VELİ ALTINKAYA


ALKIŞLIYORUM: 165 KİTAP OLMUŞ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Büyükşehir Belediyesi’nin en çok takdir ettiğim faaliyetlerinden biri kültür ve sanat etkinlikleri. Salgın dolayısıyla halka açık bu etkinliklere bir süre ara verildi. Ama kitap ve dergi yayınları devam ediyor.

Muhteşem güzellikte kütüphaneleri de var Büyükşehir Belediyemizin. Bizim nesil, okuduğu yıllarda böyle kütüphaneleri bırakın bulmayı tahayyül bile edemezdik.

Bu satırları yazmadan önce Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Salih Özgöncü’yü aradım. Belediye’nin bu zamana kadar yayınladığı kitap sayısını sordum. 165’ i bulmuş. Bunu alkışlamaz da ne yaparsınız?

Bugün, izninizle Büyükşehir’in son yayınlarından birer-ikişer cümle ile bahsedeceğim.

Koramaz Vadisi: Nuri Çobanoğlu’nun yürüttüğü bir proje kapsamında 253 sayfalık kitapta Koramaz Vadisi’nden muhteşem fotoğraflara yer verilmiş. O fotoğraflara bakın, çoğumuz, ‘Kayseri’ de böyle yer mi varmış?’ deriz.

Kuruluşundan Günümüze Kayseri Belediye Başkanları: Kadir Dayıoğlu Abi’nin bu çalışması yeniden basılmış. Tam 262 sayfa. Yeri gelmişken bir cümle söyleyeyim, ileride inşallah daha uzun yazarız; Kadir Abi bu şehrin önemli, ama maalesef kıymeti bilinmeyen hafızalarından, aydınlarından biri.

Geçmişten Geleceğe Kayseri Mutfağı: Benim de akrabam olan Yunus Emre Akkor tarafından Mustafa Çelik’in başkanlığı döneminde hazırlanmış, baskısı Memduh Başkan’a nasip olmuş bir kitap. 286 sayfalık muhteşem bir çalışma. Uluslararası ödül almış bir kitap. Büyükşehir nedense (aslında benim tarafımdan malum) bu kitabı takdim ve tanıtmakta geri durdu.

Kayseri Gastronomi Turizmi Çalıştayı: Geçtiğimiz yıl ilk kez yapılan bu çalıştaydaki konuşma, sunum ve haberler 131 sayfalık bir eserde toplanmış.

Kayseri’nin Yeraltı Yapıları Envanteri: Obruk Mağara Grubu’ nun katkıları ile hazırlanan bu çalışma 198 sayfa. Adından da anlaşılacağı üzere il genelindeki yeraltı yapıları ile ilgili fotoğraflı güzel bir eser olmuş.

Kapadokia Krallığı ve Roma Bizans Dönemi: Halit Erkiletlioğlu Abi’nin bir çalışması. 390 sayfa. Diş hekimi olan Halit Abi özellikle Kayseri ile ilgili kitapları ile bu şehrin tarihinde önemli bir yere sahip olması gereken bir isim. Maalesef bu şehrin Halit Abi’ nin de hakkını teslim ettiğini söyleyemeyiz.

Kayseri’den Kopan Türkü: Ahmet Gazi Ayhan’ın Hayatı’nı 196 sayfalık bu çalışma ile anlatan Ahmet Sıvacı. Ahmet Sıvacı da benim bildiğim 40 yıldır bu şehrin önemli şair-yazar ve tiyatrocularından bir güzel isim.

Kayseri’de Bir An: Geleneksel olarak düzenlenen 6. Ulusal Fotoğraf Yarışması’na katılan ve dereceye giren eserlerden seçilmiş muhteşem fotoğrafların yer aldığı mütevazi bir çalışma olmuş.

Kayseri Sağlık Turizmi Çalıştayı: Geçtiğimiz yıl haziran sonunda şehrimizdeki bazı kamu kurum ve kuruluşları ile meslek örgütlerinin katkısı ile düzenlen çalıştaydaki protokol konuşmaları ve sunumlar 168 sayfalık bir kitapta toplanmış.

