk büyüklerinden Kulkuloğlu’nun İhsanoğlu’nun hiçbir programına katılmayacağı kesin. Yusuf Halaçoğlu Hocamız ise İhsanoğlu’nu yalnız bırakmayacak. Esnaf ve oda ziyareti ile muhtemel bir iftar gözüküyor.