VELİ ALTINKAYA


ALİ EDİZER’İN ÜZERİ NASIL ÇİZİLDİ?

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


‘Hastaneler Genel Sekreteri Atandı’ başlığı ile bu sütunda 1 Eylül 2012’de aşağıdaki yazıyı yazmışım.

“ ... Sağlık Bakanlığı taşrada teşkilat şemasını değiştirdi. İl Sağlık Müdürlüklerinin yanına Bakanlığa bağlı tüm hastanelerin koordinesini sağlayan bir genel sekreterlik anlayışını uygulamaya koydu. Aslında yılbaşından itibaren genel sekreterlerin görevlerine başlamaları bekleniyordu, olmadı.

Şimdi genel sekreterlerin atanmalarına başlanmış. 30 Ağustos öğleden sonra Ankara’dan bir telefon aldım ve Kayseri Hastaneleri Genel Sekreterliği’ne Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın Özel Kalem Müdürü Ali Edizer’in atandığını öğrendim. Bir-iki siyasiyi ve Valiliği yokladım haberleri yoktu. Onlar da benden duydu. İlgili bir bürokrat “Doğru abi, Sayın Bakanın takdiri bu yönde oldu” dedi...

Ali Edizer adı bana hiç yabancı gelmiyordu. Ben Kayseri’de bir Ali Edizer tanıyordum. Ancak bu Ali Edizer’in Sağlık Bakanı’na Özel Kalem Müdürü olduğunu atlamıştım.

Evet, o Ali Edizer benim tanıdığım Ali Edizer’di... Kabine’de 2009 yılında yapılan revizyondan sonra Sağlık Bakanlığı’nda göreve başlamış, daha sonra da ‘aynı rahle-i tedristen’ geçtikleri Bakan Akdağ’ın haremi diyebileceğimiz Özel Kalem Müdürlüğü’ne kadar gelmişti.

Ali Edizer’in geçmişte Kayseri’de bazı sağlık kuruluşları ile ilgisi olduğunu biliyoruz.

Bize düşen hayırlı olsun demek. Ama, bu atamadan bazı milletvekilleri dahil bir çok ismin haberdar olmadığını söyleyebilirim. Muhtemelen iki bakanın (Taner Yıldız ve Recep Akdağ) oluruyla gerçekleşmiş bir görevlendirme...

Ali Bey Kayseri’yi tanır. Kamu ve özel sektör odaklı da olsa Kayseri sağlık yönetiminin içinde bulundu. İnşallah, Eğitim ve Araştırma, Çocuk, Doğum, Diş, Göğüs Hastalıkları gibi hastanelerin koordineli ve başarılı çalışmasında muvaffak olur...”

Yazı aynen bu...

Bu Ali Edizer’in kim olduğunu bildiniz değil mi?

O gün yazdığım gibi Ali Edizer’in atama kararı ne Valilik’te, ne Büyükşehir’de ne de AK Parti İl Başkanlığı’nda ‘bilgi’ olarak mevcut değildi. Ancak yukarıda adını vermediğim, ama aradan 8 yıl geçtiği için bunu zikretmekte mahsur görmediğim dönemin İl Sağlık Müdürü Ahmet Öksüzkaya bu bilgiyi teyit etmişti.

Kendi kendime “Akşam nasıl olsa 30 Ağustos Resepsiyonu var, orada siyasiler dahil tüm büyüklerimiz olur. Haberi teyit eder ve gereğini yaparım” dedim.

30 Ağustos Resepsiyonu’nda şehrimiz bürokratlarının bir bölümü ile ayaküstü sohbet ediyorduk, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer bulunduğumuz yere geldi. Tamer, eski başhekim olması, Meclis’te Sağlık Komisyonu Sözcülüğü yapması hasebiyle bir anlamda AK Parti’nin Kayseri’ de ‘sağlıktan sorumlu vekili’ gibiydi.

Bürokratların da olduğu yerde, “Sayın vekilim hayırlı olsun, Hastaneler Genel Sekreterini atamışsınız” dedim. “Yok, nereden çıkarttın” dedi ve Ali Edizer’in atama yazısının Başbakanlığa gönderildiğini söyledim.

Nitekim 1 Eylül’de yukarıdaki yazıyı yazmış, hatta Kayseri Haber Gazetesi’ni de küpürde gördüğünüz manşetle yayınlamıştık.

Resepsiyondan hemen sonra Talas Gökkuşağı’nda bir düğün masası. Masada AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, Bayındırlık Komisyonu Üyesi Yaşar Karayel ve Sağlık Komisyon Sözcüsü İsmail Tamer ile İl Başkanı Ömer Dengiz var...

Tamer, resepsiyondan çıktıktan sonra benden aldığı atama haberini teyit etmiş olmalı ki, masada bulunan İl Başkanı, “Ömer, Hastaneler Genel Sekreterliği’ne Ali Edizer atanmış haberin var mı?” diye soruyor.

O sorunun akabinde masada buz gibi bir hava esiyor. Sadık Yakut, Mustafa Elitaş ve Yaşar Karayel dudak büküp birbirlerine bakıyorlar. İl Başkanı Ömer Dengiz ise, “İsmail Abi, Ali Edizer kim tanımıyorum. Adını da hiç duymadım. Böyle bir atama varsa senin bilmen lazım” gibi bir cümle kuruyor.

O dakikadan sonra Ali Edizer’in kim olduğu ve bu atamanın nasıl yapıldığını herkes anlıyor.

Ertesi gündü. Bir vesile ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile bu konuyu konuştum. Özhaseki, “Veli, biz o göreve Faruk Abi’yi (Ortaköylüoğlu) düşünüyorduk. Faruk Abi’nin emekliliğine 1,5-2 yıl kaldı. Faruk Abi sistemi oturtur, sonra da kim atanırsa atanır diye düşünüyorduk. Haberi alınca şaşırdım” demişti.

Dönemin Bakanı dışındaki tüm milletvekilleri, il başkanı ve büyükşehir belediye başkanı atamadan habersizdi ve gelişme hoşlarına gitmemişti.

Sonraki ilk il başkanları toplantısında Ömer Dengiz yaşananları ve rahatsızlıklarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletince Ali Edizer’in Kayseri Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği’ne atama süreci kaldı...

Bakan Akdağ da bu operasyondan duyduğu rahatsızlıkla Kayserililerin istediği, daha doğrusu Özhaseki’nin gönlünden geçen Faruk Ortaköylüoğlu’nu değil, pratisyen hekim olan Ali Edizer’i atarken aramadı, ‘akademik titri’ gerekçe gösterip Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi hemşehrisi Prof. Dr. Ahmet Gödekmerdan’ı bu göreve getirmişti.

Yeri gelmişken bir cümle söyleyelim, Gödekmerdan Hoca mütevazi ve çalışkan bir isimdi.

Hatta bu olayların yaşanmasından 4 ay kadar sonra Kabine değişikliği olmuş ve bu görevi 10 yılı aşkın yürüten Bakan Akdağ alınmıştı (Sonra bir yıl kadar aynı göreve bir kez daha atandı) .

Ben haber vermesem vekiller birkaç gün sonra duymaz mıydı? O tarihe kadar Başbakan Ali Edizer’in atamasını imzalar mıydı? Vekiller ve Başkan Özhaseki atamaya sıcak bakmamakla birlikte bir müdahalede de bulunmamışlardı zaten.

Anlayacağınız birkaç gündür ülke gündeminde olan Ali Edizer’in Kayseri’ye genel sekreter atanmasını o günkü haberimizle bozmuştuk...

Sayın Cumhurbaşkanı sık sık ne diyordu: Nereden nereye...