Hekim olan Memduh Başkan göreve geldikten hemen sonra bu yönde, yani şehrimizin sağlık turizminden pay alması adına önemli girişimlerde bulundu. Ama pandemi süreci baltaladı. Normale döndükten sonra bu konudaki çalışmaların hız kazanacağına eminim.

Yaman Dede Şiir Yarışması: Şehrimizin manevi mimarlardan olan Yaman Dede ile ilgili şiir yarışmasına katılan eserler 196 sayfalık bir kitapta toplanmış.

Kayseri Türküleri ve Oyun Havaları: Dr. Erol Aksoy ve Dr. Erhan Çapraz’ın hazırladığı 450 sayfalık bu eser sahasındaki iddialı çalışmalardan biri.

Yeri gelmişken ifade etmek isterim; üniversitelerimizde şehirle ilgili çok güzel yüksek lisans ve doktora tezleri var. Bu çalışmalar üniversite raflarında kalmamalı ve yayınlanmalı. Büyükşehir yetkililerinin üniversitelerimizle temasa geçmesinde yarar görürüm.

Ayrıca bir yazı konusu yapmam lazım, ama bir cümleyle ifade edeyim; daha önce aylık yayınlanan, yeni dönemde iki ayda bir hazırlanan Şehir-Kültür Dergisi de her sayısında muhteşem yazılara (araştırmalara-fotoğraflara) yer veriyor.

Elbette belediyemizin park, yol vs. gibi çalışmaları da önemli. Ama benim için bu kitap yayınları hepsinden daha değerli. Bu yayınlara ‘yol veren’ Memduh Başkan başta, emek veren Salih Özgöncü ve ekibine teşekkür ediyorum.

 

KULİS BULVARI

DAHA YEŞİL MELİKGAZİ

Pazartesi daha uzun yazacağım. Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ‘80 Günde ne yapılır’ başlığını taşıyan bir soruyla vatandaşların dikkatini çekmeye çalıştı. Başardı da bunu. Dün Özhaseki’nin de katılımıyla bu proje start verdi. Başkan Palancıoğlu 80 günde 80 park yapacakmış. Kolay değil, önümüz kış. Buna rağmen böyle iddialı bir adım atmış Palancıoğlu Başkan. Sizin anlayacağınız yılbaşına kadar 80 yeni park yapılacak Melikgazi Bölgesi’ne. Yeni yılın ilk günlerinde hem de kışın ortasında 80 parkın açılışını aynı anda bir törenle yapalım. Kayseri’de yeşil alanı artırma adına belediyelerimizin ve Ankara’nın (orman) çalışmalarını daha da artırmalıyız. Millet bahçeleri de buna güzel bir örnek. Melikgazi’nin 80 yeni park startının verildiği programdaki gözlemlerimi de pazartesi yazayım inşallah. Palancıoğlu ve ekibini kutluyorum.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Vali Günaydın sokakta sigara içenlere 900 lira ceza kesilmesi noktasında kesin talimat vermiş.

00-Başkan Palancıoğlu 80 günde 80 park yapacakmış.

00-Kocasinan’ın Yunus Emre kentsel dönüşümü güzel ilerliyormuş.

00-Büyükşehir, Sahabiye’de ay sonunda teslim edeceği binaların doğalgaz hatlarını da yapacakmış.

00-Şaban Çopuroğlu yüzde 40’ının değişmesi beklenen AK Parti İl Yönetimi için şimdiden ‘ön yoklama’ yapıyormuş.

00-Kayserispor Başkanı Berna Gözbaşı DEİK adına sorumlu olduğu Cumhurbaşkanı’nın da katıldığı Afrika Ekonomik Forumu’nda etkin görev almış.

00-Meteoroloji, cumartesi için Kayseri’yi kum fırtınası ve şiddetli rüzgara karşı uyarmış.

00- CHP İl Başkanı Ümit Özer Kayseri’de 2 bin 400 öğrencinin evinde televizyon olmadığını söylemiş.