VELİ ALTINKAYA


ANKARA’DA YOĞUN BİR TRAFİK

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Bir grup Cemiyet Başkanı ve meslektaşımla önceki gün Ankara’da mesleğimizin sorunlarının bir bölümüne ilişkin görüşmeler yaptık. Görüşmelerin özeti dün Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nden yapılan aşağıdaki açıklama ile duyuruldu. Ziyaret anında ilginç diyaloglar yaşandı. Önce Cemiyet’ten yapılan açıklamayı okuyalım. Açıklama şöyle:

“Medya sektöründe çalışan ve çalıştıranların sorunları Ankara’da yapılan bir dizi görüşme ile Meclis ve Hükümet yetkililerine aktarıldı. Bazı cemiyet başkanları ile Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcilerinin katıldığı ziyarette gazetecilerin yıpranma hakkından, resmi ilanlara, gazetecilerle ilgili devam eden soruşturmalardan KOSGEB desteklerine kadar birçok konu yetkililere iletilmiştir.

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya ile birlikte, çok sayıda Cemiyet Başkanı, Basın İlan Kurumu nezdindeki Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi ile bazı meslektaşlarımızın bulunduğu ziyaret çerçevesinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’la ayrı ayrı görüşülmüş ve sorunlarımızla ilgili olarak hazırlanan rapor sunulmuştur.

Görüşmede, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanarak Bakanlar Kurulu’na sunulan ve bugün-yarın TBMM gündemine gelmesi beklenen “Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacı İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nda mesleğimizi ilgilendiren mevzuat düzenlemesi ile ilgili taleplerimizin altı özellikle çizilmiştir.

Bu Tasarı ile İcra ve İflas Kanunu’nda da bazı düzenlemeler da yapılacak. Halen yürürlükte bulunan Kanuna göre icra ilanlarının yerel gazetelerde yayınlanması İcra Müdürleri’nin takdirine bırakılmış olup, bu ilanlar ağırlıklı olarak İstanbul gazetelerinde yayınlanmaktadır. Görüşmelerimizde KİK’de yer alan limitler çerçevesinde İcra İflas Kanunu’nda önümüzdeki günlerde yapılacak değişiklikle de belli limitlerin altındaki ilanların yerel gazetelerde yayınlanması talep edilmiş, Hükümet ve Meclis nezdinde yapılan görüşmelerde makul bir yaklaşım tarzı müşahede edilmiştir.

Görüşmelerde KOSGEB destek programlarının yanı sıra meslektaşlarımızla ilgili halen devam eden soruşturmalarda değerlendirilmiştir. Tasarının aynen yasalaşması halinde gazetecilerin mesleğini ifalarından kaynaklanan 5 bine yakın soruşturma dosyası kapanmış olacaktır… Bu noktada da Adalet Bakanı tasarının arkasında duracaklarını, Adalet Komisyonu Başkanı da Tasarı Komisyon’da görüşülürken gazeteci meslek örgütü temsilcilerinin de dinleneceğini söylemişlerdir.

Hükümet ve Meclis’te yapılan görüşmeler sonrasında bir süre önce geçirdiği asansör kazasında bacağının çeşitli yerlerinde kırıklar oluşan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay da dinlendiği evinde ziyaret edilerek geçmiş olsun dileği iletilmiştir.

Bu arada, 24 Ocak 1993 yılında uğradığı menfur bir suikast sonucu hayatını kaybeden araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu başta olmak üzere, tüm basın şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyor, güçlü ve özgür basın olmadan ileri demokrasinin olamayacağını bir kez daha hatırlatmak istiyoruz...”

En uzun görüşme CHP ve MHP grubunda oldu. Bakan, Komisyon Başkanı ve AK Parti Grup Başkanvekili ile yapılan görüşmeler daha kısaydı. Özellikle Adalet Bakanı Ergin, Anadolu Basınına yardım noktasında içten davrandı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ın kütüphanesinde bulunan 4 adet Kayseri dosyası diğer meslektaşlarımı bilmem ama benim dikkatimi çekti.