VELİ ALTINKAYA


AMAN DİKKAT! HASTA SAYISI YÜKSELİYOR

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


‘Yeni Normalleşme’den sonra, hepimiz ‘eskisi gibi’ yaşamaya, yani ‘fazla normalleşmeye’ başladık. Bu da mayıs sonuna kadar kontrol altında giden virüsle mücadele çalışmalarını sekteye uğrattı...

Hafta başında Sayın Vali’nin söylediği gibi Kayseri’de vakalar şükür ki Türkiye ortalamasının çok altında. Ancak, hala lokal sıkıntılar var. Birkaç gün önce basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Koca, Kayseri merkezinin de Kovid 19 haritasını yayınladı. Bazı bölgelerimiz sıkıntılı gözüküyor. Bakanlığın ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasına baktığınızda bulunduğunuz bölgenin virüs açısından yoğunluğunu genel olarak görüyorsunuz.

Detayına girmeyeyim, bu süreci götüren önemli bir sağlık kuruluşumuzun yöneticisi meslektaşlarına gönderdiği mesajda ‘gelinen noktada yeni pandemi servislerinin açılmasının kaçınılmaz hale geldiğini’ belirtiyor.

‘Pandemi servisi hekim planlaması’nın dünden başlayarak ay sonuna kadar yeniden planlandığı belirtilen mesajda, ‘Maalesef vaka sayıları çok değişkenlik gösteriyor ve özellikle hasta sayılarında son günlerde hızlı bir yükselme var’ denildi. Hekimlere ay sonuna kadar pandemi servisi çalışmalarının yeniden planlandığı         iletilmiş ve hangi bölümden kaç hekimin bu serviste çalışacağı bir bir listelenmiş.

O mesajda, “ İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde maalesef vaka sayıları çok değişkenlik gösteriyor ve özellikle hasta sayılarında son günlerde hızlı bir yükselme var. Yapmış olduğumuz pandemi servisleri hekim planlamasında mümkün olduğunca minimal sayıda hekim görevlendirmeye çalışıyoruz. Fakat geldiğimiz noktada artık yeni servisler açmak kaçınılmaz hale geldi. Bu sebeple; yeni açtığımız servis planlamasında hekim görevlendirmemiz gerekiyor. Yeni açtığımız serviste görevlendirme yapacağımız kliniklerin isimlerini ve nöbet ile yükümlü oldukları tarihleri liste halinde belirttim. Sizlerden listedeki ilgili tarihlere görevlendireceğimiz hekimlerin isimlerini en geç yarın (önceki gün) saat 11: 00'e kadar herhangi bir yolla bana bildirmenizi rica ediyorum. Gelecek zamanlarda ne ile karşılaşacağımızı bilmemekle beraber şimdilik tek servis için sıralı liste yaptım, gereğinde ek liste yapıp göndereceğim. Kısa zaman aralıkları ile yapılabilecek olan planlamalar nedeniyle anlayışınıza sığınıyor, desteğiniz için teşekkür ediyor, iyi akşamlar diliyorum...” denilmiş.

Yani son günlerdeki layusel davranışımız nedeniyle vaka sayısında sanki artış var gibi. Çok eskiye kıyasla olmasa da mayıs sonu, haziran başına oranla bir artış mevcut.

Bu mesajı ibretle okudum. Sağlık çalışanlarımız bu mesajdan da bir daha anlaşılıyor ki, zor bir ortamda fedakarca hizmet veriyorlar. Bu insanlar bizim yakınlarımız. Bizim için kendi sağlıklarını, ailelerinin sağlıklarını riske atarak çalışıyorlar. Onun için maske, mesafe ve hijyen kurallarına daha dikkat etmeliyiz. Kendi sağlımız için bu önemli. Bu arada hala Kayseri’nin muhtelif bölgelerinde karantina uygulamalarının devam etmesi yukarıdaki mesajı da teyid ediyor...

Bu satırları insanları tedirgin etmek için değil, daha tedbirli olmamız gerektiğini ifade için yazıyorum. Emin olun bu ‘kul hakkı’ . Kurallara uyanın, uymayanlara hakkı geçiyor. Tabi ‘kul hakkı’nın ne anlama geldiği bizim için önemliyse...

