SAMİ DAYANGAÇ


AŞI HAKKINDA

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


2020 yılının illeti corona tedavisi için bazı ülkeler aşı geliştirdiler. Her konuda olduğu gibi aşı konusunda da bilgi kirliliği yaşanıyor. Kim, ne zaman aşı olacak, nasıl başvurulacak vb. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli'yi arayarak bu soruları kendisine yönelttik. İşte Sayın Benli'nin konu hakkındaki açıklamaları:

“Basında da geçen bilgiler doğrultusunda 4 gruba ayrıldı. İlk etapta sağlık personellerinin aşılaması başladı, dün itibariyle biz kendimize yaptırdık. Sağlık personelinin aşılanmasından sonra diğer gruplara geçilecek. Bu gruplandırmalar ışığında devam edilecek. Eğer sıranız geldi yaptırmadıysanız sistem sizi son sıraya koyacak, o zaman aşı yaptıracaksınız. Aşı yaptırabilmeniz için öncelikle e-nabız üzerinden kişiler Covid-19 bölümüne girip aşı için risk grubunda yer alıyor musunuz, almıyor musunuz? Sorgulanacak, eğer risk gurubunda yer alıyorsanız aile hekiminden ya da hastaneden randevu alınacak, randevu alındıktan sonra verilen saatte randevu aldığınız yerde aşınız uygulanacak. Aşı uygulandı, sonrasında herhangi bir yan etki olmuşsa eğer HES uygulamasına gireceğiz, HES uygulamasında Covid-19 ile ilgili anket yer alıyor, o bölümde yan etkileri diye belirten soruları yanıtlayacağız, anketi doldurduklarında bizlere yan etkilerini bildirmiş olacaklar. Bize başvurmanıza gerek yok, herhangi bir yoğunluk yaşanmaması adına e-nabız üzerinden Covid-19 riski olmadıkları sürece başvuru yapmalarını önermiyoruz. İnternet kullanmayı bilmeyen kullanıcılar, yaşlı insanlarımız ya da internet erişimi bulunmayanlar bunlar için de Merkez Hekim Randevu Sistemi (MHRS) 184 üzerinden zaten uygunsa randevu alabilirler”

“AŞILAMAYI KAÇIRIRSANIZ SİSTEM SİZİ SON GRUBA ATACAKTIR”

2. doz uygulaması nasıl yapılacak?

“Dün itibariyle aşılama başladı. Yaklaşık aşılama birimi kurulan yerlerde 5 gün, aşılama birimi olmayan yerlerde 10 günlük süreç başladı. 1. grubun aşılanması için 10 günlük sürecin ardından 2. gruba geçecek ( bu 10 günlük süre ülke geneli yani sağlıkçı sayısı fazla olan şehirlerimiz için, Kayserimizde biz bu gün itibarıyla yüzde 70’leri geçtik. Beklenilmeden 2. gruba geçilecek ). 2. aşamaya geldiğinde kişi 2. aşıya uygunsa e-nabızdan kontrolünü yapıp randevusunu alabilir. İlk doz aşılamasını e-nabız üzerinden ‘ilk aşı uygulandı’ uyarısı yapılıyor. Hemen altında 2. aşının uygulanacağı tarih aralığı belirleniyor. O tarih aralığında otomatik olarak belirleniyor, aile hekiminden tekrar randevu alacak.”

İkinci doz aşıyı kaçırdığınızda;

“İkinci doz aşıyı kaçırdığınızda en kısa süreçte yapılmak amaçlanıyor. 28 günlük bir süreç var, 28 gün içerisinde olabildiğince 1. aşıyı sık yapacağız, birkaç gün geciktiğinde çok sıkıntı yaşanmayacaktır.”

Vatandaş riskli grupta değilse aşı talep ediyorsa;

“Özel hastanelerde, şehir hastanelerinde, fakültelerde tüm aile hekimleri de ‘Aşıla’ programını kullanmakta, randevusu olup riskli grupta olmadığı sürece onay alınamıyor, onay alınmadığında aşılama yapılamıyor. Öncelikle kişi riskli gruptaysa randevusunu alacak, aile hekimine ya da hastaneye başvuracak oradan da doktorun aşılama programı ile sorgulaması yapılacak, aşının kare kodu okunacak, merkezden sorgulanacak uygunsa aşısı yapılacak. ”

“RİSKLİ GRUPTAYSANIZ HEMEN RANDEVUNUZU ALIN”

Sağlık personeli bu süreçte yaptırmadıysa listenin sonuna taşınacak.

“Aşıları güvenilirlik ve koruyuculukları var, bunun tam oturması için 2. doz uygulanıyor. 2. dozdan sonra etkili hale geliyor. Bulaşma ihtimali devam ediyor, maske-mesafe ve temizliğe dikkat etmeye devam edeceğiz. 2. dozla birlikte bu oranlar daha yükselecek bulaşı daha da azaltacağız. Halkımızda da % 60 üzerinde aşılamaya kavuştuktan sonra Covit-19 ile ilgili sıkıntılarımız daha da azalacak. 1. ve 2. dozda aynı aşılar bulunuyor. Sinovac firmasının Coronavac ürünü 1. dozda ne yapıldıysa 2.’sinde de aynısı, içiniz rahat olsun”