 

ERKAYA YIRIK

Erkaya Yırık, Mardin Kızıltepe’ den ilk olarak Talas’a kaymakam olarak atandı. Tam da o günlerde dönemin Melikgazi Kaymakamı Hasan Karahan ‘vali’ olmuştu. Yırık, Talas’taki koltuğuna hiç oturmadan Melikgazi Kaymakamlığı’na vekalet etti ve daha sonra da asaleten görevlendirildi.

Erkaya Yırık Aksaraylı. AK Parti’ den Aksaray milletvekili ve belediye başkan aday adayıydı. Kayseri’de görev yaptığı 7 yıllık sürede halkla iç içe oldu. Mütevazi- gayretli bir çalışma ortaya koydu. Birçok kaymakamımızı Kayseri’de görev yaptığı sürede tanımadık bile. Ama O öyle değildi; şehrin hemen her etkinliğinde bulundu; vatandaşa kapısı açıktı. İlçe Belediye Başkanları Büyükkılıç ve Palancıoğlu ile de hizmet noktasında omuz omuza uyumlu bir çalışma ortaya koydu. Uzun süredir valilik bekliyordu ve nihayet son kararname ile Elazığ Valiliği’ne atandı.

‘Harput’ veya ‘Mamur’et-ül El Aziz’ adını da taşıyan Elazığ, Anadolu’nun kadim şehirlerinden biri. Yakın tarihte de bir deprem yaşadı bu ilimiz.

Dolayısıyla Erkaya Yırık’ın işi Elazığ’da hiç de kolay değil... Ama ben O’nun gayretli çalışması ile kendisini kısa sürede Elazığ halkına sevdireceğine eminim. Göreceksiniz Yırık, görevine başladıktan sonra, ‘tebrik faslını’ bırakıp, sürekli depremle ilgili çalışmaları yerinde görecek ve hemen her gün halkın içinde mesai yapacak.

Erkaya Yırık’a şehrimize hizmetinden dolayı teşekkür ediyor, yeni görevinde başarılar diliyorum.

 

KULİS BULVARI

İL MÜFTÜMÜZE AÇIK MEKTUP

Değerli Müftüm, Kıymetli Hocam! Üç haftadır şükürler olsun cuma namazını kılıyoruz. Ancak, benim kıldığım cuma namazı konusunda şüpheliyim. Fetva makamı sizsiniz, arz edeyim. İlk cumadan sonra da cami ismi vermeden yazdım, ama demek ki duymamışsınız, okumamışsınız. Cuma namazını Kocasinan Turgut Reis Camii’nde kılmak için gidiyorum. Ama sizi temin ederim ki hocam, ben ve cemaatten onlarca isim dün ne hutbede ne de farz namazında hoca efendinin okuduğu ayet ve dualardan tek bir kelime duymadan sağımıza- solumuza güya çaktırmadan bakarak namazı eda ettik. Bizim namaz kabul olur mu hocam? Dışarıya bir hoparlör takmak çok mu zor? Müftüm, namaz bittikten sonra bir seyyarın ‘Sebzeci’ diye sesini duydum. Seyyar satıcının hoparlörü bile onlarca metreden duyuluyor da, imamın sesi duyulmuyor. Hocam, lütfen bu hoparlör işini halledin. Yoksa siz nerede namaz kılıyorsanız bize bildirin, biz de oraya gelelim.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Melikgazi’nin konut kura çekim programına katılıp, hayırseverlerin okul yaptırma protokolünde konuşmuş.

00- Kayserili, hayırseverler kadar Bakanlığın da Kayseri’ye okul yapmasını bekliyormuş.

00- TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, Erciyes Anadolu Holding ve Koza Altın’da incelemelerde bulunmuş.

00- İYİ Parti’nin yarın yapılacak Kocasinan Kongresi’nde çıkacak sonuç, il kongresinde hesapları yeniden değiştirecekmiş.

00- Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri, ‘vaka sayılarının değişkenlik göstermesi’ ve ‘hasta sayılarında son günlerde hızlı bir yükselme’ kaydedilmesi üzerine pandemi servisi hekim planlamasını ay sonuna kadar yeniden yapmış.

00- Başkan Büyükkılıç, iş dünyası temsilcileri ile yaptığı sohbet sonrası bazı adımlar atacakmış.

00- Belediyeler sınav yapılacak okulları dezenfekte ediyormuş.